«Ballade des Dames»…Όταν το δημοτικό θέατρο… δημιουργεί-Εντυπωσίασε η παράσταση που ήταν εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο της Τούλας Τίγκα

Όταν ταλαντούχοι καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους με εμπνευσμένους συγγραφείς τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι εντυπωσιακό. Για άλλη μία φορά οι συντελεστές του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων απέδειξαν ότι και στην επαρχία με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουμε μπορούμε να κάνουμε δημιουργικά καλλιτεχνικά πράγματα.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Ballade des Dames… μία άκρως επαγγελματική δουλειά από ένα θεατρικό εργαστήρι που έχει αποδείξει ότι δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει μεγάλες παραγωγές. Αυτός είναι κι ο λόγος που κάθε παράστασή του είναι sold out.

Το Ballade des Dames αποτελεί μια αφηγηματική παράσταση από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Τούλας Τίγκα το όνομα της οποίας είναι συνυφασμένο με τη σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή και την πόλη. Μία παράσταση που αγκαλιάστηκε από το Τρικαλινό κοινό και οι συντελεστές της καταχειροκροτήθηκαν.

Οι  παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν στο  Θέατρο Μηχανουργείο  (σε αυτόν τον τόσο ιδιαίτερο και ξεχωριστό χώρο) στο Μύλο  Ματσόπουλου  στις  15, 16 και 17 Απριλίου άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Οι ηθοποιοί του Θεατρικού Εργαστηρίου Ενηλίκων του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων ανέλαβαν να αποδώσουν τις ιστορίες που η τόσο αξιόλογη Τρικαλινή συγγραφέας Τούλα Τίγκα αφηγήθηκε στο ομώνυμο βιβλίο της  «Ballade des Dames», ή «Μπαλάντα των κυριών». Στην παράσταση ξεδιπλώθηκαν  επί σκηνής πτυχές από τους ήρωες της… Σημείο αναφοράς η πόλη των Τρικάλων.

Μια νέα γενιά γυναικών, συνάντησε στη σκηνή του θεάτρου «Μηχανουργείο» του Μύλου Ματσόπουλου μια παλιότερη μιας άλλης εποχής και νοοτροπίας. Το τώρα απέναντι στο άλλοτε – εποχές και άνθρωποι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους. Οι ηρωΐδες της κ. Τίγκα «βγήκαν» από τη σιωπή των λέξεων ενός βιβλίου και ανέβηκαν, με φωνή και υπόσταση, στη σκηνή του θεάτρου.

Πέντε φίλες που σκόρπισαν η κάθε μια και σε άλλη πόλη… Η φιλία τους και οι αγαπημένοι της ζωής τους… Γυναίκες ενός άλλου καιρού που συναντιούνται στη γενέτειρα κάθε φθινόπωρο για να θυμηθούν όσα δε θέλουν να ξεχάσουν… στο Ballade des Dame

Στην παράσταση 12  γυναίκες,  συναντήθηκαν επί σκηνής για να τολμήσουν ένα ταξίδι επιστροφής με μόνες αποσκευές τις θύμησες,  τους κρυφούς πόθους, τα μυστικά τους, τα ανεκπλήρωτα όνειρά τους…

Από την πρώτη σελίδα μέχρι το θέατρο

Όπως έχει πει η ίδια η κ. Τίγκα επί τρία χρόνια προσπαθούσε σελίδα- σελίδα να στήσει τον κόσμο των κυριών του βιβλίου της, να πλάσει τους χαρακτήρες τους, να μοιραστεί τις αγωνίες και τα μυστικά τους, τα λάθη τους και τους έρωτές τους.
«Επί τρία χρόνια ζήσαμε μαζί, εγώ γράφοντας κι αυτές συχνά διαγράφοντας – δεν συμφωνούσαν πάντα μαζί μου ούτε κι εγώ μαζί τους. Κάποια στιγμή τα βρήκαμε και συμφωνήσαμε πως κάπως έτσι έγιναν τελικά τα πράγματα, όπως τα είχα περιγράψει. Ύστερα τις αποχαιρέτησα και έβαλα την τελευταία τελεία στην τελευταία σελίδα του βιβλίου μου «Ballade des Dames», ή «Μπαλάντα των κυριών». Οι πέντε φίλες -μεταξύ τους αλλά και δικές μου- ήταν έτοιμες να ταξιδέψουν. Δεν το περίμενα να φτάσουν και μέχρι τη σκηνή ενός θεάτρου. Αλλά συνέβη. Ηθοποιοί από το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων, ανέλαβαν να αποδώσουν θεατρικά τις ιστορίες που αφηγήθηκα στο βιβλίο».

Στόχος

Ballade des dames…, η δεύτερη παράσταση του Θεατρικού Εργαστηρίου Ενηλίκων του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων, αποτυπώνει τους στόχους του, να βρει θεατρικούς δρόμους για να γεφυρώσει τα βιώματα και τις αναζητήσεις των μελών του με τη σκηνική πράξη και να προσφέρει αισθητική απόλαυση στο μέτρο της καλλιτεχνικής παιδείας και της υγιούς πολιτισμικής πρότασης για την πόλη μας.

Συγχαρητήρια

Αξίζουν συγχαρητήρια στους ταλαντούχους συντελεστές για την επαγγελματικού επιπέδου  απόδοση συναισθημάτων κατά τη διάρκεια της παράστασης. Έχουν δημιουργήσει υψηλά στάνταρ και προσδοκίες.

Συντελεστές

Οι συντελεστές της παράστασης ήταν οι εξής:

Διδασκαλία- Σκηνοθεσία  Μαρία Μανθέλα Αντονέλλα Χήρα. Έπαιξαν: Βάσω  Βόκα, Βάσω Γκουγκαρά, Σάσα  Γκούντα, Αφροδίτη Ευθυμίου, Ιρις  Κολτσίδα, Αφροδίτη  Μανουσάκη, Βάσω Μπολογιώργου, Γεωργία Μπουροκώστα, Ρωσσάνα  Παπαθέου, Αναστασία  Ρίζου, Αλίνα Τζιουρουμία, Χρύσα Χαρδαλίδου. Αφηγητής   Σάκης Μπιλιάλης. Στο ακορντεόν  Γιώργος Αγγελάκης. Τραγούδι  Ζωή  Μπιλιάλη. Μουσικές επιλογές  Αντονέλλα Χήρα. Κατασκευές   Μαρία Τάχου. Σχεδιασμός αφίσας και προγράμματος  Αφροδίτη Ευθυμίου. Φωτογραφίες   Δημήτρης  Κρικέλης.

Ευχαριστούμε την Βασιλένα Μητσιάδη για τις φωτογραφίες που μας παραχώρησε.

Δημοσιευμένο στην εφημερίδα ΕΡΕΥΝΑ