Μπακλαβαδάκια ρολά

Μία παραλλαγή του παραδοσιακού μπακλαβά.

Υλικά

12 φύλλα κρούστας κρούστας

1/2 κιλό καρύδια (ψίχα), χοντροκομμένα

1 ½ κ.γ. κανέλα σκόνη

1 κ.γ. γαρίφαλο

½ κ.γ. μοσχοκάρυδο

1/2 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη

1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη

2 φλ. τσαγιού βούτυρο (για νηστίσιμο μπορείτε να αντικαταστήσετε με ελαιόλαδο)

Για το σιρόπι:

3 φλ. τσαγιού ζάχαρη

1 φλ. τσαγιού νερό

1 ξύλο κανέλας

Χυμό μισού λεμονιού και την φλούδα του

Ετοιμάζετε πρώτα το σιρόπι. Πρέπει να είναι κρύο το σιρόπι ζεστά τα ρολά. Σε ένα κατσαρόλα και βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζετε για 3 λεπτά  περίπου από την ώρα που θα πάρουν βράση.

Υλικά για τα ρολά

Ανακατεύετε σε ένα μπολ τα καρύδια, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, τη ζάχαρη και τη τριμμένη φρυγανιά.

Εκτέλεση:

Στρώνετε σε καθαρή επιφάνεια το ένα φύλλο το βουτυρώνετε και από πάνω στρώνετε το δεύτερο φύλλο και το βουτυρώνετε. Πασπαλίζετε σε όλη την επιφάνεια με γέμιση. Το τυλίγεται σφιχτά σε ρολό και το τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί φροντίζοντας η “ραφή” του φύλλου να είναι προς τη βάση του ταψιού. Επαναλαμβάνετε με όλα τα φύλλα (το πακέτο περιέχει 12 φύλλα). Κόβετε τη μία γωνία και συνεχίζετε ο κόψιμο ώστε τα κομμάτια να έχουν ρομβοειδές σχήμα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου. Ελέγξτε να δείτε εάν έχουν ροδίσει καλά τα φύλλα.

Μόλις ψηθεί σιροπιάζετε. Πασπαλίζετε με τριμμένο καρύδι. Αφήνετε να κρυώσει κι απολαμβάνετε…

Τη συνταγή μας έδωσε η Βιβή Μαργαρίτη.