Μπακλαβαδάκια με λουκούμι και αμύγδαλα

Μπακλαβαδάκια με λουκούμι και αμύγδαλα… Γίνεται και νηστίσιμο.  Το αγαπημένο μου γλυκό…

Εναι ένα γλυκό γεμάτο παιδικές αναμνήσεις.
Η γιαγιά μου το έφτιαχνε πάντα με ελαιόλαδο σε περιόδους νηστείας. Με έστελνε στο εργοστάσιο λουκουμιων να της πάρω το λουκούμι μόνο που εκείνη έβαζε ένα προϊόν που λέγεται βέργα σαν να βλέπετε λουκούμι σε σχήμα λουκάνικου το οποίο έκοβε όσο ήθελε και το έπλαθε.

Υλικά :

1 πακέτο φύλλο κρούστας
250 γρ. αμύγδαλα (βγάζουμε τη φλούδα η θα πάρετε ωμό)
4 Κουταλιές σούπας βούτυρο αιγοπρόβειο.
4 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο (αν θέλετε νηστίσιμο μόνο ελαιόλαδο)
20 Λουκούμια μεγάλα τετράγωνα τα κόκκινα

Υλικά για το σιρόπι:

2 ποτήρια νερό

2 ποτήρια ζάχαρη

2 κουταλιές μέλι

μισό λεμόνι

Εκτέλεση:

Πρώτα βάζω τα αμύγδαλα να βράσουν 3 λεπτά, αδειάζω το νερό, τα πλένω με κρύο και τα ξεφλουδίζω. Απλώνω πάνω σε πετσέτα να στεγνώσουν και τα τρίβω
Σε ένα μπρίκι ζεσταίνω το βούτυρο να λιώσει και ρίχνω το λάδι.
Ανοίγω τα φύλλα και σε κάθε ένα ραντίζω με λίγο βούτυρο. Παίρνω 1 λουκούμι και το πλάθω να γίνει σαν κορδόνι και το τοποθετώ στην άκρη του φύλου καλύπτει το μισό φύλλο κάνω και ένα δεύτερο λουκούμι το ενώνω (δηλαδή το κάθε φύλλο θέλει 2 λουκούμια). Πασπαλίζω το φύλλο με αμύγδαλο μέχρι τη μέση και αρχίζω να ρολάρω
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
Εγώ για να μην βάλω 2 λαμαρίνες στην κουζίνα στα δύο ρολά έβαλα 2 φύλλα. Βγήκαν 8 ρολά. Αλείφω με βούτυρο χαράζω λίγο μέχρι τη μέση και ψήνω στους 160 βαθμούς για μισή ώρα. Βράζω το σιρόπι. Σιροπιάζω ζεστά και τα δύο όχι καυτά.

Σημ.: Μην μου βάλετε μαργαρίνη γιατί πανιάζει το φύλλο και δεν είναι τραγανό. Θα βάλετε βούτυρο ή μισό μισό με ελαιόλαδο ή όλο ελαιόλαδο.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Φωτεινή Παρασκευοπούλου.