TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Αυγά: Τα μυστικά από την αγορά έως το βάψιμο – Πόσα μπορούμε να φάμε

Μαΐ 3, 2024
in Διατροφή
Αυγά: Τα μυστικά από την αγορά έως το βάψιμο – Πόσα μπορούμε να φάμε

easter egg in thassos island of kavala greece

Share on FacebookShare on Twitter

Πρακτικές συμβουλές από Έλληνες και ξένους ειδικούς για τέλεια και ασφαλή βρασμένα αυγά.

Τα αυγά είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα, καθώς αποτελούν πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και περιέχουν πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Είναι πολύ καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου και βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνης). Περιέχουν επίσης βιταμίνη Β12, Β5 (παντοθενικό οξύ), Β9 (φυλλικό οξύ), καθώς και βιταμίνες Α και D

Για να είναι ασφαλή, όμως, «πρέπει να προσέχουμε πως τα χειριζόμαστε και πως τα αποθηκεύουμε. Ειδάλλως, υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθούν και να καταστούν μη ασφαλή για κατανάλωση», τονίζει ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος στο Τμήμα Διατροφής του Λαϊκού Νοσοκομείου της Αθήνας.

Όπως αναφέρει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), τα αυγά ανήκουν στα ευαλλοίωτα τρόφιμα. Με τον όρο αυτό περιγράφονται τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλο ποσοστό πρωτεϊνών και υγρασίας, και δεν είναι εμφανώς όξινα. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν, λ.χ., και το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια κ.λπ.

Τα ευαλλοίωτα τρόφιμα είναι επιρρεπή στην γρήγορη ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να προστατεύονται από τις επιμολύνσεις και, αναλόγως με το είδος τους, να διατηρούνται σε θερμοκρασίες ψύξης ή κατάψυξης. Πρέπει επίσης να τα μαγειρεύουμε καλά.

Δεδομένου ότι σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη 02 Μαΐου 2024 βάφουμε κόκκινα τα αυγά, παραθέτουμε μερικές συμβουλές για τη σωστή διατήρηση, μαγείρεμα και κατανάλωσή τους.

Τι να προσέχετε όταν τα αγοράζετε

Όταν διαλέγετε αυγά, να ελέγχετε την ημερομηνία λήξεως. Μην προμηθεύεστε αυγά που έχουν λήξει. Βεβαιωθείτε ότι είναι κατά το δυνατόν φρέσκα και ελέγξετε την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας. Να βεβαιώνεστε επίσης ότι δεν είναι σπασμένα, ούτε έχουν ακαθαρσίες στο τσόφλι τους.

Όταν φτάσετε στο σπίτι

Μόλις επιστρέψετε στο σπίτι από το σούπερ μάρκετ, να τα βάλετε αμέσως στο ψυγείο. Προσοχή, όμως: μην τα πλύνετε πριν τα αποθηκεύσετε, συνιστά ο ΕΦΕΤ. Καλό είναι επίσης να τα αφήσετε στην αρχική συσκευασία τους. Τοποθετήστε την στο πιο ψυχρό τμήμα του ψυγείου και όχι στην πόρτα, συνιστά το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA).

Τα ωμά αυγά μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για 3-5 εβδομάδες. Διατηρούνται ακόμα κι αν περάσει η ημερομηνία λήξεως. Ωστόσο μετά από αυτήν πρέπει να τα μαγειρέψετε για να τα καταναλώσετε και όχι να τα χρησιμοποιήσετε σε ωμές παρασκευές. Για να θυμάστε πότε τα αγοράσατε, σημειώστε το στην συσκευασία τους.

Για να τα βράσετε σωστά

Μην τα βγάλετε από το ψυγείο για να τα ξεπαγώσετε, πριν τα βράσετε. Αν αφήσετε ένα κρύο αυγό σε θερμό περιβάλλον, μπορεί να «ιδρώσει», διευκολύνοντας την ανάπτυξη βακτηρίων, αναφέρει η Ένωση Αυγοπαραγωγών του Σύδνεϋ (Australian Eggs).

Προτιμότερο είναι να βάλετε τα κρύα αυγά σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό. Βάλτε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και αφήστε τη θερμοκρασία να αυξηθεί με αργό ρυθμό.

Για να ψηθούν καλά στο εσωτερικό τους τα αυγά, χαμηλώστε τη θερμοκρασία μόλις αρχίσει να βράζει το νερό. Αφήστε τα να μαγειρευτούν 4 λεπτά εάν θέλετε να έχουν μαλακό κρόκο και 8 λεπτά για να γίνουν σκληρά. Εάν τα αφήσετε περισσότερο, θα παραβράσουν και μπορεί να γίνουν γκρι γύρω από τον κρόκο. Προσοχή όμως: είναι προτιμότερο να τα βράσετε τουλάχιστον 5 λεπτά από πλευράς καταστροφής των βακτηρίων που ίσως περιέχουν.

Πώς να τα βάψετε σωστά

Για το βάψιμο να χρησιμοποιείται μόνον εγκεκριμένες βαφές. Να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στην συσκευασία τους, χωρίς να αυτοσχεδιάζετε. Να βάφετε μόνο τα αυγά που δεν έχουν σπάσει κατά το βράσιμο.

Πώς να διατηρήσετε τα βρασμένα αυγά

Δύο ώρες μετά το τέλος του βρασίματος, τα αυγά πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο,  ξεχωριστά από τα φρέσκα. Εκεί μπορούν να διατηρηθούν επί έως 7 ημέρες, είτε είναι με το τσόφλι είτε χωρίς, αναφέρει το USDA.

Πόσα μπορείτε να φάτε

Αν και παλαιότερα επικρατούσε η αντίληψη ότι τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερόλη και πρέπει να τρώμε το πολύ 2-3 την εβδομάδα, αυτό έχει πια καταρριφθεί. «Έχει τεκμηριωθεί πως την χοληστερόλη δεν αυξάνει η πρόσληψη διαιτητικής χοληστερόλης από αυγά και άλλες τροφές, αλλά η κατανάλωση πολλών κορεσμένων λιπαρών», εξηγεί ο κ. Δημοσθενόπουλος. «Άλλωστε τα αυγά είναι πέρα από φτωχά σε κορεσμένα λιπαρά και καλή πηγή λεκιθίνης (βρίσκεται στον κρόκο) και αυτό τα καθιστά ακόμα πιο «αθώα» όσον αφορά την επίπτωση τους στην υπερχοληστερολαιμία».

Πολλά κορεσμένα λιπαρά περιέχουν, μεταξύ άλλων:

  • Τα παχιά κρέατα (π.χ. πανσέτα, παϊδάκια, μπριζόλες με λίπος, λουκάνικα, μπέικον κ.λπ.)
  • Τα ζωικά λίπη (π.χ. βούτυρο γάλακτος)
  • Τα τηγανητά φαγητά
  • Τα επεξεργασμένα τρόφιμα

«Μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση έως και ενός αυγού την ημέρα είναι απολύτως ασφαλής», τονίζει ο κ. Δημοσθενόπουλος. «Ωστόσο οι καρδιοπαθείς και γενικώς όσοι ακολουθούν ειδική διατροφή με ελεγχόμενη πρόσληψη πρωτεϊνών και λιπαρών (λ.χ. χολοκυστοπαθείς, ηπατοπαθείς), πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό ή τον διαιτολόγο τους».

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

πηγη΄:https://www.giatros-in.gr/ayga-ta-mystika-tin-agora-eos-to-vapsimo-posa-mporoyme-na/

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

3 σούπερ-υγιεινά και θρεπτικά φρούτα για να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή
Διατροφή

3 σούπερ-υγιεινά και θρεπτικά φρούτα για να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή

Απρ 26, 2025
Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε
Διατροφή

Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε

Απρ 25, 2025
Οι 15 τροφές με το περισσότερο κάλιο – Πώς υποστηρίζουν την υγεία σας
Διατροφή

Οι 15 τροφές με το περισσότερο κάλιο – Πώς υποστηρίζουν την υγεία σας

Απρ 24, 2025
Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του
Διατροφή

Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του

Απρ 23, 2025
Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε
Διατροφή

Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε

Απρ 22, 2025
Οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό
Διατροφή

Οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό

Απρ 21, 2025
Next Post
Ιερά Μονή Βαρλαάμ | Το μοναστήρι που ισορροπεί ανάμεσα σε Γη και Ουρανό

Ιερά Μονή Βαρλαάμ | Το μοναστήρι που ισορροπεί ανάμεσα σε Γη και Ουρανό

Πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία

Πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία

Τσουρέκια με ζαχαρούχο

Τσουρέκια με ζαχαρούχο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd