Ασθενείς με Covid-19: Η ψυχολογική υποστήριξη συμβάλει στη θεραπεία

Η εμφάνιση κι εξάπλωση του ιού SARS-CoV2, είχε σαν αποτέλεσμα το χαρακτηρισμό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας της λοίμωξης που προκαλείται από αυτόν (COVID-19), ως πανδημία η οποία έχει επιφέρει τεράστιες αλλαγές στη ζωή μας. Παγκοσμίως ανέτρεψε τα δεδομένα με τα οποία ζούσαμε και βρισκόμαστε μπροστά σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Η απειλή της ζωής μας από τη φονική νόσο, η χρήση μάσκας, η καραντίνα, οι περιορισμοί μετακινήσεων, το κλείσιμο των καταστημάτων, η διδασκαλία εξ αποστάσεως… Νέοι όροι, νέες συνθήκες και μία μεγάλη απειλή.

Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ήδη νοσήσει. Όλοι έχουμε στο περιβάλλον μας παραδείγματα ανθρώπων που κόλλησαν τον ιό. Κάποιοι από αυτούς το βίωσαν ήπια, ή μπορεί να μην είχαν και καθόλου συμπτώματα. Ωστόσο, υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων που νόσησαν και χρειάστηκε να νοσηλευτούν αφού τα συμπτώματα ήταν έντονα κι έχρηζαν ιατρικής παρακολούθησης.

Η αβεβαιότητα, ο φόβος για το άγνωστο, το άγχος μετάδοσης και διάδοσης της νόσου, η απελπισία και ενδεχομένως η άρνηση είναι ορισμένα από τα συναισθήματα που επικρατούν. Πόσο μάλλον σε ασθενείς οι οποίοι ήδη νόσησαν ή νοσούν.

Όλο αυτό το διάστημα διαπιστώσαμε ότι όσοι κόλλησαν εκτός από αυτόν κάθε αυτόν τον ιό και το υπέρμετρο άγχος για την πορεία τους, έχουν να παλέψουν και με αρνητικές συμπεριφορές όπως είναι ο στιγματισμός, η αποφυγή και η φτωχή ψυχοκοινωνική προσαρμογή.

Όλα αυτά επιβαρύνουν την ήδη βεβαρυμμένη ψυχολογία των ίδιων αλλά και του οικογενειακού περιβάλλοντός τους με άγχος, αρνητική διάθεση, αρνητικές σκέψεις κ.α.

Ψυχολογική υποστήριξη

Η συμβολή του ψυχολόγου μπορεί να είναι υποστηρικτική τόσο σε αυτή κάθε αυτή την έκβαση των ασθενών, όσο και στα μέλη της οικογένειά τους καθώς μπορεί να τους παρέχει την ψυχολογική ενδυνάμωση για να αντιμετωπίσουν την παραμονή στο νοσοκομείο ή και την αποθεραπεία στο σπίτι αποφορτίζοντάς τους από τα συναισθήματα του άγχους και της αγωνίας. Αυτό θα τους βοηθήσει να δουν πιο καθαρά την κατάσταση, να ανακτήσουν τον έλεγχο και να καλύψουν τις ανάγκες που δημιουργούνται από μία τέτοια πρωτόγνωρη συνθήκη.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η συναισθηματική και ουσιαστική ενδυνάμωση είναι εξαιρετικά σημαντική για τους ίδιους τους ασθενείς που αγωνίζονται για τις ζωές τους, αλλά και για τα συγγενικά πρόσωπα που καλούνται να τους στηρίζουν με όποιον τρόπο δύνανται. Η συμβολή ενός ψυχολόγου έρχεται να καλύψει τα συναισθηματικά κενά ώστε όλοι μαζί να αναπτύξουν πιο αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης κατά τη διάρκεια της φροντίδας και της ανάρρωσης των ασθενών.

Η αναζήτηση βοήθειας και ψυχολογικής υποστήριξης (online therapy) μπορεί να οδηγήσει στην αποφόρτιση από αρνητικά συναισθήματα και την ψυχολογική δυσφορία την οποία δημιουργεί η αβεβαιότητα με όλες τις επακόλουθες επιπτώσεις από τη στιγμή της εισαγωγής του ασθενή στο νοσοκομείο έως την ανάρρωση.

Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν όλες τις επιπτώσεις του ιού. Βρίσκονται απομονωμένοι και χωρίς να μπορούν να έχουν τη στήριξη των δικών τους ανθρώπων και τούτο επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία τους. Έχουμε χιλιάδες τέτοια παραδείγματα όπου ασθενείς αποζητούν την επαφή με την οικογένειά τους κάτι που τους δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας. Από την άλλη οι οικογένειες νιώθουν ανήμποροι και συγκλονισμένοι από το γεγονός ότι δεν μπορούν να βρίσκονται δίπλα στους ανθρώπους τους που τους έχουν ανάγκη. Εκτός αυτού έχουν να αντιμετωπίσουν και τον κοινωνικό στιγματισμό που δημιουργεί ο φόβος διασποράς του ιού.

Πρόκειται για μία μεγάλη ψυχολογική δοκιμασία που μπορεί να ξεπεραστεί ευκολότερα εφόσον έχουμε δίπλα μας έναν ειδικό που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την κατάσταση, να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και να δούμε την πραγματικότητα μέσα από ένα πρίσμα που θα λειτουργήσει θετικά στην όσο δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση. Άλλωστε όπως σε όλες τις ασθένειες η θετική ψυχολογία και τα θετικά συναισθήματα θεωρούνται ως ένα αντίδοτο σε δύσκολες καταστάσεις όπως είναι η πανδημία.