Άρτος ή Αρτοκλασία

Τα υλικά είναι για 5 άρτους περίπου του 1 κιλού νηστίσιμους.  Το μίξερ δεν χωράει όλο το ζυμάρι  πρέπει να χωρίσετε τα υλικά σε 3 ίσα μέρη για 3 ζυμώματα ή τα ζυμώνετε στο χέρι όλα μαζί (δεν είναι τόσο δύσκολο).

 

Υλικά

1,5 κιλό αλεύρι μοβ Αλλατίνη ή τσουρεκιού Άι Γιώργη ή ροbin

1,5 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

300 γρ ζάχαρη  αν τους θέλετε πιο γλυκούς βάλτε 400 γρ.

200 γρ. ηλιέλαιο

150 γρ. φυτική φυτίνη

2 κ.γ. μαχλεπι σκόνη

2 κ.γ. κολιανδρο σπασμένο ,

1 κ,γ μαστίχα σπασμένη σε κρυσταλλική ζάχαρη

1 κ.γ. γλυκάνισο

1 πορτοκάλι μεγαλούτσικο πολτοποιημένο στο μουλτι ολόκληρο με την φλούδα χωρίς κουκούτσια

1,250 γρ. νερό

1 κουτ. γλυκού αλάτι

150 γρ. μάγια νωπή ή 45 γρ. ξηρή μαγιά

ζάχαρη άχνη για επάνω

 

Εκτέλεση

Βάζω την μαγιά με 1/2 κιλό αλεύρι, 2 κουταλιές από την ζάχαρη και 500 γρ από το νερό να φουσκώσει για 15-20 λεπτά.  Κρατάτε 50 γρ από το λάδι για το τέλος και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά στην λεκάνη.  Ζυμώνετε 15-20 λεπτά στο χέρι η στο μίξερ 5 λεπτά στο αργό και άλλα 3-4 λεπτά σε λίγο πιο γρήγορο ίσως χρειασθεί να προσθέσουμε πολύ λίγο αλεύρι .  Πριν συμπληρώσετε τον χρόνο ζυμώματος ρίχνετε σίγα σίγα το υπόλοιπο λάδι και ζυμώνετε να ενσωματωθεί .  Όταν ζυμώσετε αφήνεται 10 λεπτά στο τραπέζι να ξεκουραστεί.  Ζυγίζετε σε 5 κομμάτια περίπου 1,100 γρ. το καθένα , πλάθεται σε καρβέλια και τα αφήνετε 10 λεπτά να ξεκουραστούν . Πατάμε το ζυμάρι να ανοίξει μέσα στο ταψί μας με χαρτί στον πάτο και λαδωμένο γύρω γύρω.  Αφήνουμε να ξεκουραστεί , ξαναπατάμε, ξεκουράζουμε και ξαναπατάμε να φθάσει 2 πόντους από την άκρη του ταψιού.   Όλοι οι άρτοι δεν μπορούν να μπουν στον φούρνο μαζί .  Αφήνετε έναν άρτο να φουσκώσει σκεπασμένος σε ζεστό περιβάλλον ,τους άλλους στο ψυγείο σκεπασμένους.  Μόλις φουρνίσετε τον πρώτο βγάζετε τον δεύτερο από το ψυγείο  και το ίδιο κάνουμε με τους επόμενους σκεπάζουμε να γίνει ο άρτος , όχι πάρα πολύ γιατί φουσκώνουν αρκετά και στον φούρνο ,επειδή θα τους καλύψετε με άχνη δεν τους αλείφουμε με τίποτα πριν φουρνίσετε , ίσως να ψεκάσετε με λίγο νερό αν θέλετε να βάλετε σουσάμι.  Φουρνίζουμε στους 180 βαθμούς για τα πρώτα 5- 10 λεπτά.  Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς για μία ώρα περίπου και άλλα 10 λεπτά σκεπασμένο τον άρτο με χαρτί στους 140 βαθμούς. Ανεβάζουμε πάλι στους 1800 για να φουρνίσουμε τον επόμενο άρτο . Τους αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς μέσα στα ταψιά γιατί από κάτω και γύρω γύρω δεν στεγνώνουν . Αφού ψηθούν και κρυώσουν τους βγάζετε από το ταψί, ψεκάζετε με νερό, κοσκινίζετε ζάχαρη άχνη και με ένα φύλλο χαρτί την πατάμε με την παλάμη μας από πάνω να κολλήσει αν υγρασιάσει σε κάποιο σημείο κοσκινίζετε λίγη άχνη και ξαναπατάτε με το χαρτί. Βάζουμε το φύλλο χαρτί με το σταυρό (αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες) και πασπαλίζουμε κανέλα για να σχηματιστεί ο σταυρός.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε ο φίλος μας George Chatzigiatroudakis.