TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Μαγειρική

Άρτος ή Αρτοκλασία

Αυγ 12, 2020
in Μαγειρική
Άρτος ή Αρτοκλασία
Share on FacebookShare on Twitter
Τα υλικά είναι για 5 άρτους περίπου του 1 κιλού νηστίσιμους.  Το μίξερ δεν χωράει όλο το ζυμάρι  πρέπει να χωρίσετε τα υλικά σε 3 ίσα μέρη για 3 ζυμώματα ή τα ζυμώνετε στο χέρι όλα μαζί (δεν είναι τόσο δύσκολο).

 

Υλικά

1,5 κιλό αλεύρι μοβ Αλλατίνη ή τσουρεκιού Άι Γιώργη ή ροbin

1,5 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

300 γρ ζάχαρη  αν τους θέλετε πιο γλυκούς βάλτε 400 γρ.

200 γρ. ηλιέλαιο

150 γρ. φυτική φυτίνη

2 κ.γ. μαχλεπι σκόνη

2 κ.γ. κολιανδρο σπασμένο ,

1 κ,γ μαστίχα σπασμένη σε κρυσταλλική ζάχαρη

1 κ.γ. γλυκάνισο

1 πορτοκάλι μεγαλούτσικο πολτοποιημένο στο μουλτι ολόκληρο με την φλούδα χωρίς κουκούτσια

1,250 γρ. νερό

1 κουτ. γλυκού αλάτι

150 γρ. μάγια νωπή ή 45 γρ. ξηρή μαγιά

ζάχαρη άχνη για επάνω

 

Εκτέλεση

Βάζω την μαγιά με 1/2 κιλό αλεύρι, 2 κουταλιές από την ζάχαρη και 500 γρ από το νερό να φουσκώσει για 15-20 λεπτά.  Κρατάτε 50 γρ από το λάδι για το τέλος και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά στην λεκάνη.  Ζυμώνετε 15-20 λεπτά στο χέρι η στο μίξερ 5 λεπτά στο αργό και άλλα 3-4 λεπτά σε λίγο πιο γρήγορο ίσως χρειασθεί να προσθέσουμε πολύ λίγο αλεύρι .  Πριν συμπληρώσετε τον χρόνο ζυμώματος ρίχνετε σίγα σίγα το υπόλοιπο λάδι και ζυμώνετε να ενσωματωθεί .  Όταν ζυμώσετε αφήνεται 10 λεπτά στο τραπέζι να ξεκουραστεί.  Ζυγίζετε σε 5 κομμάτια περίπου 1,100 γρ. το καθένα , πλάθεται σε καρβέλια και τα αφήνετε 10 λεπτά να ξεκουραστούν . Πατάμε το ζυμάρι να ανοίξει μέσα στο ταψί μας με χαρτί στον πάτο και λαδωμένο γύρω γύρω.  Αφήνουμε να ξεκουραστεί , ξαναπατάμε, ξεκουράζουμε και ξαναπατάμε να φθάσει 2 πόντους από την άκρη του ταψιού.   Όλοι οι άρτοι δεν μπορούν να μπουν στον φούρνο μαζί .  Αφήνετε έναν άρτο να φουσκώσει σκεπασμένος σε ζεστό περιβάλλον ,τους άλλους στο ψυγείο σκεπασμένους.  Μόλις φουρνίσετε τον πρώτο βγάζετε τον δεύτερο από το ψυγείο  και το ίδιο κάνουμε με τους επόμενους σκεπάζουμε να γίνει ο άρτος , όχι πάρα πολύ γιατί φουσκώνουν αρκετά και στον φούρνο ,επειδή θα τους καλύψετε με άχνη δεν τους αλείφουμε με τίποτα πριν φουρνίσετε , ίσως να ψεκάσετε με λίγο νερό αν θέλετε να βάλετε σουσάμι.  Φουρνίζουμε στους 180 βαθμούς για τα πρώτα 5- 10 λεπτά.  Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς για μία ώρα περίπου και άλλα 10 λεπτά σκεπασμένο τον άρτο με χαρτί στους 140 βαθμούς. Ανεβάζουμε πάλι στους 1800 για να φουρνίσουμε τον επόμενο άρτο . Τους αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς μέσα στα ταψιά γιατί από κάτω και γύρω γύρω δεν στεγνώνουν . Αφού ψηθούν και κρυώσουν τους βγάζετε από το ταψί, ψεκάζετε με νερό, κοσκινίζετε ζάχαρη άχνη και με ένα φύλλο χαρτί την πατάμε με την παλάμη μας από πάνω να κολλήσει αν υγρασιάσει σε κάποιο σημείο κοσκινίζετε λίγη άχνη και ξαναπατάτε με το χαρτί. Βάζουμε το φύλλο χαρτί με το σταυρό (αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες) και πασπαλίζουμε κανέλα για να σχηματιστεί ο σταυρός.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε ο φίλος μας George Chatzigiatroudakis.

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Μία πίτα που τη λένε…Πισπιλίτα
Featured

Μία πίτα που τη λένε…Πισπιλίτα

Απρ 23, 2025
Μπουγάτσα
Μαγειρική

Μπουγάτσα

Απρ 23, 2025
Πάστα με περισσεύματα από το Πάσχα της Έφης
Μαγειρική

Πάστα με περισσεύματα από το Πάσχα της Έφης

Απρ 23, 2025
Αρακάς στην γάστρα με αρνάκι σούβλας
Μαγειρική

Αρακάς στην γάστρα με αρνάκι σούβλας

Απρ 22, 2025
Λάπατα με αρνί
Μαγειρική

Λάπατα με αρνί

Απρ 21, 2025
Περίσσεψε αρνάκι ή το κατσικάκι; Τι το κάνουμε;
Μαγειρική

Περίσσεψε αρνάκι ή το κατσικάκι; Τι το κάνουμε;

Απρ 21, 2025
Next Post
Αγρότες: Έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Αγρότες: Έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Τραχανάς με αλεύρι

Τραχανάς με αλεύρι

Κουλουράκια νηστίσιμα

Κουλουράκια νηστίσιμα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd