Ο τάφος πιστεύεται ότι δεν έχει ανοιχτεί από τότε που σφραγίστηκε, δηλαδή πριν από περίπου 2.000 χρόνια
Ο στρατός του Πρώτου Αυτοκράτορα, περ. 210 π.Χ. (δυναστεία Τσιν)
Πενήντα χρόνια πριν, αγρότες έπεσαν πάνω σε ένα χωράφι στην επαρχία Shaanxi της Κίνας, το οποίο αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις όλων των εποχών. Ενώ έσκαβαν, βρήκαν κομμάτια μιας πήλινης φιγούρας σε ανθρώπινο μέγεθος.
Περαιτέρω ανασκαφές αποκάλυψαν ότι στέκονταν πάνω από μια σειρά λάκκων γεμάτων με χιλιάδες ομοιώματα στρατιωτών και πολεμικών αλόγων, καθώς και σημαντικών αξιωματούχων και άλλων ζώων. Τον «στρατό» του αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ.
Η αποστολή αυτού του στρατού, πιστεύεται ότι ήταν η φύλαξη του κοντινού μαυσωλείου του Τσιν Σι Χουάνγκ. Ως ο πρώτος αυτοκράτορας της δυναστείας Τσιν, κυβέρνησε από το 221 έως το 210 π.Χ.
Τι το ιδιαίτερο έχει;
Αν και μεγάλα τμήματα της νεκρόπολης έχουν ήδη εξερευνηθεί, ένα πράγμα έχει παραμείνει κλειστό μέχρι σήμερα: ο τάφος του ίδιου του αυτοκράτορα.
Ο λόγος για την επιφυλακτικότητα των αρχαιολόγων είναι, μεταξύ άλλων, οι φόβοι ότι θα μπορούσε να περιέχει θανατηφόρες παγίδες.
Ενώ ορισμένοι αρχαιολόγοι θεωρούν τις περιγραφές ως «φανταστικές», μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι η συγκέντρωση υδραργύρου στην περιοχή γύρω από τον τάφο ήταν σημαντικά υψηλότερη από την αναμενόμενη.
«Ο εξαιρετικά πτητικός υδράργυρος μπορεί να διαφεύγει μέσω ρωγμών που σχηματίστηκαν στη δομή με την πάροδο του χρόνου και η μελέτη μας υποστηρίζει τις καταγραφές των αρχαίων χρονικών σχετικά με τον τάφο, ο οποίος πιστεύεται ότι δεν έχει ποτέ ανοιχτεί/λεηλατηθεί», αναφέρεται στο έγγραφο.
Όπως αναφέρει το BBC News, ο Τσιν Σι Χουάνγκ λέγεται ότι είχε εμμονή με την κατανάλωση υδραργύρου στην προσπάθειά του για αιώνια ζωή. Για το λόγο αυτό, λέγεται, έπινε συχνά κρασί με υδράργυρο και μπορεί να πέθανε από δηλητηρίαση σε ηλικία 49 ετών.
Ένας ακόμη λόγος που κάνει το άνοιγμα του τάφου τόσο δύσκολο είναι η πιθανή ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει. Ο πύλινος στρατός και ο τάφος του Τσιν Σι Χουάνγκ αποτελούν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και συγκαταλέγονται στις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην ιστορία.