“Απόβαση” Ισραηλινών στη Θεσσαλία με 5 μεγάλα φωτοβολταϊκά

Φωτογραφία Αρχείου-Πηγή: Unsplash

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για ανάπτυξη χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ  στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλό επίπεδο.

Άλλη μια εταιρεία με μεγάλη δραστηριότητα και εμπειρία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στρέφει το βλέμμα της στον ελληνικό χώρο.

Ο λόγος για την ισραηλινή ASHTROM RENEWABLE ENERGY μέλος του ομίλου Ashtrom Group, η οποία διεκδικεί από τη ΡΑΕ, βεβαιώσεις παραγωγού για πέντε υποδομές ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 474,9 MW.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Αρχή, η ισραηλινή εταιρεία μέσω συγγενικής, στον κύκλο αιτήσεων Οκτωβρίου 2022 επιδιώκει την έγκριση για πέντε φωτοβολταϊκά έργα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν οι ισραηλινοί να έχουν δώσει τα χέρια με ελληνική εταιρεία από τον χώρο των ΑΠΕ ούτως ώστε να αναπτύξουν από κοινού πράσινα έργα. Επιπλέον η συμφωνία των δύο πλευρών, προβλέπει μελλοντικά, κάποια έργα που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της ελληνικής εταιρείας να περάσουν στην Ashtrom.

Τα έργα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας,  τρεις υποδομές θα βρίσκονται στο Δήμο Κιλελέρ. Ο πρώτος φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 50 MW στη θέση Καραντάρι-Γουμαροχώραφα. Ο δεύτερος με ισχύ 63,9 MW στη θέση Λιάγα-Λιοντάρι-Ξηροπόταμοι και ο τρίτος σταθμός ισχύος 61 MW, στη θέση Αμπελιά-Αγία Βαρβάρα.

Οι άλλες δύο υποδομές είναι οι μεγαλύτερες σε απόδοση ισχύος. Η πρώτη, προβλέπει 153 MW, και θα κατασκευαστεί στη θέση Στρεβάδια, του Δήμου Αλμυρού. Ο δεύτερος φ/β σταθμός θα “φιλοξενηθεί” στο Δήμο Αγιάς και συγκεκριμένα στη θέση Καμπούτσικα-Ανάβρα-Αμυγδαλή-Πρίνιας και θα έχει ισχύ που φτάνει τα 147 MW.

Πρόκειται για πέντε μεγάλα πρότζεκτ που θα απαιτήσουν και αντίστοιχα μεγάλα κεφάλαια ούτως ώστε υλοποιηθούν. Τα παραπάνω έργα εάν και εφόσον ολοκληρωθούν θα έχουν τη δυνατότητα να παράγουν “καθαρή” και φθηνή ενέργεια για περισσότερα από 350.000 νοικοκυριά.

ASHTROM RENEWABLE ENERGY

Η εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων με τίτλο ASHTROM RENEWABLE ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, συστάθηκε τον Αύγουστο του 2022, με αρχικό κεφάλαιο 25 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με το καταστατικό της, μεταξύ πολλών άλλων, στόχος είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μετατροπή ηλιακής ενέργειας, υπηρεσίες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Υπηρεσίες εμπορίου (πώλησης) ηλεκτρικού ρεύματος και κατασκευή γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλων αποστάσεων.

ΠΗΓΗ: ypodomes.com