Αποτυπώνοντας τον Κοινωνικό Χάρτη των Τρικάλων –Συνέντευξη για το Διήμερο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στα Τρίκαλα παραχώρησαν οι διοργανωτές

O Αστικός μη Κερδοσκοπικός Σύλλογος “ΘΕΛΩ” συνδιοργανώνει με το ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΑΚΕΘ) ένα Δ ι α φ ο ρ ε τ ι κ ό διήμερο Συνέδριο στα Τρίκαλα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρικκαίων στις 24 – 25 Νοεμβρίου, με σκοπό την καταγραφή – αποτύπωση – ανάδειξη των κοινωνικών προβλημάτων και αναγκών του Νομού Τρικάλων.

Οι στόχοι και οι λεπτομέρειες της όλης διοργάνωσης αναφέρθηκαν στη σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στα τοπικά ΜΜΕ το μεσημέρι της Πέμπτης στις εγκαταστάσεις του ΑΚΕΘ. Στη συνέντευξη συμμετείχαν η πρόεδρος του «ΘΕΛΩ» Κορίνα Λιούτα, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Γαμπιεράκης, η Δ/ντρια του ΑΚΕΘ Ευαγγελία  Ντόνα, η πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Ν. Τρικάλων «ΑΡΩΓΗ» Ελένη Καϊμά κι ο Αλέξανδρος Γκρέκος Γραμματεας Οργανωτικής Επιτροπής.«Το συνέδριο αυτό είναι βγαλμένο μέσα από την κοινωνία…για την κοινωνία κι ανήκει μόνο σε αυτή και για αυτό η δεύτερη μέρα είναι αφιερωμένη στο «διάλογο με την κοινωνία». Αυτή την ημέρα είναι προσκεκλημένοι εκπρόσωποι φορέων αλλά και ενεργοί πολίτες, που θέλουν να καταθέσουν τους προβληματισμούς τους και να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, συμβάλλοντας έτσι στην Αποτύπωση του Κοινωνικού Χάρτη των Τρικάλων» ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Λιούτα κι απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους Συλλόγους και Φορείς, όλους τους ενεργούς πολίτες των Τρικάλων, όσους νοιάζονται και προβληματίζονται για τις ανάγκες και τα κοινωνικά θέματα που απασχολούν την τοπική μας κοινωνία να παραστούν στις εργασίες του Διήμερου Συνεδρίου.

«Με διάθεση προσφοράς και μηνύματα ΕΝΩΤΙΚΑ, ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗΣ, ΣΥΝΕΡΓΕΙΑΣ σας προσκαλώ να κάνουμε τα ΘΕΛΩ ΜΑΣ ΜΠΟΡΩ για τα ΤΡΙΚΑΛΑ της ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ προωθώντας Τρι(α) Καλά: την ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ,ΤΗΝ ΑΡΩΓΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ» υπογράμμισε.

Ικανοποίηση

Η κ. Λιούτα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανταπόκριση του προσκλητήριου για την Αποτύπωση του Κοινωνικού Χάρτη, τόσο από τους συλλόγους και φορείς της πόλης όσο και από τις Αρχές κι ευχαρίστησε για την πολύτιμη συμβολή τους σε όλο το φάσμα αυτού του εγχειρήματος τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Χρήστο Μιχαλάκη, τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, του δημάρχους Καλαμπάκας, Πύλης και Φαρκαδόνας κ.κ. Σινάνη Χρήστο , Μαράβα Κωνσταντίνο και Μεριβάκη Αθανάσιο, τον  Πρόεδρο της Ενωσης Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ελλάδος, «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» κ.Μιχάλη Χρηστάκη ο οποίος είναι κι ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για τις εργασίες του συνεδρίου,  τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής και Αντιπρόεδρο του ΘΕΛΩ κ.Γιώργο Γαμπιεράκη, την  Ελένη Καϊμά Πρόεδρο της ΑΡΩΓΗΣ-ΑΜΕΑ και τον Πρόεδρο των πολυτέκνων Ν.Τρικάλων κ.Κωνσταντίνο Βήτα, τον Γραμματέα Οργανωτικού Αλεξανδρο Γκρέκο και την κ. Ευαγγελία Μπουντούρη για την εθελοντική τους προσφορά,  τον κ. Δημήτρη Μαγειρία καθώς και το επιστημονικό προσωπικό του “ΑΚΕΘ”, την  επιχείρηση ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΣ ΜΑRKET και προσωπικά τον κ. Κώστα Βλαχοδήμο, ο οποίος παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση του σύντομα εγκαθίσταται στην πόλη μας, εν τούτοις αγκάλιασε με θέρμη το συνέδριο και τους στόχους του και δέχτηκε να υποστηρίξει μ εναν εξαιρετικό τρόπο το κοινωνικό πρόγραμμα του ΘΕΛΩ που αφορά στην έμπρακτη στήριξη των ευαίσθητων ομάδων όπως είναι τα ΑΜΕΑ και οι Πολύτεκνες οικογένειες του Νομού Τρικάλων.

Στόχοι

Στους στόχους του Συνεδρίου αναφέρθηκε ο κ. Γαμπιεράκης. Όπως τόνισε οι στόχοι που τίθενται είναι εξής:

«Είναι βαθιά πεποίθηση μας ότι την δύσκολη αυτή χρονική περίοδο που διανύει η Χώρα μας, πρέπει όλοι μας να κινητοποιηθούμε, να συνεργαστούμε αλλά και να “αφουγκραστούμε”  την ενεργή κοινωνία των πολιτών, η οποία έχει πολλαπλές ανάγκες και όπου ο καθένας ξεχωριστά δίνει τη δική του μάχη, χωρίς πολλές φορές τις απαραίτητες συνέργειες» υπογράμμισε και συμπλήρωσε «Είναι η πρώτη φορά που βρίςκονται μαζεμένοι όλοι οι φορείς του Νομού Τρικάλων, Αυτοδιοικητικοί, Θεσμικοί και Υπηρεςιακοι με όλες τις Κοινωνικές Συλλογικότητες, προκειμένου να παρουσιάσουν τα προβλήματα τους, να τα καταγράψουν και να καταθέσουν προτάσεις χωρίς πνεύμα αντιπαράθεσης, ώστε να μπορέσουν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και να συμβάλλουν στην αποτύπωση ενός Κοινωνικού Χάρτη,που θα αποτελέσει οδηγό και “πυξίδα” δράσεων και συνεργειών στο άμεσο μέλλον».

«Ευελπιστούμε στη θετική και ευγενική ανταπόκριση του κοινού, για τη συνεργασία, υποστήριξη και θετική ανταπόκριση του σε μια προσπάθεια που έχει σαν μοναδικό στόχο να συνεισφέρει και να συμβάλλει θετικά στη στήριξη της Κοινωνίας των Τρικάλων, κυρίως αυτής των ευπαθών και ευαίσθητων ομάδων, αλλά και ευρύτερα όλης της κοινωνίας των Τρικάλων» επισήμανε.

Τοποθετήσεις

Για την όλη προσπάθεια μίλησε η Διευθύντρια του ΑΚΕΘ κ. Ντόνα η οποία υπογράμμισε ότι στην εποχή της κρίσης αυτό που προέχει είναι η κοινωνική συνοχή. «Να προτείνουμε λύσεις, να επιλύσουμε προβλήματα» τόνισε.

Ενώ από την πλευρά της ΑΡΩΓΗΣ η κ. Καϊμά αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του όλου εγχειρήματος, όπως είπε είναι μία προσπάθεια που δεν έχει επαναληφθεί και για αυτό και πρέπει να βρει ανταπόκριση. «Πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε δομές, να οργανώσουμε δίκτυα, να προσφέρουμε περισσότερη αρωγή σε όλους» ανέφερε.

Συνέδριο και θεματικά πάνελ

Στα πλαίσια του ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ θα υπάρξουν 7 θεματικά πάνελ για την πρώτη ημέρα του ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ .

  1. ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  2. Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
  3. ΑΜΕΑ και ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  4. ΥΓΕΙΑ και ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  5. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

6.. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ και η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΣΤΟ

7.. Η ΔΙΑΔΡΑΣΗ και ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Στο τέλος των θεματικών πάνελ της 1ης Ημέρας το απόγευμα θα τοποθετηθούν γενικότερα και ειδικότερα εκπρόσωποι ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ- ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΩΝ ΑΡΧΩΝ για θέματα Τοπικής Κοινωνικής Πολιτικής, με σύντομες παρεμβάσεις.

Η 2η Ημέρα του Συνεδρίου θα είναι αφιερωμένη στο “ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ : Ακούμε – Καταγράφουμε – Προτείνουμε” όπου Εκπρόσωποι Συλλόγων και Συλλογικοτήτων αλλά και Ενεργοί Πολίτες απο όλα τα Τρίκαλα, θα μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά, καταθέτοντας τα προβλήματα και τις προτάσεις τους για τα θέματα που απασχολούν κάθε φορέα, σύλλογο και τα μέλη τους.