Αποστολή: Στο κάστρο του «τρελού βασιλιά» στη Γερμανία που ενέπνευσε τον Walt Disney-Εικόνες που μαγεύουν

 

Εντυπωσιακό και μυστηριακό το κάστρο Neuschwanstein στη Βαυαρία δεσπόζει επιβλητικό σε ένα λόφο πάνω από το χωριό Schwangau. Δεν είναι τυχαίο ότι μάγεψε με την ομορφιά του τον Walt Disney και τον ενέπνευσε στην ιστορία της «ωραίας κοιμωμένης». Μάλιστα, αν προσέξει κάποιος στην έναρξη της ταινίας θα δει το διάγραμμα του κάστρου.

Αποστολή Βιβή Μαργαρίτη

Η Ευρώπη διατηρεί κάποια από τα πιο εντυπωσιακά κάστρα στον κόσμο. Το Neuschwanstein θεωρώ ότι συγκαταλέγεται σε αυτά. Άλλωστε τούτο το επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το επισκέπτονται κάθε χρόνο πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες.

Χτίστηκε από τον Βασιλιά Λουδοβίκο Β’ τον 19ο αιώνα για να χρησιμοποιηθεί ως προσωπικό ησυχαστήριο. Ο Βασιλιάς ήταν μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και ο τρόπος ζωής του παρέμεινε ένα μυστήριο μέχρι τη στιγμή που πέθανε. Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι επειδή αναγκάστηκε να γίνει βασιλιάς σε ηλικία 18 ετών, σταδιακά “έχασε τα λογικά του”. Ο Λουδοβίκος αποτέλεσε έμπνευση για τον Klaus Mann να γράψει το μυθιστόρημά του «Λούντβιχ, Σιδερόφραχτο παράθυρο» ενώ έχει μείνει στην ιστορία, ως «ο τρελός βασιλιάς». Ο Βασιλιάς απομονώθηκε στον κάστρο του, στο κέντρο του οποίου υπάρχει ένα θέατρο, όπου παίζονταν έργα του Richard Wagner, του οποίου ήταν λάτρης. Η μουσική του Richard Wagner είχε τόσο μεγάλη επίδραση στη ζωή του βασιλιά, που λέγεται ότι ήθελε αυτό το παραμυθένιο κάστρο να είναι μια τέλεια αναπαράσταση της σύνθεσης του μουσικού.

Ξενάγηση

Το Neuschwanstein είναι ένα από τα πιο επισκέψιμα μέρη στη Γερμανία, απέχει περίπου 2 ώρες από το Μόναχο και λόγω της μεγάλης προσέλευσης τουριστών ο χρόνος επίσκεψης είναι περιορισμένος. Αυτό είναι το μόνο αρνητικό της ξενάγησης. Το κάστρο είναι τεράστιο στην κυριολεξία αλλά άκρως εντυπωσιακό τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του. Οι χώροι έχουν διατηρηθεί ανέπαφοι και είναι λες και μόλις εισέρχεσαι στους χώρους του τηλεμεταφέρεσαι στην εποχή που έζησε ο Βασιλιάς Λουδοβίκος Β´ της Βαυαρίας. Η θέα κόβει την ανάσα. Φροντίστε να βγάλετε εισιτήριο από πριν γιατί έχει ατελείωτες ουρές.

Το Schwangau

Το χωριό Schwangau όπου βρίσκεται το κάστρο Neuschwanstein είναι πανέμορφο. Πρόκειται για ένα μέρος με φήμη βασιλική. Αξίζει να επισκεφθείτε το έτερο κάστρο το Hohenschwangau που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα – και ήταν το σπίτι των ιπποτών του Schwangau. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των αιώνων, το κάστρο υπέστη σοβαρές ζημιές. Το 1832 ο πρίγκιπας Μάξιμιλιαν (αργότερα ο βασιλιάς Μάξιμος II) απέκτησε το κάστρο και ξαναχτίστηκε ως σημερινό κάστρο Hohenschwangau, διάρκειας πέντε ετών για να ολοκληρωθεί. Αυτός και η οικογένειά του χρησιμοποίησαν το κάστρο ως καλοκαιρινή και κυνηγετική κατοικία. Μετά το θάνατο του βασιλιά Maximilian II, ο γιος του Ludwig II σχεδίασε τα βασιλικά δωμάτια με τους όρους του. Ξόδεψε επίσης πολύ χρόνο στο Κάστρο Hohenschwangau. Τα βασιλικά διαμερίσματα, οι κήποι και η κουζίνα του κάστρου έχουν διατηρηθεί και είναι επισκέψιμα.

Το τελεφερίκ Tegelberg, το  Royal Crystal Spa, το  μουσείο των βασιλέων της Βαυαρίας  είναι ορισμένα ακόμη από τα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε.

Από τις αρχές Ιουνίου έως τα τέλη Οκτωβρίου δύο πλοία περιηγούνται στη λίμνη Forggensee, συνδέοντας έτσι τα χωριά γύρω από τη λίμνη. Μία λίμνη που είναι ονειρική και το χειμώνα παγώνει και το τοπίο γίνεται ακόμη πιο μαγικό.

Στη διαδρομή πολύ κοντά για το  Schwangau συναντάμε την εκκλησία St. Koloman. Αν βρεθείτε στην περιοχή να την έχετε στα υπόψη για μία φωτογράφηση. Είναι λες και βρίσκεται στο πουθενά και κυριαρχεί επιβλητικά, παρά το μικρό της σχετικά μέγεθος στο τοπίο. Ψηλά στο βάθος αντικρίζεις το παλάτι… Μαγεία…

Ο τρελός βασιλιάς

«Ο τρελός Βασιλιάς» Ο Βασιλιάς Λουδοβίκος Β´ της Βαυαρίας (1845-1886) ήταν ανιψιός του Όθωνα της Ελλάδας και ο Μονάρχης, ο οποίος  ενέπνευσε  τον Κλάους Μαν να γράψει το μυθιστόρημά του «Λούντβιχ, Σιδερόφραχτο παράθυρο». Έχει μείνει στην ιστορία, τόσο για το παρατσούκλι του «ο τρελός Βασιλιάς», όσο και για τη μανία που είχε με την κατασκευή μεσαιωνικών κάστρων με ανάμεικτους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, που ακόμη και σήμερα εντυπωσιάζουν όσους τα επισκέπτονται στη νότια Γερμανία. Μεταξύ αυτών και το περίφημο κάστρο Νόισβανσταϊν στις Βαυαρικές Άλπεις, που αποτέλεσε και την έμπνευση για το Κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης, στην κινηματογραφική ταινία του Ουόλτ Ντίσνεϊ.

Αν και τα κατασκευαστικά έργα του Λουδοβίκου χρηματοδοτούνταν από το προσωπικό του κεφάλαιο, η μεγαλομανία γι’ αυτά κόντεψε να φαλιρίσει το βασίλειο, επειδή δημιούργησε τεράστιο χρέος. Παραμελούσε τα βασιλικά του καθήκοντα και ασχολούνταν ολοένα και περισσότερο με την εμμονή του να ανοικοδομεί εντυπωσιακότερα παλάτια, με ξενόφερτες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, τις οποίες ανακάλυπταν για λογαριασμό του οι απεσταλμένοι του στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον βασιλιά άρχισε, όταν κάποιοι υπουργοί άρχισαν να γκρινιάζουν για την οικονομική του πολιτική και τον αμφισβήτησαν. Ο Λουδοβίκος έγινε έξαλλος και προσπάθησε να τους αντικαταστήσει. Αυτοί όμως, τον κατηγόρησαν ως παράφρονα και μέσα σε λίγο καιρό, ο βασιλιάς θεωρήθηκε ακατάλληλος να διαχειρίζεται τις τύχες του κράτους.

Το Κάστρο Νόισβανσταϊν χτίστηκε κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και έγινε κινηματογραφικός θρύλος από τον Ουόλτ Ντίσνεϊ, ως » Το Κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης». Η κατασκευή του όμως,  στοίχισε στον Λουδοβίκο ΙΙ τον θρόνο του. Το ψυχιατρικό πόρισμα βγήκε από τις καταθέσεις των υπηρετών Ο βασιλιάς έχασε την εξουσία του στις 10 Ιουνίου του 1886, μετά το πόρισμα τεσσάρων ψυχιάτρων. Επικεφαλής ήταν ο μεγαλογιατρός Bernhard van Gutten, που είχε τεράστια φήμη στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο της ψυχιατρικής. Η διάγνωση δεν στηρίχθηκε στην εξέταση του βασιλιά, όπως θα ήταν το λογικό, αλλά σε συνεντεύξεις με μερικούς από τους συμβούλους του! Οι συναντήσεις μαζί τους έγιναν μυστικά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι γιατροί πήραν καταθέσεις ακόμα και από τους υπηρέτες, που εξέφρασαν τα παράπονά τους. Έφτασαν στο σημείο να συντάξουν ακόμα και λίστα με τις παράξενες συνήθειες που είχε και δεν ήταν λίγες.

Ο Λουδοβίκος, έχοντας μια υπερβολική αγάπη για τον φανταστικό κόσμο των μουσικών έργων του Βάγκνερ, του οποίου ήταν μέγας θαυμαστής, ντυνόταν όπως οι μυθικοί ήρωες στις οπερέτες, ενώ άρχισε να κοιμάται τη μέρα και να κυκλοφορεί μόνο τα βράδια. Φέρεται ότι είχε απειλήσει έναν ανάγωγο υπηρέτη με απέλαση στην Αμερική, ενώ σε άλλον είχε απαγορεύσει να βάζει γάλα στον καφέ του. Δεν ήταν λίγες οι φορές, που αυτή η ιδιαίτερη συμπεριφορά του, καθώς και οι περίεργες σεξουαλικές του προτιμήσεις, εξέθεταν τη βασιλική οικογένεια, φέρνοντάς την σε δύσκολη θέση.

Ο μυστηριώδης πνιγμός  Τον Ιούνιο του 1886, ο Λουδοβίκος κλείνεται, με διαταγή της βαυαρικής κυβέρνησης, σε μια ψυχιατρική κλινική, στις όχθες της λίμνης Στάρνμπεργκ. Η εκθρόνισή του φέρνει στην εξουσία τον θείο του Λεοπόλδο, μέχρι πρότινος αντιβασιλέα. Τρεις ημέρες αργότερα, ο Λουδοβίκος βρέθηκε πνιγμένος στη λίμνη. Περιέργως, λίγα μέτρα πιο πέρα, βρίσκεται πνιγμένος και ο γιατρός, που με τη διάγνωσή του, του στέρησε τον θρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών, οι δύο άντρες είχαν ξεκινήσει για έναν περίπατο στις όχθες του ποταμού, το απόγευμα γύρω στις 7 παρά τέταρτο και θα επέστρεφαν μία ώρα μετά. Όταν ανασύρθηκαν τα δύο πτώματα, το ρολόι του βασιλιά ήταν σταματημένο στις 7, κάτι που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι πέθανε εκείνη την ώρα, ενώ το ρολόι του ψυχίατρου είχε σταματήσει λίγο μετά τις 8. Αυτόπτες μάρτυρες δεν υπήρξαν, ενώ η επίσημη εκδοχή θανάτου του Λουδοβίκου ήταν ο πνιγμός, χωρίς ωστόσο να είχε βρεθεί νερό στους πνεύμονές του.

Η ιστορία ακόμα γράφεται και κανείς σήμερα δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μια πολιτικής δολοφονίας. Το σίγουρο είναι, ότι τα εντυπωσιακά κάστρα που κατασκεύασε στη Γερμανία ο αποκαλούμενος «παρανοϊκός» βασιλιάς, αποτελούν σήμερα πολύ σημαντικό τουριστικό και πολιτιστικό προορισμό όλης της Ευρώπης….

Με πληροφορίες από mixanitouxronou.gr, travelstyle.gr και en.schwangau.de/