Από τον διαβήτη προστατεύουν τα «πλήρη» γαλακτοκομικά

Μια νέα μελέτη «έρχεται στο φως» για να αποδείξει πως η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οποία περιέχουν πλήρη λιπαρά, ελαττώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα αυτή επαληθεύει τα αποτελέσματα προηγούμενης μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε νωρίτερα φέτος και έδειξε πως τα κορεσμένα λιπαρά που έχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πιο υγιεινά από εκείνα που περιέχουν άλλα ζωικής προέλευσης τρόφιμα, ενώ ακόμα μπορεί να δρουν προστατευτικά ενάντια στον διαβήτη.

Η νέα αυτή μελέτη, παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD 2014) στη Βιέννη και Σουηδοί επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 26.930 εθελοντές, ηλικίας 45 έως 74 ετών!

Η έρευνα διήρκεσε 14 ολόκληρα χρόνια, όσο διάστημα δηλαδή παρακολουθούσαν τους εθελοντές οι επιστήμονες. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 2.860 από τους συμμετέχοντες εκδήλωσαν διαβήτη τύπου 2.

Με βάση την ανάλυση της διατροφής τους, η κατανάλωση άπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων δεν προστάτευσε από τον διαβήτη, ούτε και αύξησε τον κίνδυνο να τον αποκτήσουν, ενώ αντιθέτως η κατανάλωση κόκκινου κρέατος τον αυξάνει, ανεξαρτήτως από την περιεκτικότητά του σε λιπαρά.

Όπως αποδείχτηκε όμως, η κατανάλωση πλήρων γαλακτοκομικών προϊόντων δρούσε προστατευτικά. Στην πραγματικότητα, όσοι εθελοντές λάμβαναν οκτώ μικρές μερίδες την ημέρα, είχαν κατά 23% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη σε σύγκριση με όσους έτρωγαν μόνο μία.

Μην πάει το μυαλό σας σε πλουσιοπάροχες μερίδες, αφού μία μικρομερίδα ισούται με 200 ml γάλα ή με 200 ml γιαούρτι ή με 20 γραμμάρια τυρί ή με 25 γραμμάρια κρέμα ή με 7 γραμμάρια βούτυρο! Αέρας δηλαδή!

Ωστόσο, ακόμα και μία μικρομερίδα γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά την ημέρα φάνηκε να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο: 180 ml πλήρους γάλακτος υψηλής παστερίωσης ημερησίως, τον μείωναν κατά 20% και 30 ml κρέμα κατά 15%!

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές από το Κέντρο Διαβήτη του Πανεπιστημίου του Lund, τα λιπαρά επηρεάζουν μεν την εμφάνιση διαβήτη, επιδρώντας στον μεταβολισμό της γλυκόζης (σακχάρου) και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, αλλά τα λιπαρά των γαλακτοκομικών παίζουν ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη! Οπότε βουρ στη φέτα και στη γραβιέρα!

πηγή : enallaxnews.gr