Από τις 30 Ιουλίου ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για τις εργατικές κατοικίες του πρώην ΟΕΚ 

Από τις 30 Ιουλίου θα μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά οι κάτοικοι των Εργατικών Κατοικιών του πρώην ΟΕΚ προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της παραχώρησης των οριστικών παραχωρητηρίων.Οι οικιστές ανέρχονται σε εκατοντάδες εάν αναλογιστεί κάποιος ότι μόνο οι δικαιούχοι των εργατικών κατοικιών της Σωτήρας (Πολιτεία) ανέρχονται σε 168 (οι κάτοικοι ανέρχονται σε 500 περίπου). Μάλιστα, από το Σύλλογο των Εργατικών Κατοικιών της Σωτήρας (ο οποίος έχει δώσει αγώνα για την παραχώρηση των κατοικιών και την επίλυση προβλημάτων του οικισμού), έχουν ασκηθεί πιέσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πριν λίγο καιρό είχε πραγματοποιηθεί στα Τρίκαλα ενημερωτική εκδήλωση των οικιστών από το υπουργείο Εργασίας.

Όπως σημείωσε στη Φλώρινα όπου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση με τους δικαιούχους των εργατικών κατοικιών, η πρόεδρος του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, «οι αιτήσεις από τους οικιστές θα αρχίσουν από τις 30 Ιουλίου, θα έχουν διάρκεια ενός μήνα» και θα γίνουν ηλεκτρονικά από την ειδική φόρμα που θα υπάρχει στην σελίδα του οργανισμού. Μετά από ένα μήνα θα ανακοινωθούν τα στοιχεία όπου ο κάθε οικιστής θα γνωρίζει το νέο ποσό της οφειλής του και ανάλογα με την κατηγορία στις οποία εκπίπτει μπορεί να κάνει χρήση και των εκπτωτικών δυνατοτήτων που προσφέρονται ως κίνητρο για την ταχύτερη αποπληρωμή της οφειλής.

Ρυθμίσεις

Στο ΦΕΚ (1403/25-4-17) προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις κι εκπτώσεις για τους οικιστές των εργατικών κατοικιών του πρώην ΟΕΚ.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση οι δόσεις αποπληρωμής των οφειλών των 35.000 δικαιούχων στους οικισμούς του τ. ΟΕΚ θα φτάνουν έως και τις 360, ενώ τίθενται, σε άμεση ισχύ, παρατάσεις για όσους αδυνατούν να πληρώσουν και εκπτώσεις 20% έως 50% για όσους αποπληρώσουν νωρίτερα τα δάνεια. Επιπλέον, προβλέπονται ακόμη κι επιστροφές σε περιπτώσεις όπου το ποσό που έχει καταβληθεί από τους οικιστές είναι μεγαλύτερο της τελικής αξίας του σπιτιού, όπως αυτή προκύπτει από τη νέα ρύθμιση.

Η απόφαση παρέχει τη δυνατότητα, μετά από αιτιολογημένη αίτηση, εξαίρεσης από την υποχρέωση καταβολής της μηνιαίας δόσης, χωρίς επιβολή τόκων υπερημερίας ή άλλου είδους κυρώσεις, για διάστημα έξι μηνών τμηματικά και αθροιστικά όχι πέραν των τριών ετών, με ισόχρονη επιμήκυνση σε περιπτώσεις απώλειας εργασίας, η μακροχρόνιας ανεργίας, η αδυναμίας προς εργασία (ασθένεια) ή άλλης εξ ίσου σοβαρής αιτίας που καθιστά αδύνατη για το δικαιούχο την παρακολούθηση της οφειλής του.

Η απόφαση αυτή ήρθε σε συνέχεια προηγούμενης Υπουργικής Απόφασης, που προέβλεπε τη δραστική μείωση της τιμής παραχώρησης για 150 οικισμούς του τέως ΟΕΚ στα 304,41 ευρώ/τ.μ..

Ποιους αφορά

Στις παραπάνω ρυθμίσεις εντάσσονται:

α) Οικιστές, οι οποίοι βρίσκονται σε αναμονή έκδοσης οριστικού παραχωρητηρίου,

β) οικιστές, οι οποίοι έχουν λάβει οριστικό παραχωρητήριο και βρίσκεται σε εξέλιξη ο προβλεπόμενος χρόνος αποπληρωμής,

γ) οικιστές, με οριστικό παραχωρητήριο για το οποίο έχει λήξει ο χρόνος αποπληρωμής και αδυνατούσαν να ανταποκριθούν.

Η απόφαση Αχτσιόγλου αφορά στον τρόπο υπολογισμού και στη ρύθμιση οφειλών δικαιούχων οικιστών του τ.ΟΕΚ και συγκεκριμένα στον τρόπο εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών και άληκτου κεφαλαίου, καθώς και την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των οφειλών των δικαιούχων εργατικής κατοικίας στους οικισμούς του τ.Ο.Ε.Κ. είτε πρόκειται για περιπτώσεις που βρίσκονται σε στάδιο έκδοσης Οριστικών Παραχωρητηρίων είτε για περιπτώσεις που έχουν εκδοθεί Οριστικά Παραχωρητήρια και βρίσκεται σε ισχύ ο προβλεπόμενος χρόνος αποπληρωμής είτε για περιπτώσεις που έχουν εκδοθεί Οριστικά Παραχωρητήρια, έχει λήξει ο χρόνος αποπληρωμής και εκκρεμεί η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών των δικαιούχων προς τον ΟΑΕΔ.

Σκοπός των παρακάτω ρυθμίσεων αποτελεί σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η διευκόλυνση των δικαιούχων όπως αυτοί προσδιορίζονται παραπάνω, ώστε να αποκτήσουν Οριστικά Παραχωρητήρια, που η έκδοση τους εκκρεμεί ή να αποπληρώσουν τυχόν χρονίζουσες και μη, οφειλές τους, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό, τα αντίστοιχα έσοδα του ΟΑΕΔ, που βαίνουν συνεχώς μειούμενα.