Από ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να τρώει παγωτό και τι θα πρέπει να προσέχετε

Οι ειδικοί συστήνουν να περιμένετε μέχρι την ηλικία του ενός έτους πριν δώσετε στο παιδί σας παγωτό.

Από αυτό το διάστημα και μετά μπορείτε να του δώσετε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τυρί, κασέρι κλπ. Αν αρχίσει να τρώει γαλακτοκομικά θα είναι πιο εύκολο να μασάει και άλλα προϊόντα με βάση το γάλα όπως το παγωτό.

Τα περισσότερα τυποποιημένα παγωτά είναι παστεριωμένα και προστατευμένα από τα βακτήρια και τα μικρόβια. Παρόλα αυτά πρέπει να προσέχετε για τυχόν αλλεργίες σε διάφορα συστατικά όπως φιστίκια (ή άλλους ξηρούς καρπούς) , φράουλες κλπ.

Δεν είναι καλή ιδέα να αγοράζετε παγωτά από ψυγεία ή αυτόματους πωλητές αμφιβόλου ποιότητος καθώς δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για τα επίπεδα ασφάλειας και υγιεινής και φυσικά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης και αλλεργίας.

Επίσης μην αγοράσετε παγωτό από πωλητές στον δρόμο ή καντίνες καθώς μπορεί να μην έχουν τις σωστές υποδομές και τον σωστό εξοπλισμό συντήρησης . Ακόμη πρέπει να γνωρίζετε ότι ο πάγος που χρησιμοποιείται στα ψυγεία μπορεί να μην είναι από καθαρό φιλτραρισμένο νερό ή συστατικά όπως τα χρώματα ζαχαροπλαστικής των παγωτών μπορεί να μην είναι σωστά συντηρημένα .

 Για να είστε σίγουροι για το τι τρώει το παιδί σας, αντί για παγωτό δώστε του άλλα παγωμένα επιδόρπια όπως:

Σπιτικά παγωμένα smoothies με φρούτα και γάλa

Γιαούρτι με φρούτα ή σιρόπι ή μέλι

Σπιτικές γρανίτες από φυσικούς χυμούς

Ζελέφρούτων

Φρέσκα φρούτα σε λεπτές φέτες

Μόλις το μωρό σας γίνει ενός έτους μπορείτε να του δίνετε παγωτό αλλά όχι αρκετά συχνά γιατί περιέχει ζάχαρη και είναι αρκετά υψηλό σε λιπαρά.

Το υπερβολικά πολύ παγωτό μπορεί:

1.Να προκαλέσει φθορά ή σάπισμα των δοντιών

2.Να αυξήσει τις πιθανότητες για να γίνει υπέρβαρο

3.Το παιδί σας να εθιστεί στην ζάχαρη

πηγή : babyradio.gr-babycenter.com.Μετάφραση:Γκαλίτσιου Μαριάννα