Απίθανες λαγάνες ετοιμάζουν οι Τρικαλινοί αρτοποιοί (φωτό από αρτοποιείο Κωτούζας)

Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος, δηλαδή παρασκευάζεται χωρίς προζύμι. Το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “λάγανον”, που ήταν μια πλακωτή ζύμη από αλεύρι και νερό.Η ιστορία της ξεκινάει από την αρχαιότητα και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Το έθιμο της λαγάνας δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου στο διάβα των αιώνων και σήμερα παρασκευάζεται με μεράκι από τους αρτοποιούς της κάθε συνοικίας, πάντα τραγανή, νόστιμη και πασπαλισμένη με σουσάμι έχοντας μια ξεχωριστή γεύση. Καταναλώνεται κατά το έθιμο πάντα την Καθαρή  Δευτέρα, που είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής.

Στο αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο Κωτούζας βρήκαμε λαγάνες κλασικές αλλά και σε πιο… φευγάτες εκδοχές. Όποια κι αν επιλέξετε το σίγουρο είναι ότι έχουν φτιαχτεί με πολύ μεράκι κι αγνά υλικά για να τις καταναλώσετε στο γιορτινό τραπέζι.

Καλή Σαρακοστή…