Αντώνης Παπαμιχαήλ: Αρχή και τέλος για την επιτυχία είναι ο ζήλος και το μεράκι-Ο πρόεδρος των “Θεριστάδων” μιλά σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη

Ο Αντώνης Παπαμιχαήλ αποτελεί ένα γνωστό πρόσωπο τόσο στο χώρο της εκπαίδευσης, όσο και στον τομέα του πολιτισμού. Επί σειρά ετών εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, υπεύθυνος πολιτιστικών και καλλιτεχνικών προγραμμάτων στην τοπική εκπαιδευτική διεύθυνση. Στον τομέα του πολιτισμού ξεχωρίζει, καθώς υπήρχε εδώ και δεκαετίες στον Πολιτιστικό, Λαογραφικό Σύλλογο Τρικάλων, Παράρτημα Φανερωμένης, «Οι Θεριστάδες». Ενός συλλόγου που ξεχωρίζει στην περιοχή μας και στο νομό για το πλούσιο έργο και της ανάδειξης της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσης των Καραγκούνηδων.

Ο κ. Παπαμιχαήλ σήμερα ανοίγει τα χαρτιά του και μας μιλά για τους «Θεριστάδες», τα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα, τους μελλοντικούς στόχους που θέτει ως πρόεδρος της διοίκησης του πολιτιστικού οργάνου. Με άποψη και επιχειρήματα μιλά για τον πολιτισμό, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί αντίδοτο στην κρίση. Αποτελεί το καταφύγιο για όλους μας, και δη για τους νέους να γνωρίσουν την τοπική παράδοση, την οποία θα την μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενιές για να μην χαθεί. Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος από την στροφή της νεολαίας στην παράδοση και δη στους δημοτικούς χορούς και τα τραγούδια, τα οποία αποτελούν μέρος της ιστορίας του τόπου και του λαού μας. Ενός λαού που έμαθε να αγαπά την παράδοση, να σέβεται τον πολιτισμό και την ιστορία του. Αναφορικά για την επιτυχία που συναντά ο Σύλλογος των Θεριστάδων, αφοπληστικά μας απαντά ότι η επιτυχία είναι συλλογική όλων των μελών, εξηγώντας ότι «Αρχή και τέλος για την επιτυχία είναι ο ζήλος και το μεράκι».

-Κ. Παπαμιχαήλ πως βλέπετε την πολιτιστική κίνηση στο Δήμο μας δεδομένου ότι κι εσείς είστε δημότης Φαρκαδόνας;

-Στο δήμο μας  τωρα τελευταία παρατηρείται ένα είδος αυξημένης ανησυχίας στα πολιτιστικά τοπικά δρώμενα όπως και στις αθλητικές δραστηριότητες. Πιστεύω ότι αυτό απορρέει από την ανάγκη των κατοίκων για διεξόδους, από το στρές και το άγχος της καθημερινότητας. Έτσι στον τομέα των παραδοσιακών χορών που αποτελούν και το αντικείμενό με το οποίο ασχολούμαι 35 χρόνια, βλέπω μια στροφή σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα και μάλιστα  του δήμου μας και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς. Αυτό εμένα προσωπικά με ικανοποιεί ιδιαίτερα και με κάνει αισιόδοξο γιατί το βλέπω σαν μια επένδυση της νεώτερης γενιάς στην τοπική μας παράδοση και έτσι επιτυγχάνεται η επιθυμητή συνέχεια.

-Ο σύλλογος «ΘΕΡΙΣΤΑΔΕΣ» στον οποίο είστε πρόεδρος και που διατηρεί και παράρτημα στο ΔΔ Φανερωμένης του Δήμου Φαρκαδόνας, κάθε φορά στις εκδηλώσεις αφήνει άριστες εντυπώσεις με τα καραγκούνικα δρώμενα  που τον κάνουν να ξεχωρίζει. Θα θέλατε να μας πείτε πως το πετυχαίνετε αυτό;

-Αρχή και τέλος για την επιτυχία σε κάθε περίπτωση είναι το μεράκι και ο ζήλος. Προσωπική μου άποψη είναι ότι αν ασχοληθείς αποκλειστικά με ένα συγκεκριμένο είδος τότε μηριαία εξειδικεύεσαι σ’ αυτό, αποκτάς ταυτότητα και η απόλυτη επιτυχία είναι πλέον σίγουρη.  Οι Θεριστάδες ασχολήθηκαν αποκλειστικα και σε βάθος με το Καραγκούνικο στοιχείο πράγμα που τους έχει δώσει την ταυτότητά τους, και σήμερα είναι σε θέση να καμαρώνουν για τα αποτελέσματα τα οποία επιδίωξαν.

O κ. Αντώνης Παπαμιχαήλ

-Τι γνώμη έχετε για τους χορούς των άλλων περιοχών της Ελλάδας όσον αφορά τη σημασία τους και για το αν έχουν θέση στην περιοχή μας.

-Οι χοροί και οι παραδόσεις όλων των περιοχών της Πατρίδας μας είναι εξίσου σημαντικοί και ευχάριστοι με τους δικούς μας. Ο σύλλογός μας ασχολείται επικουρικά με τη διδασκαλία όλων των Ελληνικών χορών ώστε οι χορευτές να αποκτήσουν τουλάχιστον μια γενική εικόνα και να νοιώσουν τη βαθύτερη αίσθηση ότι οι χοροί όλης της Ελλάδας είναι δικοί μας. Όσο για την εμβάθυνσή τους ας αφήσουμε τους αρμόδιους του κάθε τόπου να αναλάβουν αυτή τη μέριμνα.

-Διανύουμε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και κοινωνικών δυσκολιών. Πιστεύετε ότι κινδυνεύει η πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής μας και γενικότερα της χώρας μας;

-Θα μπορούσα να πώ ότι είμαι αισιόδοξος περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Και τούτο γιατί βλέπω τους νέους μας να είναι προβληματισμένοι και να ψάχνουν για ποιότητα μουσικής, διασκέδασης και γενικότερα για βελτίωση τρόπου ζωής. Και μέσα σ’ όλο αυτό βλέπω και μια στροφή προς τις τοπικές μας παραδόσεις σχεδόν σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις.

-Βρισκόμαστε σε μια χρονική περίοδο διακοπών, και χαλαρότητας. Πείτε μας αν ετοιμάζεστε για κάποια εκδήλωση και πότε.

-Η εκδήλωση για την οποία ετοιμαζόμαστε (λίγο πρίν ξεκινήσουν τα μαθήματα της καινούργιας σχολ. Χρονιάς 2018-19) είναι το Καραγκούνικο αντάμωμα που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2018 στα Μεγ. Καλύβια. Θα πραγματοποιηθεί τριήμερο συνέδριο και κατά τη διάρκειά του παράλληλες δράσεις ενώ την τελευταία ημέρα θα πραγματοποιηθεί ο γενικός –ομαδικός χορός των χορευτικών τμημάτων όλων των Συμμετεχόντων συλλόγων.

-Ο σύλλογός σας κ. Παπαμιχαήλ σε ποιες από τις παραπάνω δραστηριότητες θα συμβάλει;

-Οι ΘΕΡΙΣΤΑΔΕΣ θα συμβάλουν με τη συμμετοχή του χορευτικού τμήματος στον γενικό χορό  9 Σεπτεμβρίου 2018 και στα πλαίσια των παραλλήλων δράσεων, με την οργάνωση ενός παραδοσιακού εργαστηρίου κατασκευής της Καραγκούνικης φορεσιάς όπου θα μπορούν να επισκέπτονται οι ενδιαφερόμενοι καθ’ όλη την εβδομάδα των εργασιών. Οφείλουμε να σας πούμε για αυτή τη δράση,  όπου συμφώνησαν απόλυτα και επικρότησαν τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικκάλων  κ. Μιχαλάκης όσο και ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου, η καινοτομία της εντυπωσίασε  όλους τους συνέδρους στο τελευταίο συμβούλιο  όπου συνήλθε η οργανωτική επιτροπή για λήψη αποφάσεων όπου  και εγκρίθηκε ομόφωνα από όλους. Σε προσωπικό επίπεδο θα λάβω μέρος στο συνέδριο με θέμα εισήγησης σχετικό με τους Ελληνοράφτες της παραδοσιακής Καραγκούνικης φορεσιάς.

ΠΗΓΗ: krinitrikalon.gr