Αντικείμενα 130.000 ετών στο Μουσείο του Σπηλαίου Θεόπετρας-Μεγάλο το ενδιαφέρον των επισκεπτών με την επανέναρξη της λειτουργίας του-Εντυπωσιακές φωτογραφίες

Μεγάλη είναι η επισκεψιμότητα στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης του Σπηλαίου Θεόπετρας από την πρώτη κιόλας μέρα της επαναλειτουργίας του. Μπορεί να παρέμεινε κλειστό για μία μακρά περίοδο ωστόσο οι επισκέπτες άρχισαν να έρχονται και πάλι μόλις άνοιξε εκ νέου  τις πύλες του για το κοινό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο αρχαιολογικός χώρος του σπηλαίου Θεόπετρας παραμένει κλειστός για το κοινό.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Ήδη γκρουπ αλλά και μεμονωμένοι τουρίστες έχουν επισκεφθεί το Μουσείο, ενώ το ενδιαφέρον αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες μέρες. Τις μέρες του Πάσχα η περιοχή θα υποδεχθεί χιλιάδες επισκέπτες και το Μουσείο εντάσσεται στο πλάνο των περιηγήσεων και ξεναγήσεών τους. Επίσης η επισκεψιμότητα αναμένεται να είναι εξαιρετικά υψηλή το Μάιο οπότε και πραγματοποιούνται οι μαθητικές εκδρομές.

Ήδη υπάρχουν προγραμματισμένες επισκέψεις από σχολεία, γκρουπ και μεμονωμένους επισκέπτες οι οποίοι επικοινωνούν με το Κέντρο για να προγραμματίσουν την ξενάγησή τους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι για την καλύτερη οργάνωση καλό θα είναι οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με το Μουσείο προκειμένου να προγραμματίζουν από πριν την επίσκεψή τους.

Εκθέματα

Αντικείμενα από τις διάφορες προϊστορικές περιόδους, που ανασκάφηκαν στο σπήλαιο της Θεόπετρας, τμήμα της στρωματογραφίας των επιχώσεων, ταφές της Ανώτερης Παλαιολιθικής και της Μεσολιθικής περιόδου, αποτυπώματα των ανθρώπινων πελμάτων που χρονολογούνται στα 130.000 χρόνια πριν από σήμερα, σχέδια αναπαραστάσεων οικόσιτων ζώων και θηραμάτων, ευρήματα προϊστορικών καρπών που διασώθηκαν στα προϊστορικά στρώματα, κεραμικά σκεύη, εργαλεία και κοσμήματα, καθώς και φωτογραφίες από την ίδια την ανασκαφή… είναι ορισμένα μόνο από τα εκθέματα του Μουσείου Θεόπετρας τα οποία είναι πλέον  στη διάθεση των επισκεπτών.

Ειδικότερα η αρχαιολογική συλλογή περιλαμβάνει:

Το ωράριο λειτουργίας του Κέντρου Τεκμηρίωσης κι Εκπαίδευσης του Σπηλαίου Θεόπετρας διαμορφώνεται ως εξής:

Τρίτη – Κυριακή, 08:00-16:00, Δευτέρα κλειστό

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πληροφορίες: 2432072196  (Κ.Τ.Ε.Σ.Θ.),  2310410185 (Ε.Π.Σ., Γραφείο Β.Ε.)

Για την ιστορία

Το Κέντρο Τεκμηρίωσης κι Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας άνοιξε επισήμως τις πύλες του με τα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016. Πρόκειται για έργο που υλοποιήθηκε από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας στο πλαίσιο του Ε.Π. Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013 με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Με την εγκαινίασή του ουσιαστικά ολοκληρώθηκε μία προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από σχεδόν 30 ολόκληρα χρόνια.  Φαίνεται όμως ότι πρόκειται για ένα έργο που μπορεί ο σχεδιασμός και η αποπεράτωσή του να διήρκησε 30 χρόνια αλλά δεν είχε ζωή πάνω από 4 μήνες αφού έκλεισε πριν ακόμη λειτουργήσει. Στις 7 Φεβρουαρίου 2017 η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας είχε ανακοινώσει ότι το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης του Σπηλαίου Θεόπετρας θα παραμείνει κλειστό για το κοινό για λειτουργικούς λόγους που δεν ήταν άλλοι από την έλλειψη προσωπικού.

Πέρασε περίπου ένας χρόνος μέχρι να καμφθούν οι όποιες δυσκολίες και να βρεθεί λύση προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί και πάλι.

Κλειστό το σπήλαιο

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μπορεί να εγκαινιάστηκε το Μουσείο, ωστόσο το Σπήλαιο παραμένει κλειστό λόγω κατολισθήσεων στο εξωτερικό της εισόδου του.