Χρησιμοποιώντας την ταχύτητα του φωτός, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι το φεγγάρι απομακρύνεται από τη Γη κατά περίπου 3,8 εκατοστά ανά έτος

Η τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη είναι τόσο τακτική που οι πολιτισμοί βασίζουν τον μήνα στη σεληνιακή κίνηση εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο, το φεγγάρι στην πραγματικότητα απομακρύνεται αργά από τη Γη.
Για περισσότερα από 50 χρόνια, οι ερευνητές εκτόξευαν ακτίνες λέιζερ από τη Γη σε αυτούς τους καθρέφτες και μετρούσαν πόσος χρόνος χρειαζόταν για να ανιχνεύσουν τους ανακλώμενους παλμούς, όπως αναφέρει το LiveScience.
Χρησιμοποιώντας την ταχύτητα του φωτός, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι το φεγγάρι απομακρύνεται από τη Γη κατά περίπου 3,8 εκατοστά ανά έτος, σύμφωνα με τη NASA.
Γιατί απομακρύνεται από τη Γη
Το φεγγάρι απομακρύνεται από τη Γη εξαιτίας των βαρυτικών επιδράσεων που έχει η μία στην άλλη. Η βαρυτική έλξη του φεγγαριού αναγκάζει τους ωκεανούς της Γης να διογκώνονται προς το μέρος του, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι σεληνιακές παλίρροιες, δήλωσε η NASA. Η βαρύτητα της Γης προκαλεί παρόμοιες παλιρροϊκές επιδράσεις στη Σελήνη.
Πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, «όταν σχηματίστηκε για πρώτη φορά το φεγγάρι, ο ρυθμός περιστροφής της Γης θα ήταν σημαντικά ταχύτερος, με το μήκος της ημέρας να ήταν περίπου πέντε ώρες», δήλωσε η Broome.
«Δεδομένου ότι η Γη και το φεγγάρι αποτελούν μέρος του ίδιου βαρυτικού συστήματος, η συνολική στροφορμή πρέπει να διατηρηθεί – να παραμείνει η ίδια – μεταξύ των δύο», εξήγησε η Broome. «Η στροφορμή περιγράφει την ενέργεια που περιέχεται σε κάτι που περιστρέφεται. Όσο πιο γρήγορα περιστρέφεται, τόσο περισσότερη στροφορμή έχει. Όσο πιο αργά περιστρέφεσαι, τόσο λιγότερη».
Στην περίπτωση της Γης και της Σελήνης, «καθώς η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται, για να διατηρηθεί η στροφορμή, κάτι πρέπει να αυξήσει τη στροφορμή του συστήματος», δήλωσε η Broome.
Η ιστορία του φεγγαριού και της Γης
Το φεγγάρι πιθανότατα σχηματίστηκε από συντρίμμια που προέκυψαν από μια σύγκρουση μεταξύ της Γης και ενός αντικειμένου μεγέθους σαν τον Άρη, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Οι παλιρροϊκές δυνάμεις βοήθησαν στην έλξη του φεγγαριού στην τρέχουσα μέση απόσταση του περίπου 384.400 χιλιομέτρων από τη Γη, σύμφωνα με το Βασιλικό Αστεροσκοπείο στο Γκρίνουιτς της Αγγλίας.
Σε περίπου 50 δισεκατομμύρια χρόνια, η επιβράδυνση της περιστροφής της Γης θα την κάνει να «κλειδώσει» παλιρροϊκά με το φεγγάρι, έτσι ώστε η Γη να δείχνει μόνιμα μόνο τη μία πλευρά της στο φεγγάρι, δήλωσε στο Live Science η Jean Creighton, διευθύντρια του Πλανηταρίου Manfred Olson στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Milwaukee.
Ωστόσο, σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα, καθώς ο Ήλιος θα αρχίσει να πεθαίνει, θα διογκωθεί και θα γίνει ένας κόκκινος γίγαντας, «οπότε το σύστημα Γη-Σελήνη θα διαταραχθεί και θα καταστραφεί», δήλωσε στο Live Science ο David Trilling, πρόεδρος του Τμήματος Αστρονομίας και Πλανητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνα.
Με λίγα λόγια, το φεγγάρι δεν θα απομακρυνθεί από τη Γη ή το αντίστροφο. Αντίθετα, ο Ήλιος θα τα εξαφανίσει και τα δύο.