Ανεμιστήρας ή κλιματιστικό: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το μωρό;

Πώς να δροσίσετε το μωρό σας όταν έχει ζέστη: με ανεμιστήρα ή κλιματιστικό;

Ανεμιστήρας ή κλιματιστικό: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το μωρό;
Bigstock

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν είναι καλύτερα, τώρα το καλοκαίρι, να χρησιμοποιούν ανεμιστήρα ή κλιματιστικό όταν έχουν μωρό στο σπίτι.

Το ζητούμενο είναι να διατηρείται η θερμοκρασία του υπνοδωματίου σε σταθερά επίπεδα, ώστε το παιδί να κοιμάται καλύτερα.

Ας δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε συσκευής:

Ύπνος με ανεμιστήρα: Οφέλη και τι να προσέξετε

moro-kai-zesti-3.jpg

Ανεμιστήρας

Ο ανεμιστήρας οροφής αλλά και δαπέδου, είναι μια οικονομική επιλογή για να διατηρήσετε δροσερό το δωμάτιο του μωρού. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου Vinmec, o ανεμιστήρας μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή αλλά και ρινική συμφόρηση. Επιπλέον, τα πτερύγια του ανεμιστήρα μπορεί να μεταφέρουν σκόνη την οποία θα εισπνεύσει το μωρό. Οι γονείς λοιπόν θα πρέπει να φροντίζουν να τοποθετούν τον ανεμιστήρα μακριά από το παιδί και παράλληλα να διατηρούν το παιδικό δωμάτιο καθαρό.

Το ίδιο ισχύει και για τον ανεμιστήρα οροφής: η κούνια δεν θα πρέπει να είναι ακριβώς κάτω από τον ανεμιστήρα αλλά διαγώνια.

Αν και υπάρχουν έρευνες που αναδεικνύουν τα οφέλη από τη χρήση ανεμιστήρα για τον ύπνο του μωρού και τη μείωση του κινδύνου του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, η επιστημονική κοινότητα δεν τάσσεται υπέρ ή κατά του ύπνου με ανεμιστήρα.

Κλιματιστικό

Το κλιματιστικό διατηρεί τη θερμοκρασία δωματίου σε σταθερή θερμοκρασία η οποία στο παιδικό δωμάτιο πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 26 – 29 βαθμών. O χώρος πρέπει να παραμένει δροσερός κι όχι να επικρατούν πολικές θερμοκρασίες. Ο βασικός κανόνας είναι η εσωτερική θερμοκρασία να κυμαίνεται περίπου 10-12 βαθμούς χαμηλότερα σε σχέση με την εξωτερική.

Επιπλέον, τα παιδιά δεν πρέπει να βρίσκονται στο κλιματιστικό για περισσότερες από 4 ώρες συνεχόμενα. Μπορείτε λοιπόν να ρυθμίσετε τον χρονοδιακόπτη για να σβήνει το κλιματιστικό μετά από 4 ώρες, ώστε η θερμοκρασία του δωματίου να επανέλθει σιγά σιγά σε φυσιολογικά επίπεδα.

Το κλιματιστικό δεν πρέπει να παραμένει σε λειτουργία όλη την ημέρα. Δεν είναι καλό για την υγεία, το περιβάλλον αλλά και για την τσέπη σας. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να δροσίσετε τον χώρο, όπως ανεμιστήρες ή το άνοιγμα τον παραθύρων ιδίως όταν φυσάει ή τις πρωινές και βραδινές ώρες.

paidia-kai-klimatistiko.jpg

Κλιματιστικά και παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζετε αν έχετε air condition στο παιδικό δωμάτιο

Τι πρέπει να προσέχετε όταν κοιμάται το μωρό με ανεμιστήρα ή κλιματιστικό

  • Διατηρείτε πάντα μια σταθερή θερμοκρασία δωματίου
  • Μην αφήνετε το παιδί να ξαπλώνει στη κατεύθυνση του ανεμιστήρα ή του κλιματιστικού.
  • Πριν βγείτε έξω με το μωρό, καλό είναι να κλείσετε το κλιματιστικό για περίπου 15 λεπτά, ώστε η θερμοκρασία του δωματίου να μην διαφέρει πολύ από την εξωτερική θερμοκρασία. Αυτό βοηθά στην αποφυγή θερμικού σοκ.

Όπως γίνεται αντιληπτό, είτε επιλέξετε να κοιμάται το μωρό με ανεμιστήρα είτε με κλιματιστικό, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Όποια κι αν είναι η επιλογή σας, φροντίστε να υπάρχει μια σταθερή, δροσερή θερμοκρασία, να ελέγχετε το μωρό να μην είναι ιδρωμένο ή έχει κρύα άκρα και να αερίζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα το παιδικό δωμάτιο.

Goodys

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *