Αναζωογόνηση των σχολικών αυλών-Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του ΤΕΦΑΑ ΠΘ

Το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα «Revitalize the Schoolyards» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της δράσης Erasmus+. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν συνεργάτες από συνολικά έξι Ευρωπαϊκές χώρες και την Ελλάδα εκπροσωπεί το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με συντονιστή τον Καθηγητή του ΤΕΦΑΑ, Χατζηγεωργιάδη Αντώνη.

Το Πρόγραμμα αφορά την προώθηση φυσικής δραστηριότητας στα παιδιά, αλλά και στον γενικό πληθυσμό για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής μέσα από μία καινοτόμο πρωτοβουλία για την αναζωογόνηση των σχολικών αυλών προς αμοιβαίο όφελος των δήμων, των σχολικών μονάδων και των αθλητικών σωματείων. Πιο συγκεκριμένα, ο στόχος αυτού του Προγράμματος είναι να μελετήσει, να δημιουργήσει, να εφαρμόσει και να διαδώσει έναν στρατηγικό διοικητικό μηχανισμό για την τόνωση τοπικών συνεργασιών μεταξύ σχολικών μονάδων και αθλητικών σωματείων υπό τον συντονισμό των Δήμων, με σκοπό την ανάπλαση των ανοιχτών χώρων των σχολείων (σχολικές αυλές), ως πολύτιμων χώρων για την επέκταση και τη βελτίωση της παροχής αθλητικών δραστηριοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επικεφαλής τον Καθηγητή Χατζηγεωργιάδη Αντώνη, και μέλη τους κκ. Γαλάνη Ευάγγελο και Μπρισίμη Ευάγγελο, πραγματοποίησαν μία σειρά αρχικών επαφών και συζητήσεων με τις αρμόδιες αρχές του Δήμου, της Εκπαίδευσης και Αθλητικών Οργανισμών. Η πρώτη φάση του προγράμματος αποσκοπούσε στην αναζήτηση του υπάρχοντος πλαισίου για τη χρήση και αξιοποίηση των σχολικών αυλών, αλλά και στην ανάδειξη πρακτικών που μπορεί να διευκολύνουν τη συνεργασία μεταξύ του Δήμου, σχολείων και αθλητικών σωματείων.

Στις συναντήσεις συμμετείχαν (με σειρά πραγματοποίησης των συναντήσεων) ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Δημοσίων Σχέσεων κ. Λάππας Μιχαήλ (φώτ. 1), ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Τρικάλης Χρήστος και ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων κ. Λαρίσης Δημήτριος (φώτ. 2), ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Νταλάσης Στέφανος, η Προϊστάμενη του Τμήματος Αθλητισμού κα Αντωνιάδου Βάια και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Παιδείας κ. Μπατατέγας Νικόλαος (φώτ. 3).

Το ΤΕΦΑΑ θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την άμεση ανταπόκριση και συνεργασία, καθώς και τη στήριξή τους στις ερευνητικές δράσεις του Πανεπιστημίου.