Αναζητούνται λύσεις για τη λειτουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών στον Δήμο Τρικκαίων

Πολλαπλάσιες των προσφερόμενων θέσεων είναι οι αιτήσεις που κάθε χρόνο υποβάλλουν οι γονείς προκειμένου να εξασφαλίσουν μία θέση στους δύο βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Τρικκαίων.Οι αιτήσεις είναι δεκάδες, αλλά η δυνατότητα φιλοξενίας των παιδιών μικρή με τις υπάρχουσες δομές. Είναι φυσικό επόμενο η μεγάλη ζήτηση να έχει προβληματίσει τη δημοτική αρχή που αναζητά λύσεις για τη λειτουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών στην πόλη.

Αυτή τη στιγμή μπορούν να φιλοξενηθούν στην Παραμυθούπολη και την Ηλιαχτίδα περίπου 60-70 βρέφη. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν και φέτος ανήλθαν περίπου σε 120, ενώ όπως μας πληροφορεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Ψύχος, ακόμη και οι θέσεις φιλοξενίας βρεφών στον ιδιωτικό τομέα είναι εξαιρετικά μικρός κι ανέρχεται περίπου σε 14.

“Στόχος μας είναι να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που υφίσταται με την πλήρη φιλοξενία βρεφών. Με βάση την υπάρχουσα κατάσταση, διερευνώνται όλοι οι τρόποι, ώστε να καλυφθούν πλήρως όλες οι ανάγκες για την επόμενη σχολική χρονιά. Εξετάζονται, θέματα χρηματοδότησης, υφιστάμενων κτηρίων του Δήμου, προγραμμάτων, προκειμένου να υπάρξει και στον τομέα της φιλοξενίας βρεφών, ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των αναγκών της τρικαλινής κοινωνίας” αναφέρει ο Κώστας Ψύχος.

Νέοι βρεφικοί

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του θέματος η δημοτική αρχή εξετάζει κτίρια στα οποία θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν νέοι βρεφικοί σταθμοί. Ένα από αυτά είναι το κτίριο της πρώην ΔΕΚΑ απέναντι από τη γέφυρα Καλατράβα. Το κτίριο είναι καινούργιο και υψηλών προδιαγραφών και θα μπορούσε εκεί, με τις ανάλογες μετατροπές, να δημιουργηθεί ένας ακόμη βρεφικός σταθμός.

Επίσης, μία ακόμη από τις λύσεις που εξετάζονται είναι ο παιδικός σταθμός στον Παλαιόπυργο να γίνει και βρεφικός, καθώς επίσης και η δυνατότητα διεύρυνσης της λειτουργίας του παιδικούς σταθμού στο Μεγαλοχώρι προκειμένου να λειτουργήσει και τμήμα φιλοξενίας βρεφών.

Ανάγκη των καιρών

Ξυπνούν νωρίς το πρωί, παίρνουν την τσάντα τους στον ώμο, πηγαίνουν σχολείο, κάνουν φίλους… Κι ας είναι μόλις 8 μηνών μέχρι δυόμισι ετών. Ο λόγος για τους λιλιπούτειους φιλοξενούμενους των δύο βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Τρικκαίων «Ηλιαχτίδα» και «Παραμυθούπολη».

Από νωρίς στα βάσανα… Αλλά δεν γίνεται κι αλλιώς καθώς οι ανάγκες των καιρών επιβάλλουν η μητέρα να εργάζεται για να μπορεί μία οικογένεια να ανταπεξέλθει στις αυξημένες υποχρεώσεις της υπερκαταναλωτικής κοινωνίας μας.

Οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί αποτελούν λύση ανάγκης για τους γονείς που βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς πολλές φορές δεν υπάρχει ο κατάλληλος άνθρωπος που θα αναλάβει να φροντίσει τα παιδιά όταν εκείνοι απουσιάζουν στη δουλειά τους.

«Ηλιαχτίδα» και «Παραμυθούπολη»

Ηλιαχτίδα: Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Βρεφονηπιακού Σταθμού «Η Ηλιαχτίδα» βρίσκονται στην οδό Διογένους 11, στη συνοικία της Αγ. Μονής, στα Τρίκαλα, σε ισόγειο κτίριο συνολικού εμβαδού 150τ.μ. περίπου (μαζί με το γύρω από αυτό οικόπεδο εμβαδού 1.648,99τ.μ.).

Στο Bρεφονηπιακό Σταθμό περιλαμβάνονται:

α. δύο αίθουσες ύπνου νηπίων η κάθε μία από τις οποίες διαθέτουν ένα λουτρό, ένα χώρο αλλαγών καθώς και χώρο παρασκευής γάλακτος.

β. μία μεγάλη αίθουσα απασχόλησης νηπίων εξοπλισμένη με το κατάλληλο παιδαγωγικό υλικό.

γ. μία αίθουσα Διευθύντριας καθώς και μία αίθουσα εκπαιδευτών.

δ. διάφορους βοηθητικούς χώρους (τουαλέτες, λινοθήκες, ιματιοθήκες και βεστιάρια).

Επίσης χρησιμοποιείται και το υπόγειο του κτιρίου στο οποίο βρίσκονται αίθουσες για πλυντήρια –στεγνωτήρια καθώς κι άλλοι αποθηκευτικοί χώροι.

Παραμυθούπολη: Η «Παραμυθούπολη» είναι ο δεύτερος βρεφονηπιακός σταθμός που λειτουργεί υπό την εποπτεία της ΔΕΚΑ και βρίσκεται στη συνοικία του Αγίου Οικουμένιου (Σεισμόπληκτα) σε κτίριο του Δήμου Τρικκαίων, στο τέρμα της οδού Μυροφύλλου (απέναντι από την Τρικαλινή Τουριστική Αγορά).

Ο Βρεφονηπιακός Σταθμός είναι ένας χώρος διαμονής για βρέφη και νήπια ηλικίας από 8 μηνών μέχρι 2,5 χρόνων που παρέχει φιλοξενία και προσχολική αγωγή, σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Το Πρόγραμμα του Σταθμού περιλαμβάνει ημερήσιες δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης που εξασφαλίζουν την αρμονική ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών. Παράλληλα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις των γονέων για παραμονή των παιδιών τους σε ένα περιβάλλον ασφαλές, ευχάριστο και δημιουργικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σταθμός δημιουργήθηκε, με στόχο την γενικότερη αναβάθμιση της συνοικίας του Αγίου Οικουμενίου, μέσω του προγράμματος «Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις Αστικής Ανάπτυξης σε Τοπικές Ζώνες Μικρής Κλίμακας στα Σεισμόπληκτα Τρικάλων».