Μαθητές/τριες του 5ου Γυμνασίου αναβίωσαν το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης. Το πείραμα του Ερατοσθένη είναι μια διάσημη μέθοδος που χρησιμοποίησε ο αρχαίος Έλληνας μαθηματικός (3ος αιώνας π.Χ.) για να υπολογίσει την περιφέρεια της Γης με εντυπωσιακή ακρίβεια.
Το πείραμα του Ερατοσθένη ήταν μια από τις πρώτες επιστημονικές αποδείξεις ότι η Γη είναι σφαιρική και έδειξε πώς απλές γεωμετρικές αρχές μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες ανακαλύψεις. Σήμερα, το πείραμα αναπαράγεται από μαθητές παγκοσμίως, ειδικά κατά τις ισημερίες, για να κατανοήσουν τη σημασία της επιστήμης και της παρατήρησης.
Σήμερα, 20 Μαρτίου 2025, ανήμερα της Εαρινής Ισημερίας, μαθητές/τριες του 5ου Γυμνασίου αναπαρήγαγαν το ιστορικό πείραμα στην αυλή του σχολείου για να κατανοήσουν τη σημασία της επιστήμης και της παρατήρησης και να υπολογίσουν με απλά μέσα την περιφέρειας της Γης.
Υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών κ. Ζυγουράκη και κ. Πατριώτη, τα παιδιά μέτρησαν τη σκιά ενός κατακόρυφου ραβδιού (γνωστού ως γνώμονα) τη στιγμή που ο Ήλιος βρισκόταν στο υψηλότερο σημείο του ουρανού. Με τη χρήση απλών γεωμετρικών υπολογισμών και τη μεταξύ τους συνεργασία κατάφεραν να υπολογίσουν την ακτίνα και την περιφέρεια της Γης με αξιοσημείωτη ακρίβεια.
Η δράση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο βιωματικής μάθησης που εφαρμόζεται στο σχολείο και προσφέρει στους μαθητές/τριες τη μοναδική ευκαιρία να συνδέσουν τη θεωρία με την πράξη, να κατανοήσουν τη σημασία της επιστημονικής μεθόδου να εκτιμήσουν την ευφυΐα των αρχαίων επιστημόνων και να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους πραγματοποιώντας με επιτυχία ένα τόσο απλό και μεγαλειώδες πείραμα.
Αποδείχθηκε πως το πείραμα του Ερατοσθένη δεν είναι απλά μια μαθηματική άσκηση, αλλά μια εμπειρία που δείχνει στους μαθητές ότι μπορούν να συνεργαστούν, να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν τον κόσμο γύρω τους.
Το 5ο Γυμνάσιο εκφράζει τη χαρά και την περηφάνια του για την ενεργό συμμετοχή των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών του σε αυτή την αξιόλογη εκπαιδευτική εμπειρία και δεσμεύεται να συνεχίσει να προάγει τη γνώση μέσω αντίστοιχων δράσεων.