Την αναβαθμισμένη πλατφόρμα πολιτικής προστασίας που στο τέλος Απριλίου θα είναι σε πλήρη εφαρμογή ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ Κουρέτας, στο πλαίσιο συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τον Συντονιστή του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας κ. Ηλία Λεοντάρη να παρουσιάζει αναλυτικά την Πλατφόρμα και να προσκαλεί το Σώμα να ενημερωθεί κατ΄ιδίαν στα γραφεία του ΚΕΣΥΠΠ.
Σύμφωνα με τον κ. Λεοντάρη «η πλατφόρμα είναι βασισμένη σε λογισμικό που διασυνδέει υπηρεσίες, διαδικασίες, δεδομένα και αντικείμενα προκειμένου να επιτυγχάνεται η παρακολούθηση όλων των παραγόντων που επιδρούν στην πρόληψη και την προστασία. Η πλατφόρμα διαθέτει μηχανισμό διασταύρωσης πρωτογενών δεδομένων με δείκτες σημαντικούς για την παρακολούθηση της απόδοσης των παρεμβάσεων, αποτιμήσεις και αξιολογήσεις των δράσεων, ενώ η πλατφόρμα εμπλουτίζεται συνεχώς με δεδομένα, αναβαθμίζοντας τη λειτουργία του Κέντρου Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας.
Η πλατφόρμα μας δίνει τη δυνατότητα να διαχειριζόμαστε κρίσεις, παρότι το Κέντρο μας βασίζεται περισσότερο σε λειτουργίες πρόληψης ώστε να συντονίζουμε επιχειρήσεις διαφόρων φαινομένων. Το νέο εργαλείο δίνει επίσης την δυνατότητα μαζικών ειδοποιήσεων του πληθυσμού. Θα μπορούσαμε να κάνουμε μαζικές ειδοποιήσεις όπως κάνουμε τώρα, μέσω της διαδικασίας του ηλεκτρονικού μηνύματος. Θα μπορούμε πλέον να διαχειριζόμαστε το υλικό και τον εξοπλισμό μας από τις Περιφερειακές Ενότητες ώστε να μας στέλνουνε στοχευμένα ότι μηχανήματα και ό,τι διαθέσιμα μέσα έχουν. Με αυτό το σύστημα θα κάνουμε και ασκήσεις προσομοίωσης. Ήδη έχουμε κάνει μία άσκηση για την πλημμύρα, ακολουθεί αντίστοιχη για τον σεισμό στις αρχές Απριλίου και στις αρχές Μαΐου μία αντίστοιχη για πυρκαγιά. Αυτές οι ασκήσεις θα περάσουν μέσα από αυτή την πιστοποιημένη διαδικασία. Εν κατακλείδι με το Λογισμικό Διαχείρισης Περιστατικών διασφαλίζουμε τη συνεργασία σε πραγματικό χρόνο, έχουμε επίγνωση της κατάστασης, τη δυνατότητα ειδοποιήσεων πολλαπλών καναλιών κατά τη διάρκεια εκτάκτων περιστατικών, με καθημερινές ενημερωτικές ανακοινώσεις και ιστορικό παράδοσης των ειδοποιήσεων, Με το λογισμικό Διαχείρισης Εξοπλισμού, διασφαλίζουμε ότι ο εξοπλισμός σε ετοιμότητα ώστε να ανταποκριθεί σε μια κατάσταση συντήρησης, επιθεωρήσεων, οχημάτων, έργων και με το σύστημα διαχείρισης προσωπικού και εκπαίδευσης του την παρουσία και διαθεσιμότητα του οποιαδήποτε στιγμή.
Στον ΟΔΥΘ τα φράγματα
Σχετικά με τις επερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα φράγματα Παναγιώτικου Μαγνησίας και Αγιονερίου Λάρισας, η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μαγνησίας Άννα Μαρία Παπαδημητρίου ανέφερε ότι για το πρώτο φράγμα αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο κύριος φορέας του έργου, δηλαδή ο Δήμος Νοτίου Πηλίου. «Σαν Περιφέρεια, η οποία δεν έχει την αρμοδιότητα, είμαστε στη διάθεση του Δήμου για κάθε συνεργασία».
Με παρέμβαση του ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας ανέφερε ότι «για τη γενικότερη λειτουργία των φραγμάτων βρισκόμαστε εν αναμονή των πρωτοβουλιών του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΤΘ).
Σχετικά με το φράγμα Αγιονερίου Ελασσόνας, η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λάρισας Μαρία Γαλλιού χαρακτήρισε το έργο εθνικής σημασίας και τη μελέτη κόστους οφέλους με θετικό κοινωνικό αποτύπωμα. «Σαν Περιφέρεια προσδοκάμε στη συνέχιση του έργου. Ο προϋπολογισμός της μελέτης και της κατασκευής υπερβαίνει τις δυνατότητες μας. Είχαμε απευθυνθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (2/2023) το οποίο μας απάντησε ότι αδυνατεί να το χρηματοδοτήσει. Κι όπως είπε κα ο κ. Κουρέτας «αναμένουμε τις πρωτοβουλίες του αρμόδιου φορέα του ΟΔΥΘ, καθώς το φράγμα είναι και αρδευτικό έργο.