«Ανάρπαστα» τα προϊόντα νεροβούβαλων-Σύγχρονη μονάδα εκτροφής διατηρεί μία οικογένεια στο Δενδροχώρι Τρικάλων

Οι νεροβούβαλοι ήρθαν στην Ελλάδα όπως λέγεται από την Ασία και συγκεκριμένα την περίοδο της εκστρατείας του Ξέρξη. Οι στρατιώτες τους προτιμούσαν γιατί ήταν πολύ δυνατά και ανθεκτικά ζώα και χρησίμευαν στις μεταφορές. Σύμφωνα πάντα με την ιστορία, κάποια στιγμή δέχθηκαν επίθεση από λιοντάρια ή άλλα άγρια ζώα την στιγμή που οι στρατιώτες μετέφεραν προμήθειες διασχίζοντας τον ποταμό Στρυμόνα και τα βουβάλια σκόρπισαν. Σιγά, σιγά οι Έλληνες τα συγκέντρωσαν, τα εξημέρωσαν κι άρχισαν να τα χρησιμοποιούν τόσο για τις μεταφορές, όσο για τις γεωργικές εργασίες, το κρέας, το γάλα και τα προϊόντα τους. Σήμερα, αρκετοί είναι εκείνοι που προτιμούν τα προϊόντα που παράγονται από τους νεροβούβαλους και μάλιστα στην περιοχή μας υπάρχει φάρμα εκτροφής τους.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Εδώ και λίγα χρόνια και συγκεκριμένα από το 2012, σε έκταση 2000 στρεμμάτων στις πλαγιές του Κόζιακα εκτρέφονται 120 βουβάλια σε μία οικογενειακή επιχείρηση. Οι Έλληνες εκτροφείς βουβαλιών πιστεύουν ακράδαντα στα πολλαπλά οφέλη της βουβαλοτροφίας που αποδεικνύεται μία ασχολία με προοπτική υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Tα προϊόντα του βουβαλιού (γάλα και κρέας) γίνονται «ανάρπαστα» εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, προσφέροντας ικανοποιητικό εισόδημα στους εκτροφείς. Αυτό ήταν και το κίνητρο για μία οικογένεια στο Δενδροχώρι για να δημιουργήσει μία σύγχρονη μονάδα εκτροφής του ελληνικού νεροβούβαλου και παραγωγής προϊόντων βουβαλίσιου κρέατος. Τα μέλη της είχαν τη διορατικότητα να καταλάβουν πως τα προϊόντα που παράγονται από τα βουβάλια θα ενταχθούν στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών στην Ελλάδα.

Η κρίση αποτέλεσε το κίνητρο

Ο Χρήστος Παλιούρας και η σύζυγός του αποφάσισαν να ασχοληθούν με την εκτροφή νεροβούβαλων καθώς η προηγούμενη δουλειά του ως υπεργολάβος οικοδομών δεν απέδιδε λόγω της κρίσης στην Ελλάδα. «Επιπλέον, στην απόφασή μου αυτή συντέλεσε και η αγάπη που είχα για τα ζώα και το ότι οι γονείς μου παλιότερα είχαν αγελάδες. Διάλεξα τα βουβάλια γιατί είναι πιο ανθεκτικά ζώα. Άλλωστε, παλιότερα το χωριό μας είχε βουβάλια και καθώς μελέτησα για αυτά έχουν τεράστια διατροφική αξία» μας εξηγεί ο Χρήστος Παλιούρας.

Οι έξυπνες ιδέες

Στην Ελλάδα της κρίσης επιβιώνουν εκείνοι που έχουν έξυπνες ιδέες που ξεφεύγουν από τα τετριμμένα κι ως εκ τούτου οι επιχειρήσεις που επιβιώνουν είναι εκείνες που στήνονται σε αυτή τη βάση. Τούτο αποδεικνύει η συγκεκριμένη οικογένεια που αναζήτησε μία εναλλακτική ασχολία για να επιβιώσει. «Στην Ελλάδα της κρίσης, ναι, υπάρχει χώρος για τέτοιου είδους επιχειρήσεις γιατί το προϊόν είναι ντελικατέσεν, υγιεινό και λίγο αυτή τη στιγμή στην αγορά» υπογραμμίζει ο κ. Παλιούρας.

Στόχος

Από τον πρώτο χρόνο ίδρυσής της το 2012 μέχρι σήμερα η μονάδα αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς και η δυναμικότητά της συνεχώς αυξάνεται. Στόχος της επιχείρησης είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της δυναμικότητάς της και η ανάπτυξη δικτύου συνεργατών σε όλη την Ελλάδα. Κύριοι συνεργάτες της επιχείρησης είναι κρεοπωλεία, εστιατόρια και καταστήματα ντελικατέσεν.

Προϊόντα σε ζήτηση

Τα ζώα της φάρμας είναι ελευθέρας βοσκής και εκτρέφονται βιολογικά. Το βουβαλίσιο κρέας όπως και το γάλα έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τα κοινά βοοειδή. Από την άλλη η περιεκτικότητα του βουβαλίσιου κρέατος σε λίπος είναι η χαμηλότερη όλων των ζώων. Τα προϊόντα είναι ιδιαίτερης διατροφικής αξίας. Το κρέας του βουβαλιού είναι θρεπτικό, με χαμηλά ποσοστά χοληστερόλης και λίπους.

Η κύρια παραγωγή της μονάδας είναι το λουκάνικο καθώς και το νωπό βουβαλίσιο κρέας. Από τα βουβάλια παράγεται μία σειρά προϊόντων. Ποια είναι όμως εκείνα με τη μεγαλύτερη ζήτηση; «Οι καταναλωτές προτιμούν το κρέας τους και τα λουκάνικα και πολλοί με ρωτούν για το γάλα τους. Η φάρμα αυτή τη στιγμή δεν είναι γαλακτοπαραγωγής γιατί το γάλα είναι λίγο και το πίνουν τα βουβαλάκια» εξηγεί ο κ. Παλιούρας.

Κερδίζει συνεχώς έδαφος

Πρόκειται για ένα προϊόν που δεν είναι ευρέως διαδεδομένο, αλλά που κερδίζει συνεχώς έδαφος στην ελληνική αγορά. «Υπάρχει μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον. Ο κόσμος μου τηλεφωνεί και θέλει να αγοράσει κρέας κι άλλα προϊόντα. Ο αριθμός των ζώων είναι περιορισμένος. Η φάρμα αποτελείται από 120 βουβάλια από τα οποία τα 75 είναι μητέρες, θηλυκά που λέμε, τα υπόλοιπα είναι μικρά βουβάλια, που όταν παχύνουν πάνε για σφάξιμο» επισημαίνει ο κ. Παλιούρας.

Δημοριευμένο στην εφημερίδα ΈΡΕΥΝΑ