Ανάδειξη του Πορταϊκού ποταμού με τη δημιουργία παραποτάμιου πάρκου

 

Στην τελική ευθεία προς την υλοποίησή του, βρίσκεται ένα πολύ σημαντικό έργο του Δήμου Πύλης,  που θα αναζωογονήσει την Πύλη και θα δώσει ποιότητα ζωής στους κατοίκους της.

 

Η φιλόδοξη πρόταση του Δήμου, στοχεύει στην ανάδειξη και αξιοποίηση του φαραγγιού του Πορταϊκού ποταμού με τη δημιουργία ενός τεράστιου πάρκου, έκτασης 60 περίπου στρεμμάτων, στις όχθες του Πορταϊκού.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 4.415.000,00 ευρώ, και η χρηματοδότηση του εγκρίθηκε από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της προγραμματικής περιόδου 2021-2025).

 

Τη βασική «ραχοκοκαλιά» του πάρκου αποτελεί ένα μονοπάτι-ποδηλατόδρομος (αποτυπώνεται στον παρακάτω χάρτη με γαλάζια γραμμή) από σταθεροποιημένο χωμάτινο δάπεδο, κυμαινόμενου πλάτους 2,50 – 4,00 μ., που θα διατρέχει όλο το πάρκο κατά μήκος του και θα συνδέεται με τον εσωτερικό ποδηλατόδρομο της Πύλης (κίτρινη γραμμή) που οδηγεί στις σχολικές μονάδες Γυμνασίου –Λυκείου.

 

Κοινόχρηστα ποδήλατα (10 συμβατικά και 10 ηλεκτρικά) θα δίνουν την δυνατότητα στους επισκέπτες να κάνουν χρήση του ποδηλατοδρόμου και να διατρέχουν το πάρκο σε όλο του το μήκος αλλά και στο εσωτερικό της Πύλης.

 

Δύο σταθμοί διαχείρισης των ποδηλάτων (ο ένας πίσω από το Δημαρχείο κι ο άλλος στο πλάτωμα πλησίον της γέφυρας Γκίκα) θα εξυπηρετούν τους επισκέπτες, ενώ σταντ στήριξης ποδηλάτων, θα βρίσκονται  σε καίρια σημεία στα ξέφωτα της διαδρομής.

 

 

Οι επισκέπτες θα εισέρχονται στο πάρκο από τρία σημεία, που βρίσκονται:

Στα σημεία αυτά θα τοποθετηθούν πινακίδες σήμανσης, με πληροφορίες για τις δραστηριότητες και τα τοπόσημα στο σύνολο της παραποτάμιας διαδρομής.

 

 

Στα δύο εσωτερικά ξέφωτα του πάρκου θα τοποθετηθούν δύο πανομοιότυποι πύργοι για την πανοραμική θέαση του εξαιρετικού τοπίου και την παρατήρηση της ορνιθοπανίδας. Οι πύργοι θα είναι πρισματικές κατασκευές συνολικού ύψους 11.75μ, σύνθετης κατασκευαστικής ενότητας, από μέταλλο και ξύλο.

 

Ο κάθε πύργος θα αποτελείται από ισόγειο χώρο πρόσβασης και τρεις ορόφους. Σε κάθε όροφο θα υπάρχει πλατύσκαλο θέασης, με αποκορύφωμα τον τελευταίο όροφο, όπου το πλατύσκαλο στάσης και θέασης προσφέρει πανοραμική θέαση.

 

Σε ένα από τα ξέφωτα θα τοποθετηθεί ένα αμφιθέατρο από μέταλλο και ξύλο, χωρητικότητας 100-150 ατόμων.

Το αμφιθέατρο θα έχει παράγωνο σχήμα με δύο σκέλη, με συνολικό μήκος προβολής όψης 26μ. και προορίζεται είτε για υπαίθριες μικρές εκδηλώσεις θεαμάτων, συγκεντρώσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα, είτε απλά ως υπερυψωμένη πλατφόρμα στάσης και θέασης.

Επίσης θα τοποθετηθούνσυνολικάτρία κιόσκια για την εξυπηρέτηση και την πληροφόρηση επισκεπτών, ορθογωνικής κάτοψης, κατασκευασμένα από μέταλλο και ξύλο, εκ των οποίων τα δύο(κιόσκι Τύπου Α) θα διαθέτουν και χώρο υγιεινής (WC).

Τοποθετούνται σε κάθε ξέφωτο, με κατάλληλη πρόνοια στα σημεία θέασης και σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα Πλατάνια.

Τα κιόσκια προσφέρουν στεγασμένο χώρο ανάπαυσης και πληροφόρησης μέσα στο δασικό τοπίο. Στο εσωτερικό τους κυριαρχεί ο ελεύθερος χώρος στάσης, όπου υπάρχουν τρία καθιστικά στοιχεία και στοιχεία σήμανσης και πληροφόρησης, καθώς επίσης στα άκρα της κατασκευής υπάρχουν οι δευτερεύουσες χρήσεις (χώρος- δωμάτιο πολλαπλών χρήσεων κυβικής μορφής και χώρο για τις χημικές τουαλέτες μόνο στα κιόσκια τύπου Α). Ο χώρος πολλαπλών χρήσεων έχει τη μορφή ενός εσωτερικού κύβου από διάτρητη ξύλινη όψη, με δυνατότητα πλήρους απομόνωσης με πόρτα και ανοιγόμενα τμήματα – παράθυρα. Έχει ευελιξία χρήσης όπως:

Πληροφορίες (infopoint) – είτε με φυσική παρουσία κάποιου (σε περιπτώσεις εκδηλώσεων), είτε με πληροφοριακό υλικό π.χ. έντυπο.

Χρήση ως δωμάτιο προετοιμασίας γευμάτων για πικνίκ, απομόνωσης από τους επισκέπτες, babyroom.

 

Σημαντικό στοιχείο των δραστηριοτήτων στο πάρκο είναι τα όργανα γυμναστικής εξωτερικού χώρου, τα παιδικά παιχνίδια και οι αθλοπαιδιές, τα οποία είναι ελεύθερα τοποθετημένα μέσα στη φύση στο φυσικό χώμα, χωρίς δάπεδα ειδικών προδιαγραφών, σε στήριξη σε πέδιλα σκυροδέματος.

 

Τα παιδικά παιχνίδια διακρίνονται σε :

 

 

 

 

 

 

Βασικό στοιχείο του πάρκου θα αποτελέσουν οι πλατφόρμες στάσηςθέασης τόπου, που διακρίνονται σε πλατφόρμες χωρίς καθιστικά, με καθιστικά, με καθιστικά και τραπεζοκαθίσματα. Καθιστικά στοιχεία βρίσκονται είτε διάσπαρτα στο τοπίο είτε σε συνδυασμό με τις πλατφόρμες στάσης και τα κιόσκια.

 

 

Στα ξέφωτα στις περιοχές πικνίκ, όπου υπάρχουν και διαμορφώσεις εξεδρών με τραπεζοκαθίσματα, έχουν προβλεφθεί θέσεις για υπαίθριο barbeque.

 

Σε κατάλληλες θέσεις στα ξέφωτα, κοντά σε χώρους δραστηριοτήτων ή σε χώρους στάσης, έχει προβλεφθεί περιορισμένος αριθμός από κρήνες, κατάλληλες  για εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ. Η ανάγκη σε πόσιμο νερό καλύπτεται επίσης από την παροχή νερού μέσα στα κιόσκια.

 

 

Οι κάδοι απορριμμάτων τοποθετούνται σε κομβικά σημεία κατά μήκος του ποδηλατοδρόμου, στις εισόδους, στους θύλακες χρήσεων και σε εξέδρες με καθίσματα και τραπεζοκαθίσματα. Επαναλαμβάνονται σε τακτά διαστήματα ώστε να είναι λειτουργικοί.

 

 

Κοντά στην είσοδο της Κρεμαστής Γέφυρας ο νεραύλακας αποκτά μεγαλύτερο πλάτος και δυσχεραίνει την κίνηση των επισκεπτών. Σε δύο σημεία του στο σημείο αυτό προτείνονται μικρά γεφυράκια για την επικοινωνία των χώρων ανάντη και κατάντη του νεραύλακα. Πρόκειται για ελαφριές μεταλλικές κατασκευές από οξειδωμένο χάλυβα, που ως γλυπτικά αντικείμενα «εναποτίθενται» στο τοπίο.

 

Όσον αφορά στο φωτισμό του πάρκου, επιδιώκεταιο ελάχιστος δυνατός φωτισμός για τη διευκόλυνση της ανθρώπινης παρουσίας, και μόνο για το διάστημα όπου αυτό απαιτείται. Συνεπώς, τα φωτιστικά σώματα (τύπουLed)επιλέγονται ανάλογα με τη χρήση και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Πιο συγκεκριμένα: