Οι αλγόριθμοι χρησιμοποιήθηκαν για να προσδιοριστούν η χώρα προέλευσης και οι πέντε ισχυρότερες νότες που έχει το κάθε ουίσκι

Το άρωμα που έχει ένα ουίσκι καθορίζεται από ένα πολύπλοκο μείγμα χημικών ενώσεων. Το γεγονός αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αξιολόγηση ή την πρόβλεψη των χαρακτηριστικών του αρώματος αυτού με βάση μόνο τη μοριακή του σύνθεση. Συχνά χρησιμοποιούνται ομάδες εμπειρογνωμόνων για να προσδιορίσουν τις ισχυρότερες νότες που έχει το ουίσκι και αυτό απαιτεί εκπαίδευση και χρόνο.
Οι αλγόριθμοι χρησιμοποιήθηκαν για να προσδιοριστούν η χώρα προέλευσης και οι πέντε ισχυρότερες νότες που έχει το κάθε ουίσκι. Στη συνέχεια οι συγγραφείς συνέκριναν τα αποτελέσματα των αλγόριθμων με εκείνα μιας ομάδας έντεκα εμπειρογνωμόνων.
Ο αλγόριθμος OWSum που ανέπτυξαν οι ερευνητές μπόρεσε να προσδιορίσει αν ένα ουίσκι ήταν αμερικανικό ή σκωτσέζικο, με βάση τη χημική σύνθεση και τα αρώματά του, με ακρίβεια μεγαλύτερη από 90%. Επίσης, και οι δύο αλγόριθμοι ήταν σε θέση να προσδιορίσουν τις πέντε ισχυρότερες νότες που χαρακτηρίζουν ένα ουίσκι με μεγαλύτερη ακρίβεια από κάποιον μεμονωμένο εμπειρογνώμονα.