Η αυξημένη πρόσληψη αλατιού συνδέεται με υπέρταση, καρδιαγγειακές παθήσεις, αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, οστεοπόρωσης, καρκίνου του στομάχου και νεφρικής νόσου.
Είναι επίσης γνωστό ότι το αλάτι βλάπτει τα οστά. Ιαπωνική μελέτη διαπίστωσε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ασχέτως της οστικής τους πυκνότητας. Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας με τις μεγαλύτερες ποσότητες νατρίου στη διατροφή τους, είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να υποστούν κάταγμα.
Μελέτη των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Γέιλ έδειξε πως η υπερκατανάλωση αλατιού μπορεί να ενεργοποιήσει τα επιθετικά κύτταρα που πυροδοτούν αυτοάνοσες ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η ψωρίαση.
Δυστυχώς το αλάτι βρίσκεται πλέον παντού, ειδικά στα επεξεργασμένα και τα κατεψυγμένα τρόφιμα.
Για να μειώσετε την πρόσληψή του, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
Προσοχή στα δημητριακά: Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι υγιεινά, πολλά είδη όμως περιέχουν έως και 150 mg (ή και περισσότερο) νάτριο ανά μερίδα. Προτιμήστε τη βρόμη, η οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ρυθμίζει το σάκχαρο και έχει πολλά ακόμη οφέλη για την υγεία. Και φυσικά δεν περιέχει αλάτι!
