Aιτήματα, παράπονα και διαμαρτυρίες του παραγωγικού κόσμου προς τον Γ.Γ. του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Δημήτρη Γελαλή

Aιτήματα, παράπονα και διαμαρτυρίες του παραγωγικού κόσμου δέχθηκε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Δημήτρης Γελαλής, στα γραφεία του ΑΣ Καλαμπάκας «ΜΕΤΕΩΡΑ» όπου βρέθηκε κατόπιν συνεννόησης των τριών βουλευτών του Νομού του ΣΥΡΙΖΑ και του «ΜΕΤΕΩΡΑ».

Όπως ανέφερε κύριο πυλώνα ανάπτυξης της χώρας θα αποτελέσει ο πρωτογενής τομέας, μαζί με τον τουρισμό, προγραμματισμός ο οποίος απαιτεί πολύ συλλογική δουλειά κι εθνικό σχεδιασμό.

Παρόντες ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, Παναγιώτα Δριτσέλη και Χρήστος Σιμορέλης, ο γραμματέας της ΝΕ του κόμματος Σταύρος Νταούλας, μέλη του κομματικού τοπικού μηχανισμού, το ΔΣ του ΑΣ με επικεφαλής τον πρόεδρο Δημήτρη Κόττη, η διευθύντρια του συνεταιρισμού Λώρεν Κασσοπούλου και πολλοί.

Τα θέματα που έθεσε στο τραπέζι της συζήτησης ο κ. Κόττης ήταν τα βοσκοτόπια, η μοναστηριακή περιουσία,  η εξισωτική αποζημίωση 2013-2014, η αποπληρωμή των βιολογικών (γεωργία και κτηνοτροφία), καθώς υπάρχουν οφειλές στους παραγωγούς από το 2012, οι αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό, η πληρωμή των παραγωγών που υπέστησαν περικοπές στο άρθρο 68 εξαιτίας του καταρροϊκού, η απόδοσης της συνδεδεμένης βαμβακιού, η επιστροφή ΦΠΑ κ.α.

Επίλυση για τα βοσκοτόπια

«Αποδιοργανωμένος είναι ο πρωτογενής τομέας και χρειάζεται επανεκκίνηση» επισήμανε ο κ. Γελαλής στην τοποθέτησή του και υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει επανεκκίνηση.

Ο κ. Γελαλής, απαντώντας στα θέματα που έθεσε ο κ. Κόττης, σημείωσε τα εξής:

α)Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό και εφόσον δεν προκύψει κάτι απρόοπτο, μέχρι 31 Ιουλίου 2015 θα καταβληθούν όλες οι ενισχύσεις που έχουν καθυστερήσει (βιολογικά, εξισωτική) και θα λάβουν κανονικά τις επιδοτήσεις για το άρθρο 68 οι δικαιούχοι παραγωγοί, όπως επίσης και τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

β)Βοσκοτόπια. Σε 15 ημέρες περίπου θα κατατεθεί στην Βουλή ο νέος νόμος, με τον οποίο θα επιλυθεί το μείζον αυτό πρόβλημα και από τα 14,8 εκ. στρέμματα που υπήρχαν για βοσκή, θα γίνουν διαθέσιμα αρχικά 17- 19 εκ. Παράλληλα, θα μπουν κανόνες λειτουργίας, κανόνες για τα ιδιωτικά και τους μετακινούμενους, υπέρ των παραγωγών. Ειδικότερα για τον ν. Τρικάλων, σύμφωνα με τα σχέδια, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Επίσης, θα υπάρξει ένας φορέας διαχείρισης των βοσκοτόπων και ενιαίος χάρτη.

γ)Καταρροϊκός πυρετός. Έχει ληφθεί μέριμνα για τον εμβολιασμό του ζωικού κεφαλαίου με εμβόλια χαμηλού κόστους και με τα υπόλοιπα  έξοδα καλυμμένα από το Υπουργείο, ενώ θα καταγραφεί όλη η διαδικασία, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα και  να ληφθούν μέτρα απαλλαγής της κτηνοτροφίας από την ασθένεια αυτή.