Airbnb : Ηλεκτρονικοί έλεγχοι της εφορίας για αδήλωτα εισοδήματα

Ηλεκτρονικό κλοιό γύρω από τους φορολογούμενους που ενοικιάζουν ακίνητα μέσα από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb στήνει η ΑΑΔΕ για να εντοπίσει και να επιβάλει πρόστιμα 5.000 ευρώ σε όσους κρύβουν από την εφορία τα εισοδήματα που εισπράττουν.

Το πρόστιμο διπλασιάζεται για όσους εντοπιστούν μέσα σε ένα έτος με τις ίδιες παραβάσεις και μπορεί να φθάσει μέχρι και τις 20.000 ευρώ.

Με νέα απόφασή του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή δίνεται εντολή για μπαράζ διασταυρώσεων στα ακίνητα που διατίθεται για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών Airbnb, ΗomeAway, Booking.com κ.ά., ενώ επιστρατεύονται και ελεγκτές του υπουργείου Τουρισμού και της Οικονομικής Αστυνομίας.

  1. Παράλειψη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.
  2. Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.
  3. Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.