Αηδόνα: Δεν άντεξε ο αρχαιότερος φτελιάς των Βαλκανίων-Κατέρρευσε μετά από 7 αιώνες ζωής

Έστεκε αγέρωχος στην πλατεία της Αηδόνας για περισσότερα από 700 χρόνια. Σήμερα μετα από 7 αιώνες ζωής ο αρχαιότερος φτελιάς στα Βαλκάνια δεν υπάρχει πια. Δεν άντεξε στο χρόνο και στις καιρικές συνθήκες και το γέρικο δέντρο έπεσε λαβωμένο στη γη που το φιλοξένησε για 700 και πλέον χρόνια προκαλώντας θλίψη στους κατοίκους του χωριού που νιώθουν ότι μαζί με τον φτελιά έσβησε κι ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου τους.

Όπως μας πληροφορεί ένας από τους κατοίκους του ο Χρήστος Μουστάκας, ο φτελιάς του χωριού μετρήθηκε το 1972 από το Δασαρχειο Καλαμπάκας και βρέθηκε ότι τότε ήταν 650 ετών. Σήμερα έφθασε τα 700 και είναι διατηρητέο μνημείο. Μάλιστα είναι επιστημονικά καταγεγραμμένο και είναι το αρχαιότερο στο είδος του στα Βαλκάνια.

Αν και πριν λίγα χρόνια οι καιρικές συνθήκες τον λάβωσαν καθώς έσπασε από τον αέρα, ωστόσο εξακολουθούσε να στέκει αγέρωχος και να κοσμεί το κέντρο του χωριού μέχρι σήμερα. Ανθισμένος ήταν χάρμα οφθαλμόν και οι κάτοικοι καμάρωναν πάντα που αξιώθηκαν να έχουν στο χωριό τους αυτό το ξεχωριστό δέντρο.

Δυστυχώς δεν υπάρχει πια. Αλλά θα έχουν να θυμούνται ότι κάποτε στο χωριό τους υπήρξε ένας φτελιάς που έζησε για περισσότερα από 700 χρόνια.

Credits Θυμιος Ζωικας
Credits Θυμιος Ζωικας