Αγκινάρες αυγολέμονο, γεμιστές με κιμά

Αγκινάρες αυγολέμονο, γεμιστές με κιμά…

Υλικά για 25-30 αγκινάρες:

  1. Σοτάρουμε 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, με 2 μικρές σκελίδες σκόρδο, όλα ψιλοκομμένα, σε λίγο ελαιόλαδο ή 1 κουταλιά της σούπας φυτίνη.
    2) Μετράμε τις αγκινάρες και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά άλλες τόσες (πολύ γεμάτες) κουταλιές της σούπας με ωμό κιμά στο ήδη ροδισμένο κρεμμύδι/σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
    3) Μόλις γκριζάρει όλος ο κιμάς και απορροφήσει τα περισσότερα από τα υγρά του, ρίχνουμε 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας σάλτσα ντομάτας.
    3) Μόλις γκριζάρει όλος ο κιμάς και απορροφήσει τα περισσότερα από τα υγρά του, ρίχνουμε 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας σάλτσα ντομάτας.
    4) Προσθέτουμε μια καλή χούφτα άνηθο ψιλοκομμένο, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
    5) Αλατίζουμε το εσωτερικό κάθε αγκινάρας και τοποθετούμε όσες χωρούν σαν πρώτη στρώση στον πάτο μίας αρκετά φαρδιάς και ψηλής κατσαρόλας.
    6) Με ένα κουταλάκι του γλυκού, γεμίζουμε πολύ καλά τις αγκινάρες. Ανάμεσα στα κενά, βάζουμε κάμποσα κοτσανάκια αν τα χρησιμοποιήσουμε και αυτά!
    7) Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια, κάνοντας όσες στρώσεις χρειαστούν και βάζοντας τα υπόλοιπα κοτσανάκια στα κενά, αφήνοντας όμως αρκετό χώρο για τον βρασμό του φαγητού! Ρίχνουμε 1 μικρό κρασοπότηρο με ελαιόλαδο.
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
    Αν οι αγκινάρες είναι φρέσκιες, προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό. Αν είναι κατεψυγμένες, ξεκινάμε το μαγείρεμα με μισό ποτήρι νερό, σε σιγανή φωτιά και σκεπασμένη την κατσαρόλα, για να τις βοηθήσουμε να αποβάλλουν πρώτα τα δικά τους υγρά. Στην πορεία του μαγειρέματος, κουνάμε συχνά την κατσαρόλα με κυκλικές κινήσεις, ελέγχουμε την ποσότητα του νερού, καθώς δεν θέλουμε πολύ, αλλά τόσο ώστε να φτάσει να φτιάξουμε αυγολέμονο.
    ‘Οταν περάσουν περίπου 3/4 της ώρας, πιθανόν να έχει βράσει καλά το φαγητό. Τρυπάμε με μια πηρούνα στο κέντρο μιας μεγάλης αγκινάρας, από τον κιμά μέχρι εντελώς κάτω. Αν τρυπιέται αμέσως, είναι έτοιμο. Αλλιώς αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμα.
    9) Κρατάμε ζωμό και φτιάχνουμε ένα ωραίο και σφιχτό αυγολέμονο. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και την ανακινούμε κυκλικά.
    10) Σερβίρουμε μία-μία τις αγκινάρες, απλά με όσο ζουμάκι πιάσει το κουτάλι μας!

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Μaria Chatzisimou.