Άγιος Νικόλαος Αρδανίου: Ο μεγάλος κι επιβλητικός Ναός που σχηματίζεται σταυρός στη στέγη του

Ο μεγάλος κι επιβλητικός Ναός του Αγίου Νικολάου Αρδανίου κτίσθηκε το 1819. Μάλιστα πριν τον περασμένο Μάιο πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις εορτασμού της συμπλήρωσης των 200 χρόνων της λειτουργίας του.Το σχήμα του ναού είναι ρυθμού Βασιλικής με τρούλο και μάλιστα του τύπου της σταυρεπίστεγης, όπου ο σταυρός σχηματίζεται καθαρά στη στέγη. Ο ρυθμός αυτός υπάρχει ήδη από τον 19ο αιώνα.

Η τοιχοποιία του είναι από πελεκητή πέτρα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πύλες εισόδου του ναού.

Εσωτερικά αποτελείται από δύο κιονοστοιχίες που χωρίζουν τον ναό σε τρία κλίτη. Τα απλά κι ανθεκτικά κιονόκρανα βαστούν τα δυνατά τόξα. Οι κίονες συνδέονται με τα ημικυκλικά τόξα κατά μήκος και κατά πλάτος του ναού. Δοκάρια ενώνουν τα κιονόκρανα με τις βάσεις των τόξων. Ο τρούλος στηρίζεται σε τέσσερις κολόνες κι ακουμπά στα τεράστια τόξα που τις συνδέουν κι έχει διάμετρο το πλάτος του μεσαίου κλίτους.

Αληθινό κόσμημα είναι το ξύλινο τέμπλο του ναού που κατασκευάστηκε το 1848. Αποτελεί λαμπρό έργο λαϊκής ξυλογλυπτικής. Είναι μία αποθέωση της χλωρίδας και της πανίδας. Ένας κόσμος πραγματικός και συμβολικός. Άγγελοι ασώματοι, ολόσωμοι, η Κιβωτός, το Άγιον Ποτήριον, ο Τίμιος Σταυρός κ.α. Το κοσμούν πολλές φορητές εικόνες από τη ζωή του Χριστού. Ξεχωριστό ενδιαφέρον κι αξιόλογης τεχνοτροπίας παρουσιάζουν και οι μεγάλες φορητές εικόνες τοποθετημένες στα πλαίσιά του, όπου διακρίνονται κι αργυρεπένδυτα μέρη σ΄ αυτές με χρονολογία 1860.

Της ίδιας τεχνοτροπίας με το τέμπλο είναι ο Άμβωνας, το Προσκυνητάρι κι ο Δεσποτικός Θρόνος.

Τόσο οι τοίχοι, όσο και η οροφή του Κυρίως Ναού και του Ιερού είναι σκεπασμένα από αγιογραφημένες παραστάσεις πάνω σε «φρέσκο» και με φυσικά χρώματα. Όλος ο πλούτος του ζωγραφικού διάκοσμου είναι δημιούργημα του 19ου αιώνα.

Το αρδάνι

Στα βόρεια της πόλης των Τρικάλων και σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από αυτήν, βρίσκεται το χωριό Αρδάνι. Είναι χτισμένο κάτω από τους λόφους Φαρμάκι και Κούκο. Δύο κατάφυτα βουνά με κυπαρίσσια και πεύκα από άκρη σ’ άκρη. Από τα πιο εντυπωσιακά του χωριού είναι τα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια, αλλά και η μεγάλη πλακοστρωμένη πλατεία με τα πανύψηλα δέντρα.