Άγιε μου Βασίλη φέτος θέλω να μου φέρεις… -Και φέτος τα παιδιά στα Τρίκαλα του γράφουν και ζητούν να ικανοποιήσει τις επιθυμίες τους

Όλοι κάποια στιγμή στην παιδική μας ηλικία περιμέναμε να δούμε τον πιο αγαπημένο Άγιο να ξεπροβάλει με τη μεγάλη γενειάδα και τον τεράστιο κόκκινο σάκο του από την καμινάδα του σπιτιού και να μας φέρει τα πρωτοχρονιάτικα δώρα. Όλοι μας κάποια στιγμή, είτε αυτή είναι κοντινή, είτε μακρινή, γράψαμε γράμμα στον δημοφιλέστερο Άγιο των παιδιών…Τα παιδιά μεγαλώνουν με τον Αϊ -Βασίλη και κάθε χρόνο τέτοιες μέρες περιμένουν την πολυπόθητη επίσκεψή του και πολύ περισσότερο τα δώρα του. Όσο κι αν οι εποχές αλλάζουν και μαζί αλλάζει και ο τρόπος και τα πρότυπα με τα οποία μεγαλώνουν τα παιδιά ο Άγιος των παιδικών μας χρόνων παραμένει σταθερή αξία στις καρδιές όλων. «Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη….». Αυτές τις μέρες τα παιδιά, παίρνουν χαρτί και μολύβι και γράφουν το καθιερωμένο τους γράμμα στον Άγιο Βασίλη.

Το γράμμα στον Αϊ-Βασίλη είναι αναπόσπαστο κομμάτι των γιορτών και από ό,τι φαίνεται τα παιδιά στα Τρίκαλα δεν το γράφουν απλά,  αλλά το αποστέλλουν κιόλας, μέσω των ΕΛΤΑ ζητώντας να τους ικανοποιήσει τις επιθυμίες τους.

Καισαρεία, Βόρειος πόλος

Στα γράμματα προς τον «Αγιοβασίλη» (όπως τον αποκαλούν) τα παιδιά ζητούν παιχνίδια κυρίως. Δεν παραλείπουν όμως να περιλάβουν και πιο γενικές ευχές όπως αγάπη, ειρήνη, ευτυχία για τις οικογένειές τους και όλο τον κόσμο.

Όσο για τη διεύθυνση του Αγίου; Τα γράμματα αποστέλλονται σε απίθανες διευθύνσεις. Η Καισαρεία, ο Βόρειος Πόλος είναι από τους τόπους προορισμού τους.

Με την αθωότητα και τον αυθορμητισμό, που τα διακρίνει, του γράφουν για τις καλές πράξεις που έκαναν καθ’ όλη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, ζητώντας του το δώρο που θέλουν να τους φέρει. Κι αν τύχει στον απολογισμό της χρονιάς, να ανακαλύψουν ότι είχαν και τις κακές τους μέρες, του ζητούν να κάνει τα… στραβά μάτια!

Τα ειδικά κόκκινα κουτιά έχουν στηθεί δίπλα στα κλασικά ταχυδρομικά κουτιά, περιμένοντας τα γράμματα μικρών, αλλά και μεγάλων.

Μεγάλος αριθμός

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του κεντρικού καταστήματος των ΕΛΤΑ Τρικάλων κ. Γρηγόρη Μάκκα και φέτος δεκάδες είναι τα γράμματα με παραλήπτη τον Αϊ -Βασίλη. Κάθε χρόνο ο αριθμός αυτών των γραμμάτων ανέρχονται σε 100 με 150. Αν και ακόμη δεν έχει γίνει καταμέτρησή τους ωστόσο υπολογίζεται ότι ο αριθμός των γραμμάτων θα είναι και φέτος μεγάλος.

Τα γράμματα δεν καταστρέφονται, αντίθετα πηγαίνουν στη Διεύθυνση Διοίκησης και Επικοινωνίας η οποία και απαντά στους αποστολείς των γραμμάτων (εφόσον έχουν πλήρη διεύθυνση αποστολέα) που έχουν παραλήπτη το δημοφιλέστερο Άγιο των παιδιών.

Τα γράμματα προς τον Άη-Βασίλη που αποστέλλονται κάθε χρόνο από όλη την Ελλάδα είναι χιλιάδες, για την ακρίβεια ξεπερνούν τις 100.000.

Με τα μάτια των παιδιών

Αθώα, χαριτωμένα, τρυφερά, αστεία, συγκινητικά. Τα γράμματα που στέλνουν τα παιδιά στον Άγιο Βασίλη, δημιουργούν μία σειρά ανάμεικτων συναισθημάτων στους εργαζόμενους των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Τα περισσότερα ζητούν από τον Άγιο να τους φέρει το αγαπημένο τους παιχνίδι. Υπάρχουν, όμως, κι εκείνα που δε θέλουν δώρο, αλλά ζητούν να φέρει στη μαμά τους ή στο μπαμπά τους μία δουλειά. Είναι τα γράμματα των παιδιών, στην Ελλάδα της κρίσης. Γεμάτα ευαισθησία, τρυφερότητα, αγάπη αφήνουν στην άκρη την επιθυμία τους για ένα παιχνίδι, ζητώντας υγεία για όλα τα παιδιά του κόσμου, να σταματήσει ο πόλεμος, να βοηθήσει ο Άγιος τους άστεγους, που υποφέρουν.

Υπάρχουν, βέβαια και τα αστεία γράμματα, αφού από τα παιδιά δε λείπει το χιούμορ και ο αυθορμητισμός.

«Γράψε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη»

Τα παιδιά πάντα έγραφαν τις επιθυμίες τους στον Αϊ Βασίλη, τα γράμματα τα έβαζαν στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα «ταχυδρομούσαν» με το δικό τους αθώο και παιδικό τρόπο. Μέσα από το Ταχυδρομείο, άρχισαν να στέλνουν τα γράμματά τους πριν από πολλά χρόνια και οι ταχυδρομικοί τα έβλεπαν με συμπάθεια και νοσταλγία για τις δικές τους παιδικές αναμνήσεις.

Όταν ο αριθμός άρχισε να μεγαλώνει, στο τέλος της δεκαετίας του 80, με πρωτοβουλία εργαζομένων στα ΕΛΤΑ ξεκίνησε μια προσπάθεια να απαντηθούν κάποια, για να αισθανθεί το παιδί ότι κάποιος βρήκε το γράμμα του, ότι υπάρχει κάτι πιο έξω από το στενό περιβάλλον του που ανταποκρίνεται στην ανάγκη του για επικοινωνία.