Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να πειθαρχήσει το παιδί σας

Σκεφτείτε την πειθαρχία ως μορφή διδασκαλίας, όχι ως μορφή τιμωρίας. Το παιδί σας πρέπει να μάθει πώς να αλληλεπιδρά με τους άλλους και να μένει ασφαλές. Είναι σπουδαίος μαθητής, αλλά τα σημαντικότερα μαθήματα – η ανταλλαγή, η υπομονή, η συνεργασία, η προσοχή – θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να αφομοιωθούν. Ως κύριος δάσκαλός του, είναι δική σας δουλειά να τού μάθετε τα μαθήματα αυτά με συνέπεια, υπομονή και ενσυναίσθηση.

Η συνέπεια είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα νήπια. Αν ο υπολογιστής της μαμάς ήταν απαγορευμένος χθες, θα έπρεπε να είναι απαγορευμένος και σήμερα. Και μην ανησυχείτε ότι επαναλαμβάνεστε. Ένα μικρό παιδί μπορεί να χρειαστεί να ακούσει κάτι κυριολεκτικά εκατό φορές πριν πάρει το μήνυμα.

Όταν κάνει λάθος, δεν χρειάζεται διάλεξη. Πείτε του ένα σταθερό «όχι», ίσως με μια γρήγορη εξήγηση όπως «θα μπορούσες να τραυματιστείς» ή «αυτό δεν είναι παιχνίδι». Στη συνέχεια, κατευθύνετε το παιδί σε μια πιο επιθυμητή δραστηριότητα. Στα μικρά παιδιά αποσπάται εύκολα η προσοχή τους, οπότε πιθανότατα θα είναι πρόθυμο να προχωρήσει με τη νέα δραστηριότητα.

Τα χρονικά όρια μπορεί να είναι χρήσιμα, αλλά λίγα παιδιά κατανοούν την έννοια μέχρι τουλάχιστον την ηλικία των 3 χρονών. Για ένα μικρότερο παιδί, τα χρονικά περιθώρια είναι σύγχυση και απογοήτευση. Εάν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο για να κατανοήσει τα χρονικά όρια, χρησιμοποιήστε τα με φειδώ και περιορίστε τα σε τρία λεπτά ή λιγότερο – αρκούν για να συνετηστεί και πάλι. Βάλτε το να καθίσει σε μια καρέκλα αντί να τον στείλετε στο δωμάτιό του – δεν θέλετε να συσχετίσει το δωμάτιό του με τιμωρία. Σκεφτείτε να καθήσετε μαζί του. Πιθανώς θα ηρεμήσει πιο γρήγορα και θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε και το διάλειμμα.

Ανεξάρτητα από το πόσο άσχημα το παιδί σας συμπεριφέρεται, το χτύπημα δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή. Τα χαστούκια διδάσκουν στα παιδιά να φοβούνται τους γονείς τους. Και παρόλο που δεν σκοπεύετε ποτέ να βλάψετε το παιδί σας, είναι εύκολο να χάσετε τον έλεγχο όταν είστε θυμωμένος. Εάν αισθάνεστε ότι θέλετε να χτυπήσετε το παιδί σας, δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο μέχρι να περάσει το συναίσθημα.

Η πειθαρχία δεν πρέπει πάντα να είναι αρνητική. Δοξάστε το παιδί σας όταν συμπεριφέρεται όμορφα, όταν, για παράδειγμα, μοιράζεται ένα παιχνίδι με έναν φίλο ή τακτοποιεί το χάος. Θα μάθει ότι δεν χρειάζεται να είναι άτακτο για να τραβήξει την προσοχή σας.

Τέλος, διευκολύνετε το παιδί σας να κάνει το σωστό. Προσπαθήστε να αποφύγει καταστάσεις που δεν μπορεί να χειριστεί. Για παράδειγμα, μην τον πάρετε σε πολύωρες αγορές στα μαγαζιά, όταν είναι κουρασμένο και πεινασμένο. Και μην το περιβάλλετε με πράγματα που δεν του επιτρέπεται να αγγίξει. Αν ο κόσμος του είναι γεμάτος από πειρασμούς, θα περάσετε όλη την ημέρα λέγοντας «όχι». Προσπαθήστε να μεγιστοποιήσετε τις δυνατότητές του να παίξει και να εξερευνήσει, αλλά να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητές του να μπεί σε προβλήματα.

Επιμέλεια κειμένου για το Babyradio: Σοφία Τελιάκη

πηγή :http://babyradio.gr/goneis/aftos-ine-o-kaliteros-tropos-gia-na-pitharchisi-pedi-sas/