Αυτοδιοικητικές εκλογές

Γράφει ο εκπαιδευτικός  Σταύρος Φαλαγκάρας

Είναι γεγονός πως τα πολιτικά κόμματα διαχρονικά, παίζουν πρωταγωνιστικό και σχεδόν αποκλειστικό ρόλο στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.Και στο βαθμό που θεωρούν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ως ευκαιρία για να μετρήσουν τις δυνάμεις τους, προτάσσοντας το κομματικό συμφέρον, είναι ξεκάθαρο πως αδιαφορούν για την ουσία και τη σημασία τους και αναμφισβήτητα κάνουν ζημιά στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως βέβαια  το συνηθίζουν και σ’ άλλους χώρους (φοιτητικό, συνδικαλιστικό κ.α.).Το πραγματικό τους ενδιαφέρον για την  Τ.Α. αποδεικνύεται,  όταν κομματικοί μηχανισμοί, στελέχη και κομματάρχες,  αυτοθαυμαζόμενοι πολιτικοί και οικονομικοί τοπικοί παράγοντες,( συχνά  και τα κεντρικά κομματικά γραφεία των Αθηνών), επιλέγουν, χρίζουν, αναγορεύουν και επιβάλλουν υποψηφίους με αντιδεοντολογικές και αντιδημοκρατικές διαδικασίες και μεθόδους.

Όταν προωθούν ημετέρους, συγγενείς, φίλους, κουμπάρους, τηλεοπτικούς τενεκέδες, άσχετους με την τοπική αυτοδιοίκηση, ανεπαρκείς ανυπόληπτους, ακόμα και καταδικασμένους από ποινικά δικαστήρια.

Όταν προτείνουν βουλευτές, οι οποίοι εκ του ασφαλούς, χωρίς να παραιτούνται από τα βουλευτικά τους καθήκοντα, «δίνουν τη μάχη», πιστοί στις διαταγές του κόμματος. Κι αν εκλεγούν, διατηρούν  και τη βουλευτική έδρα και τη θέση συμβούλου στο δήμο και στην περιφέρεια.

Όταν πολλά κομματικά στελέχη με ιδιοτέλεια, χρησιμοποιούν την Τ.Α.  ως εφαλτήριο για τη πολιτική τους ανέλιξη και σταδιοδρομία.

Αναμφισβήτητα οι όποιες εκλογικές αναμετρήσεις, έχουν πολιτικό χαρακτήρα και θα ήταν λάθος να υποστηρίζει κάποιος/α την απουσία των πολιτικών κομμάτων από τις εκλογικές διαδικασίες της Τ.Α.. Είναι καιρός όμως, ν’ αφήσουν χώρο και για τις τοπικές κοινωνίες, τους πολίτες, τις αυτόνομες κινήσεις και ομάδες των πολιτών, να διαδραματίζουν ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στις τοπικές εκλογές.

Γιατί οι τοπικές κοινωνίες έχουν βαρύτερο και σοβαρότερο λόγο από τους κομματικούς μηχανισμούς και  τους εκλογομάγειρους των Αθηνών. Ξέρουν καλύτερα εκείνους που με γνώση και ήθος, θα υπηρετούν τον πολίτη και θα δημιουργούν συνθήκες  για την καλύτερη ποιότητα της ζωής τους.


                                                Φαλαγκάρας Σταύρος,  εκπαιδευτικός


ΥΓ. Θα είχε ενδιαφέρον, να θεσπιστεί και να ισχύει, η «εύθυνα» της αρχαίας Αθήνας. Η υποχρεωτική δηλαδή λογοδοσία των δημοτικών(κι όχι μόνο) αρχόντων, ενώπιον κληρωτών δικαστών και ενόρκων, με το πέρας της θητείας τους. Υπάρχουν πολιτικοί, με «αρετή και τόλμη», για να προτείνουν τέτοιου είδους νομοθετήματα;