Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις σε περίπτωση που το πυρηνικό όπλο χρησιμοποιούταν
Τον επόμενο μήνα δύο ατομικές βόμβες έπεσαν στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε για να ξεκινήσει η εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Με την απειλή της ατομικής βόμβας να πλανάται πάνω από κάθε πιθανή σύγκρουση μεταξύ των υπερδυνάμεων του κόσμου, ακολούθησαν δεκαετίες έντασης με πολέμους δι’ αντιπροσώπων, εισβολές σε μη πυρηνικές δυνάμεις και ο φόβος ότι ο κόσμος θα μπορούσε να τελειώσει ανά πάσα στιγμή.
Ευτυχώς για ολόκληρο τον πλανήτη, ο Σοβιετικός αξιωματικός που είχε βάρδια εκείνη την στιγμή, ο Στάνισλαβ Πετρόφ, θεώρησε απίθανο οι ΗΠΑ να εκτοξεύσουν μόνο πέντε πυραύλους εναντίον τους και αποφάσισε να περιμένει περισσότερες πληροφορίες, και έτσι αποφεύχθηκε ένας πυρηνικός πόλεμος που θα ακολουθούσε αναίτια εξαιτίας ενός δυσλειτουργικού υπολογιστή.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι τα πυρηνικά όπλα αποτελούν τη «μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα» και ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να βλέπουν την κλιματική αλλαγή ως τη «μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή» για την ύπαρξή μας.
Σύμφωνα με το Newsweek, αν έπεφτε μια Β83 θα εξαέμιζε τα πάντα σε μια ακτίνα περίπου δύο μιλίων σε μια κατακλυσμική πύρινη σφαίρα και θα προκαλούσε «μαζική καταστροφή» για περίπου 6,5 μίλια.
Η B83 είναι μια «αθόρυβη» βόμβα, δηλαδή μη κατευθυνόμενη, αλλά αν έπεφτε θα έδινε μια έκρηξη 1,2 μεγατόνων, η οποία είναι η ισχυρότερη έκρηξη που μπορούν να προκαλέσουν οι ΗΠΑ από τότε που αποσυναρμολόγησαν την τελευταία βόμβα B53 των εννέα μεγατόνων το 2011.
Οι ζημιές από την έκρηξη θα εκτείνονταν σε απόσταση σχεδόν 17 μιλίων από το σημείο που έπεσε η βόμβα και οι άνθρωποι σε ακτίνα 19 μιλίων θα μπορούσαν να περιμένουν να υποστούν εγκαύματα ακτινοβολίας τρίτου βαθμού.
Η ζημιά που θα προκαλούσε η βόμβα δεν θα επεκτεινόταν μόνο στην αρχική έκρηξη, καθώς η ακτινοβολία θα εξαπλωνόταν για χιλιόμετρα δηλητηριάζοντας και μολύνοντας τα πάντα στο πέρασμά της.
Συνολικά, θα ήταν καλύτερα αν αυτό το όπλο δεν χρησιμοποιούνταν ποτέ στην πραγματικότητα, και έχουν γίνει προσπάθειες για τη σταδιακή απομάκρυνση των καταστροφικών όπλων από το πυρηνικό οπλοστάσιο της Αμερικής.
Έχουν γίνει σχέδια για την απόσυρση του B83, αν και ο Τραμπ τα επιβράδυνε αυτά κατά την πρώτη του θητεία και η κυβέρνησή του δήλωσε ότι θα διατηρήσει το όπλο «μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος αντικαταστάτης».
*Με πληροφορίες από Ladbible