Αυστραλία: Κροκόδειλοι και καρχαρίες απειλούν τους κατοίκους μετά τις πλημμύρες

Οι αρχές του Μπέρκταουν στο Κουίνσλαντ προειδοποίησαν τους κατοίκους για νερά μολυσμένα με…κροκόδειλους, μετά την άνοδο της στάθμης των υδάτων

Περίπου 70 άνθρωποι παραμένουν στην εγκαταλελειμμένη πόλη Μπερκτάουν του Κουίνσλαντ, καθώς η στάθμη του φουσκωμένου ποταμού Άλμπερτ στα ανατολικά της πόλης συνεχίζει να ανεβαίνει και οι αρχές προειδοποιούν ότι τα νερά των πλημμυρών είναι πιθανό να έχουν… μολυνθεί από κροκόδειλους.

Ο δασοφύλακας που είναι υπεύθυνος για την περιοχή Carpentaria Land Council Aboriginal Corporation, Ζακάρια Σόουντεν, είπε ότι έχουν ήδη αναφερθεί θεάσεις κροκοδείλων που κολυμπούν στα νερά της πλημμύρας. «Καθώς τα νερά της πλημμύρας αρχίζουν να εισέρχονται στην πόλη από τα γύρω συστήματα ποταμών, ο τοπικός πληθυσμός των κροκοδείλων του θαλασσινού νερού θα μετακινηθεί επίσης με αυτά τα πλημμυρικά νερά. Μερικοί κροκόδειλοι έχουν ήδη εμφανιστεί σε διάφορες περιοχές της κοινότητας.

Queensland floods: Burketown submerged and residents warned of crocodiles

«Παρακαλώ… μείνετε έξω από το νερό όπου είναι δυνατόν για να περιορίσετε μια τυχαία συνάντηση με έναν κροκόδειλο». Ο δήμαρχος του Μπερκσάιρ Έρνι Καμπ, ο οποίος εκκένωσε την πόλη το Σάββατο, είπε ότι οι κροκόδειλοι και ενδεχομένως ακόμη και οι ταυροκαρχαρίες, που συνήθως κατοικούν στις εκβολές ποταμών, θα αποτελούσαν κίνδυνο για τους κατοίκους που επέλεξαν να μείνουν πίσω.

Περίπου 30 χιλιόμετρα από τον Κόλπο της Καρπεντάρια, η ύδρευση και η αποχέτευση του Μπέρκταουν έχουν διακοπεί και το μεγαλύτερο μέρος της πόλης όπου ζουν λίγο περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί με ελικόπτερο στο κοντινό Doomadgee ή στο όρος Isa, 300 χιλιόμετρα μακριά.

Τουλάχιστον 37 ακίνητα έχουν πλημμυρίσει, ενώ το νερό εξακολουθεί να αυξάνεται στην πόλη. Οι αρχές λένε ότι δεν θα είναι ασφαλές να επιστρέψουν οι κάτοικοι για μέρες και η κοινότητα που εξακολουθεί να υπάρχει εκεί θα μπορούσε να απομονωθεί για εβδομάδες.

Crocodiles roam the streets after ‘once in a century’ floods in Australia

Τα αποθέματα νερού και οι προμήθειες τροφίμων είναι καλές, και όσοι έχουν αποκοπεί μπορούν να ανεφοδιαστούν, δήλωσε η αστυνομία την Κυριακή. «Τα εναέρια μέσα βρίσκονται κοντά και είναι σε ετοιμότητα για έκτακτες διασώσεις ή μεταφορά προσωπικού».

Αεροφωτογραφία δείχνει νερό να πλημμυρίζει σχεδόν όλους τους δρόμους του Μπερκτάουν, πλημμυρίζοντας πολλά κτήρια μέχρι την οροφή τους. Πλάνα από γειτονικές αγροτικές ιδιοκτησίες δείχνουν βοοειδή να προσπαθούν να κολυμπήσουν μέσα από τα νερά της πλημμύρας, αναζητώντας ψηλότερα εδάφη.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Κουίνσλαντ, Τομ Άρμιτ, είπε ότι εάν τα νερά συνέχιζαν να ανεβαίνουν, οι διασώσεις θα ήταν πιο δύσκολες. «Αν φτάσουμε στο στάδιο όπου πρέπει να μετατοπίσουμε και να μεταφέρουμε ανθρώπους σε στέγες, αυτό συνιστά ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο πολυπλοκότητας. «Δεν ξέρουμε πότε αναμένεται η κορύφωση γιατί έχει περάσει κάθε είδους μοντελοποίηση πλημμύρας σε αυτό το στάδιο».

Το Κουίνσλαντ επλήγη από τεράστιες βροχοπτώσεις την περασμένη εβδομάδα, μετά από μια υγρή περίοδο με σχεδόν συνεχείς βροχοπτώσεις από τον Δεκέμβριο. Μόνο την Παρασκευή και το Σάββατο το Μπερκτάουν δέχθηκε 293 χιλιοστά βροχής.

πηγή:https://www.newsbomb.gr/kosmos/story/1405544/tromos-stin-afstralia-krokodeiloi-kai-karxaries-apeiloyn-tous-katoikous-meta-tis-plimmyres