Αυστραλία: Δέκα εικόνες από την πιο μακρινή μας ήπειρο

Ένα ταξίδι στη μακρινή Αυστραλία είναι όνειρο ζωής για πολλούς Έλληνες. Αν και είναι η πιο μακρινή μας ήπειρος, το έντονο ελληνικό στοιχείο εξαιτίας των μεταναστών και των ομογενών που ζουν εκεί, «τη φέρνουν» πιο κοντά μας. Αχανής, με απέραντες εκτάσεις, με μεγαλουπόλεις και με αγροκτήματα, με αυτόχθονες κατοίκους με σπουδαία ιστορία και τόσο «καινούρια» όσο… δυσκολευόμαστε πολλές φορές να φανταστούμε, η Αυστραλία είναι πάντα μυστηριώδης και μας προσκαλεί να την γνωρίσουμε από κοντά.

Σύμφωνα με την απογραφή του Δεκεμβρίου του 2019, ο πληθυσμός της εκτιμάται στα 25,5 εκατομμύρια κατοίκους. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Καμπέρα, στα νοτιοανατολικά, με 403.000 κατοίκους και μεγαλύτερη πόλη πληθυσμιακά είναι το Σίδνεϊ. Από τον 17ο αιώνα και μετά που ανακαλύφθηκε από τους Ευρωπαίους εξερευνητές, η Αυστραλία ήταν αποικία μέλος της βρετανικής κοινοπολιτείας. Σήμερα είναι ανεξάρτητη χώρα, που αποτελείται από την Αυστραλία, το νησί της Τασμανίας και άλλα μικρότερα.

Ας δούμε 10 χαρακτηριστικές εικόνες από την Αυστραλία:

Το Σίδνεϊ, με το βαθύ φυσικό του λιμάνι, τη γέφυρα και το επιβλητικό κτίριο της όπερας, ένα από τα πιο διάσημα κτήρια του 20ού αιώνα. Σήμερα είναι τόσο τουριστικό αξιοθέατο όσο και κέντρο τεχνών και πολιτισμού για την Αυστραλία και όχι μόνο.

Το καγκουρό είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ζώα της Αυστραλίας. Είναι μαρσιποφόρο και συνολικά απαντάται σε 63 διαφορετικά είδη. Για τους Αυστραλούς είναι ένα συμβολικό ζώο, που υπάρχει και στο εθνόσημο της χώρας.

Το κοάλα είναι επίσης ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ζώα της μακρινής Αυστραλίας. Είναι μαρσιποφόρο φυτοφάγο και ζει στην ανατολική ακτή και στην ενδοχώρα. Ο πληθυσμός τους απειλείται και σήμερα τα κοάλα θεωρούνται σχεδόν απειλούμενο είδος.

Η Μελβούρνη είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Αυστραλίας μετά το Σίδνεϊ και σήμερα φιλοξενεί το 50% των Ελλήνων μεταναστών ολόκληρης της χώρας. Κτήρια βικτωριανού στυλ, αλλά και σύγχρονοι ουρανοξύστες, το τραμ που διασχίζει την πόλη, δημιουργούν ένα πολύ ενδιαφέρον, πολυσυλλεκτικό σύνολο.

To Περθ, στη Δυτική Αυστραλία είναι μια σύγχρονη μεγαλούπολη, περίπου 2 εκατ. κατοίκων, που ιδρύθηκε «μόλις» το 1829!

Το Μπρίσμπεϊν είναι η πρωτεύουσα του Κουίνσλαντ και είναι χτισμένο στον ομώνυμο ποταμό, στην Ανατολική Αυστραλία. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Το Ουλουρού, που λέγεται και Ayers Rock, είναι ένας μεγάλος μονόλιθος από ψαμμίτη, που βρίσκεται στην κεντρική Αυστραλία, έχει 348 μέτρα ύψος, περιφέρεια 9,4 χιλιόμετρα και είναι ιερό για τους Ανανγκού, του Αβορίγινες της περιοχής. Κοντινότερη πόλη είναι το Άλις Σπρινγκς, στα 335 χιλιόμετρα. Ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1987.

Οι Δώδεκα Απόστολοι στο Εθνικό Πάρκο Πορτ Κάμπελ στη Βικτώρια της Αυστραλίας, είναι οκτώ βραχώδεις σχηματισμοί, που βρίσκονται μέσα στη θάλασσα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι βράχοι αυτοί σχηματίστηκαν 10 με 20 εκατομμύρια χρόνια πριν και σήμερα το ύψος τους ξεπερνά τα 50 μέτρα. Δίπλα από την ακτή όπου βρίσκονται οι Δώδεκα Απόστολοι, 275 χιλιόμετρα δυτικά της Μελβούρνης, περνά ο Μεγάλος Ωκεάνιος Δρόμος.

Η Καμπέρα είναι η πρωτεύουσα της Αυστραλίας και πήρε τον «τίτλο» αυτό ως ένας συμβιβασμός μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας που τον διεκδικούσας, του Σίδνεϊ και της Μελβούρνης. Έχει πληθυσμό περί τους 400.000 κατοίκους και βρίσκεται στην νοτιοανατολική Αυστραλία.

Η Χρυσή Ακτή, Gold Coast, της Αυστραλίας είναι μία από τις πιο ακριβές περιοχές του κόσμου. Φιλοξενεί πολυτελή διαμερίσματα σε πανύψηλους ουρανοξύστες που υψώνονται πάνω από την ολόχρυση αμμουδιά και την καταγάλανη, θάλασσα. Βρίσκεται νότια του Μπρίσμπεϊν και θεωρείται το πιο δημοφιλές θέρετρο της χώρας για το διεθνές τζετ σετ.

πηγή :https://www.newsbomb.gr/bombplus/travel/story/1164063/aystralia-deka-eikones-apo-tin-pio-makrini-mas-ipeiro