Act4v… Όταν το εγώ γίνεται εμείς…

Μέσα από τα σπλάχνα της Τρικαλινής κοινωνίας, μίας κοινωνίας η οποία έχει αποδείξει περίτρανα ότι έχει καλά… αντανακλαστικά κι όσες φορές χρειάστηκε έχει τείνει αφειδώς την χείρα της να βοηθήσει και να συμπαρασταθεί σε ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη, γεννήθηκε η Act4v. Πρόκειται για μία εθελοντική ομάδα η οποία δραστηριοποιείται στα Τρίκαλα από το 2014, αλλά οι δράσεις της περνούν τα όρια του Νομού και φτάνουν όπου υπάρχει ανάγκη.

Ξεκίνησε σαν μία ιδέα από ένα σχολείο της πόλης κι επεκτάθηκε κι αποτελεί φωτεινό παράδειγμα ότι οι νέοι όχι μόνο είναι ευαισθητοποιημένοι αλλά θέλουν -και το πράττουν- να βοηθήσουν ενεργά όπου μπορούν. Στα 6 χρόνια της δράσης της η ομάδα έχει δώσει σημαντικά δείγματα γραφής και τα μέλη της δίνουν δυναμικό παρόν όπου υπάρχει ανάγκη…

Στην ομάδα συμμετέχουν μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές αλλά κι όποιος επιθυμεί να βοηθήσει με τον τρόπο του στις δράσεις της Act4v. «Μοναδικός μας στόχος είναι, άλλωστε, η προσφορά και η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Αυτό σημαίνει πως χρειαζόμαστε κάθε βοήθεια» μου εξηγεί η πρωτεργάτης της ιδέας Άννα Μπέλτσιου.

Συνέντευξη στην Βιβή Μαργαρίτη

-Act4v …Τι σημαίνει αλήθεια;

Act4v σημαίνει δράση. Μέσα από τις ποικίλες δράσεις μας  έχουμε ως στόχο, πέρα από την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και σε όσους χρειάζονται βοήθεια, και την αντίδραση του κόσμου, δηλαδή τη συμμετοχή του. Δράση-Αντίδραση-Συμμετοχή.

«Μοναδικός μας στόχος είναι η προσφορά και η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων»

-Πρόκειται για εθελοντική ομάδα που δραστηριοποιείται στην Πόλη των Τρικάλων; Από πότε;

Η Act4v είναι μια εθελοντική ομάδα που δραστηριοποιείται στα Τρίκαλα από το 2014. Είναι ουσιαστικά η συνέχεια της Εθελοντικής Ομάδας  που είχε συσταθεί πριν χρόνια από μαθητές  και μαθήτριες Γυμνασίου  και Λυκείου της πόλης μας.   Οι δράσεις μας βέβαια περνούν τα όρια του Νομού και φτάνουν όπου υπάρχει ανάγκη.

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα;

Η ιδέα γεννήθηκε πριν λίγα χρόνια, όταν οι σημερινοί μας εθελοντές-σπουδαστές ήταν ακόμη μαθητές Γυμνασίου. Ως  πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων είχα την ευκαιρία να αφουγκραστώ την ανάγκη των παιδιών για την ένταξή τους σε μια ομάδα ,την ανάγκη το ΄΄ΕΓΩ΄΄ να γίνει ΄΄ΕΜΕΙΣ΄΄. Ως έφηβοι τότε είχαν ιδιαίτερη ανάγκη να ανήκουν κάπου. Η πρώτη σκέψη, λοιπόν, ήταν να δημιουργηθεί μια ομάδα, η οποία θα έκανε μικρές δράσεις προσφοράς, ήταν κρίσιμο να μάθουν για το τι ελπίζουν, για ποιους και για τι νοιάζονται και για το πώς αυτή η ελπίδα και η φροντίδα επηρεάζει τη συμμετοχή τους στη ζωή της τοπικής -κι όχι μόνο-  κοινότητας. Σιγά σιγά το εγχείρημά μας απέκτησε παλμό φτάνοντας μέχρι τη σημερινή του μορφή.

-Ποιοι συμμετέχουν στην Act4v;

-Στην ομάδα συμμετέχουν μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, αλλά κι όποιος επιθυμεί να βοηθήσει με τον τρόπο του στις δράσεις της Act4v. Μοναδικός μας στόχος είναι άλλωστε η προσφορά και η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Αυτό σημαίνει πως χρειαζόμαστε κάθε βοήθεια.

-Πιστεύετε πως οι Τρικαλινοί έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα του εθελοντισμού;

-Στην πόλη των Τρικάλων, εκτός από την Act4v, δραστηριοποιούνται κι άλλες εθελοντικές ομάδες, που σημαίνει πως οι Τρικαλινοί έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα του εθελοντισμού. Το αποδεικνύουν άλλωστε και σε κάθε εθελοντική δράση, αφού είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν με κάθε τρόπο. Το απέδειξαν και περίτρανα όταν στην πόλη μας έφταναν τα μεγάλα κύματα προσφύγων. Η προσφορά τους ήταν πραγματικά πολύτιμη.

-Μέχρι στιγμής έχετε διοργανώσει αρκετές δράσεις… Ποια είναι η επόμενη που σχεδιάζετε;

-Είναι αλήθεια πως η Act4v έχει διοργανώσει και συνεχίζει να διοργανώνει αρκετές δράσεις. Η δράση που είναι σε εξέλιξη αφορά το Σύλλογο Οικογένειας και φίλων  ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ  στην Θεσσαλονίκη. Συγκεντρώνουμε  έπιπλα, μικροσυσκευές, είδη νοικοκυριού γενικώς, ηλεκτρικές συσκευές κι ό,τι  άλλο χρειάζεται ένα σπίτι. Αν σας περισσεύουν ή θέλετε να τα αλλάξετε, μην τα πετάτε ΕΝΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΜΑΣ  Πράγματα που δεν τα χρειάζεστε, μπορεί να είναι χρήσιμα για κάποιον άλλο…

Η δράση που είναι σε εξέλιξη αφορά το Σύλλογο Οικογένειας και φίλων  ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ  στην Θεσσαλονίκη. Συγκεντρώνονται  έπιπλα, μικροσυσκευές, είδη νοικοκυριού γενικώς, ηλεκτρικές συσκευές κι ό,τι  άλλο χρειάζεται ένα σπίτι. Αν σας περισσεύουν ή θέλετε να τα αλλάξετε, μην τα πετάτε ΕΝΝΗΜΕΡΩΣΤΕ τα μέλη της Act4v. Πράγματα που δεν τα χρειάζεστε, μπορεί να είναι χρήσιμα για κάποιον άλλο…

-Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτετε για το 2020;

-Το 2020 θέλουμε να ενισχύσουμε την  Act4v με νέα μέλη, με νέους στόχους, με δραστηριότητες που θα προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια. Θέλουμε να μπορούμε να φτάνουμε όπου μας έχουν ανάγκη και θα ήμασταν χαρούμενοι να μην υπήρχε ούτε ένας συνάνθρωπος  μας ….  που να  είχε   την ανάγκη μας.

-Που μπορεί να σας βρει κάποιος;

-Γραφείο δεν έχουμε δυστυχώς ακόμη. Άρα, στο τηλέφωνο μου 6976685618 ή στο mail μας act4volunteers@gmail.com ή στην σελίδα μας στο facebook.

-Ο εθελοντισμός είναι τρόπος ζωής;

-Είναι αλήθεια πως ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής. Είναι μια διαφυγή από την ρηχότητα της καθημερινότητας. Μας προσφέρει συγκινήσεις , δοκιμάζει τις αντοχές μας, μας μαθαίνει να συνεργαζόμαστε. Ο εθελοντισμός σε φέρνει μπροστά στον ίδιο σου τον εαυτό. Μόνο αν κάποιος αντικρίσει κατάματα τι έχει συμβεί γύρω του τα τελευταία χρόνια, θα μπορέσει να κατανοήσει την αναγκαιότητά του. Σ’ εμάς  δημιουργεί όμως και δυνατές φιλίες με κοινούς παρονομαστές την αγάπη, την ανάγκη για προσφορά και κοινωνικό έργο. Είναι βασικό συμπλήρωμα κι όχι αναπλήρωση  της κρατικής κοινωνικής μέριμνας.

-Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσα από τη δράση σας?

Στην Act4V γνωρίζουμε καλά πως οι μεγάλες αλλαγές στην ζωή μας έρχονται από μικρές καθημερινές πράξεις αγάπης, βοήθειας κι αλληλεγγύης. Το ισχυρό μας θέλω και η ομαδική προσπάθεια είναι τα βασικά κίνητρά μας. Αν κι εσύ ονειρεύεσαι έναν καλύτερο κόσμο και θέλεις να γίνεις ενεργό μέλος, έλα στην ομάδα των εθελοντών μας! ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!

«Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής. Είναι βασικό συμπλήρωμα κι όχι αναπλήρωση  της κρατικής κοινωνικής μέριμνας»

-Ποια από τις δράσεις που έχετε κάνει αυτά τα 6 χρονιά σας έχει σημαδέψει πιο πολύ σαν ομάδα;

-Σίγουρα όλες οι δράσεις που έχουμε κάνει μας έχουν αφήσει το δικό τους διαφορετικό αποτύπωμα, αλλά  αυτό που ομόφωνα θα έλεγαν όλα τα μέλη της ομάδας είναι το δέσιμο που έχουμε με τα παιδιά που φιλοξενούντα στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών Με Αναπηρίες Καρδίτσας. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη φορά που επισκεφτήκαμε το κέντρο την χαρά των παιδιών που ζούσαν  εκεί μέσα μόλις μας  είδαν  και τα βλέμματα των δικών μου παιδιών, την  αγωνία, την αμηχανία, το φόβο, τα δάκρυα…  Βέβαια όλα αυτά έχουν παραγκωνιστεί και στη θέση τους υπάρχει ο αμοιβαίος σεβασμός, η  αγάπη, η  φροντίδα. Άλλωστε  επιθυμία όλης της ομάδας είναι  να βαφτίσουμε δυο παιδιά που φιλοξενούνται εκεί.