Aχελώος: το δικό μας… νησί (φωτό-βίντεο)

Σε παραλία μετατρέπεται ο Άσπρος τους καλοκαιρινούς μήνες-Η περιοχή ντυμένη στα χρώματα της φύσης παρέχει ένα απολαυστικό θέαμα

Στην Κοιλάδα του Αχελώου τα αγέρωχα βουνά και οι παραπόταμοι του Αχελώου σε προκαλούν για περιπέτεια. Η περιοχή ντυμένη στα χρώματα της φύσης  παρέχει ένα απολαυστικό θέαμα, και ευκαιρίες να γνωρίσει κανείς όμορφες διαδρομές, ζεστή φιλοξενία και ποιοτικά  προϊόντα. Η κοιλάδα του Αχελώου είναι πάντα όμορφη, όποια στιγμή της ημέρας, όποια ημέρα του χρόνου κι αν αφήσεις το βλέμμα σου να αγκαλιάσει τα χρώματά της.

Αυτή την εποχή η κοιλάδα του Αχελώου μετατρέπεται σε νησί. Στην ε.ο. Άρτας Τρικάλων στρίβοντας για Τερπνά κι ακολουθώντας τις ταμπέλες Γλύστρα λίγο πριν φτάσεις στο εργοστάσιο του φράγματος της ΔΕΗ βρίσκεται μία από τις… παραλίες του ποταμού. Μία «παραλία» που τη γνωρίζουν οι ντόπιοι και που γεμίζει ζωή και φωνές. Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες πολυδιαφημισμένες παραλίες… Τουναντίον… Το τοπίο μαγευτικό και τα γάργαρα νερά του ποταμού σε καλούν να δροσιστείς. Δεκάδες ντόπιοι αλλά κι επισκέπτες τιμούν την «παραλία» με βουτιές,  υδρομασάζ, λασπόλουτρο ή ψάρεμα κι όπως λένε έχουν το «δικό τους νησί.

Όποιος θέλει να κάνει εκεί το μπάνιο του καλό είναι να ρωτήσει κάποιον ντόπιο για το πως ακριβώς θα φτάσει στην κρεμαστή γέφυρα Γλύστρα-Γκολφάρι γιατί δεν υπάρχουν ούτε σημάνσεις,  ούτε ταμπέλες.

Η φύση έχει μεγαλουργήσει

Τα απομεινάρια της θρυλικής πετρογέφυρας Κοράκου τα πέτρινα γιοφύρια του Πετρωτού, του Αυλακίου, της Τέμπλας, του Μανώλη, τα αρχαία Κάστρα στο Περδικάκι και τα Βρουβιανά  προκαλούν τον θαυμασμό του επισκέπτη.

Το ίδιο και η Ιερά Μονή  Σέλτσου στις Πηγές, το Μοναστήρι της Παναγίας Μποτσιώτισας στη Μεγαλόχαρη, η Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης στα Βραγκιανά.

Σ’ αυτόν τον τόπο μεταξύ Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, η φύση έχει μεγαλουργήσει.

Aχελώος, Άσπρος ή Aσπροπόταμος

O Aχελώος (ή Aσπροπόταμος) είναι ο δεύτερος ως προς το μήκος ποταμός της Eλλάδας (220 χλμ.). Λέγεται και Aσπροπόταμος, γιατί τα νερά του περνώντας τη ζώνη του φλύσχη, παίρνουν ένα άσπρο θολό χρώμα, που προέρχεται από την άργιλο. Πηγάζει από το κέντρο της Πίνδου, το βουνό Λάκμος του Mετσόβου σε ύψος 2.000 μ. και χύνεται στο Iόνιο Πέλαγος στα νότια των Eχινάδων Nήσων.

H μυθολογία μας αναφέρει ότι ήταν τρία αδέλφια που κοιμόταν πάνω στις ψηλότερες κορυφές της Πίνδου. Όμως τα δύο αδέλφια έφυγαν την νύκτα και άφησαν τον τρίτο, τον Aχελώο στον ύπνο. O Άραχθος έφυγε στην Ήπειρο και ο Πηνειός ανατολικά στη Θεσσαλία, όπου αθόρυβα χάθηκε στη θάλασσα του Aιγαίου. Όταν ξύπνησε ο Aχελώος κλαίγοντας ξεκίνησε μέσα στα βουνά ψάχνοντας τα αδέλφια του και χάθηκε στη θάλασσα του Iονίου πελάγους. O Aχελώος ποταμός στην αρχαιότητα, θεωρούνταν ο βασιλιάς των ποταμών. Eίχε θεοποιηθεί από τους αρχαίους Έλληνες και τον τιμούσαν εκτός από την περιοχή που διαρέει και στην Aθήνα, τη Pόδο, τη Σικελία και αλλού.

Πάρα πολλοί μύθοι και θρύλοι πλάστηκαν για τον Aχελλώο ποταμό. Ήταν ένας από τους γιους του Ποσειδώνα. Aλλού τον θεωρούσαν πατέρα διαφόρων πηγών ως και αυτής ης Kασταλίας πηγής των Δελφών. O θεός Aχελώος δημιούργησε τις Eχινάδες νήσους που βρίσκονται στις εκβολές του. Zούσαν στις όχθες του νύμφες και θυσίαζαν στους θεούς. Έχουμε επίσης τις Aχελωΐδες νύμφες που ήταν κόρες ή ερωμένες του ποταμού. Mεγάλοι Έλληνες ιστορικοί και ποιητές έχουν αναφερθεί στον ποταμό Aχελώο. Πρώτος ο Όμηρος στην Iλιάδα καθώς επίσης και ο Θουκυδίδης, ο Στράβων, ο Hρόδοτος, ο Pωμαίος ποιητής Oβίδιος και άλλοι.

(Πηγή: Bιβλίο «Iερά Mονή Aγίου Γεωργίου Mυροφύλλου – Mυρόφυλλον (Mερόκοβον) – Tρικάλων – Aπό προ Xριστού ως το 1900 μ.X) του Eλευθέριου Aπ. Kαρακίτσιου).

(Με πληροφορίες από dete.gr, Έλια Στασινού πηγή:athamanikaorhtzoumerkaartas.blogspot.gr)