Οι μαθητές της Α΄ τάξης του 9ου Γυμνασίου και η υπεύθυνη καθηγήτρια Γαρδίκα Μαρία (ΠΕ04_01) στα πλαίσια της ανάπτυξης εκπαιδευτικού υλικού και καινοτόμων διδακτικών πρακτικών για την υποστήριξη της διδασκαλίας κατασκευάσαμε δύο ξύλινα πάζλ που αναπαριστούν ευκαρυωτικά κύτταρα, το ένα ζωικό και το άλλο φυτικό. Κάθε πάζλ αποτελείται από 88 κομμάτια, ώστε να μπορεί να ολοκληρωθεί από τους μαθητές σε μία διδακτική ώρα.
Οι στόχοι ήταν γνωστικοί και ψυχαγωγικοί, ώστε οι μαθητές να μάθουν τις δομές και τα οργανίδια των ευκαρυωτικών κυττάρων διασκεδάζοντας.
Διαλέξαμε το παιχνίδι να είναι πάζλ, γιατί τα παιδιά έχουν επαφή με αυτά από την πρώιμη παιδική τους ηλικία. Τα πάζλ είναι από τα πιο διαχρονικά και αγαπημένα παιχνίδια και
1) αποτελούν μια ολοκληρωμένη άσκηση του εγκεφάλου,
2) μας εκπαιδεύουν στο να δίνουμε προσοχή στη λεπτομέρεια,
3) βελτιώνουν τη βραχύχρονη μνήμη μας,
4) βελτιώνουν την ικανότητά μας επίλυσης προβλημάτων, αφού είναι μία διαδακασία δοκιμής και λάθους που μας εκπαιδεύει στην αλλαγή προοπτικών όταν κάτι δεν πάει όπως το σχεδιάσαμε και
5) μας φτιάχνουν τη διάθεση. Κάθε φορά που βάζουμε ένα κομμάτι στη σωστή θέση αυξάνεται η αισιοδοξία μας, η αυτοπεποίθησή μας και συνεχίζουμε με χαρά και ικανοποίηση, εξαιτίας της δημιουργικότητας.
Επιπλέον, επειδή για την επίλυση των συγκεκριμένων πάζλ τα παιδιά δούλεψαν σε δύο ομάδες (η μία ασχολήθηκε με το ζωικό και η άλλη με το φυτικό κύτταρο), συνεργάστηκαν άψογα και ανέπτυξαν δεξιότητες επικοινωνίας. Έμαθαν να ακούνε το ένα το άλλο και να συνεργάζονται για έναν κοινό στόχο, αναπτύσσοντας ομαδικό πνεύμα και με αυτόν τον τρόπο καλλιεργήθηκε ένα θετικό και δημιουργικό κλίμα στην τάξη.
Στο τέλος όλα τα παιδιά μπορούσαν να περιγράψουν τα οργανίδια και τις δομές των ευκαρυωτικών κυττάρων και ήταν ενθουσιασμένα από τη συμμετοχή τους στο παιχνίδι. Επίσης ανέφεραν ότι και την επόμενη σχολική χρονιά θα ήθελαν ανάλογες δράσεις και σε άλλα γνωστικά αντικείμενα.