90χρονος αυτοδίδακτος Τρικαλινός ζωγράφος φιλοτέχνησε σκηνή, σκηνή τη Ζωφόρο του Παρθενώνα-Θα εκθέσει τα έργα του το φθινόπωρο

Είναι 90 ετών και τα πινέλα του και τα χρώματα του δίνουν ζωή. Λατρεύει να ζωγραφίζει και παρά την ηλικία του δεν σταματά να εμπνέεται και να αποτυπώνει στον καμβά παραστάσεις. Λατρεύει την αρχαιότητα αλλά κάνει και σύγχρονα έργα. Εκείνο που καμαρώνει όμως και θεωρεί ότι είναι το έργο της ζωής του είναι η αναπαράσταση της Ζωφόρου του Παρθενώνα.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Ο Κωνσταντίνος Μαϊπάς είναι ένας χαρισματικός αυτοδίδακτος ζωγράφος, πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ στο επάγγελμα, δεν σταμάτησε σε όλη του τη ζωή να ζωγραφίζει. Μεταφέρει γλυπτά σε καμβά και τους δίνει «ψυχή» με τα χρώματά του.

Ο χώρος που έχει μετατρέψει σε ατελιέ επί της οδού Αμαλίας 14 κρύβει έναν απίστευτο θησαυρό. Το ατελιέ Greco Da Vinci Handmade Oil Paintings είναι πλημμυρισμένο από…. τέχνη. Ο ίδιος μας ξεναγεί και μας δείχνει με υπερηφάνεια τα έργα του. Τα αγγίζει με προσοχή όπως ένας πατέρας αγγίζει στοργικά τα παιδιά του. Κάθε πίνακας κρύβει και μία ιστορία. Ο χώρος είναι πλημμυρισμένος από έργα ιδιαίτερα, ξεχωριστά μοναδικής τεχνοτροπίας. Έργα ζωγραφικής χειροποίητα, ελαιογραφίες σε μουσαμά, τα οποία παρουσιάζουν μία ιδιαίτερη χρωματική διαμερισμάτωση.

Εκείνο όμως που αδιαμφισβήτητα ξεχωρίζει είναι  η αναπαράσταση της Ζωφόρου του Παρθενώνα. «Είναι οι 4 πλευρές του Παρθενώνα ολοκληρωμένες σε μία μορφή πολύ απλή, ούτως ώστε να καταλαβαίνει ο οιοσδήποτε όλη τη διαδοχή της Ζωφόρου» μας εξηγεί ο ίδιος ο ζωγράφος και σχεδόν δακρύζει. Είναι το έργο της ζωής του.

Το φιλοτέχνησε σε βάθος χρόνων. Ένα έργο σπουδαίο μέσα από την απλότητά του, εξαιρετικά παραστατικό. Η Ζωφόρος αναπαρίσταται σε δεκάδες μικρούς πίνακες που ακολουθούν με αλληλουχία τις παραστάσεις. Βήμα, βήμα, σκηνή, σκηνή κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει το μεγαλείο της τέχνης της αρχαιότητας μέσα από το μάτι του ζωγράφου. «Ήταν όνειρο ζωής να ολοκληρώσω τη Ζωφόρο» μας λέει με ικανοποίηση «Τα κατάφερα μετά από πολύ δουλειά. Μέσα από τη μελέτη βιβλιογραφίας κι άλλων πηγών που με  βοήθησαν για να αναπαραστήσω τις σκηνές σε πομπή» εξηγεί. Μάλιστα έχει προχωρήσει και σε ψηφιοποίηση του έργου σε 3 μικρογραφίες όπου περιλαμβάνεται όλη η Ζωφόρος. Τις μικρογραφίες μάλιστα προτίθεται να τις παραχωρήσει σε όποιον φορέα ενδιαφέρεται για να κοσμήσει κάποιον χώρο όπως σχολεία, υπηρεσίες κ.α.

Σήμερα, στη δύση της ζωής του, έχει στόχο να ολοκληρώσει το όνειρό του. Να εκθέσει τα έργα του σε μία έκθεση ζωγραφικής που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στα Τρίκαλα. Θα διαρκέσει από τις 20 ως τις 30 Οκτωβρίου και τα δεκάδες έργα του θα εκτεθούν στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό στο Μουσείο Τσιτσάνη. Και θα είναι αυτή η έκθεση μία αφορμή για να δουν τα δεκάδες έργα του το φως. Για να βρουν τη θέση που τους αρμόζει. Θα είναι μία καλή ευκαιρία για να θαυμάσουν τα έργα του Κωνσταντίνου Μαϊπά οι Τρικαλινοί και να τα θαυμάσουν όπως συνέβη και με μας. Ένα όνειρο ζωής ενός ταπεινού καλλιτέχνη που αφιέρωσε τη ζωή του στα έργα του. Το σίγουρο είναι ότι εμείς θα είμαστε εκεί για να τα παρουσιάσουμε και προτρέπουμε όλους να τιμήσουν την έκθεση την οποία ετοιμάζει με πολλή αγάπη κι επιμέλεια.