9 σπιτικά καθαριστικά που μπορείτε να φτιάξετε μόνη σας

Μερικά από τα αντικείμενα του ντουλαπιού σας (όπως η σόδα και το ξίδι) είναι αποτελεσματικά καθαριστικά και, ακόμα καλύτερα, οικονομικά!

 Συμβουλή ασφαλείας: Ποτέ μην συνδυάζετε καθαριστικά με βάση την αμμωνία με προϊόντα που έχουν χλωρίνη ή λευκαντικό, όπως απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων. Οι καπνοί που θα δημιουργηθουν είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι. Πριν κάνετε οποιαδήποτε ανάμειξη, διαβάστε πρώτα τις ετικέτες του προϊόντος.

1. Καθαριστικό για τα μπρούτζινα αντικείμενα

Θα χρειαστείτε:

Για να καθαρίσετε τα μη λακαρισμένα ντουλάπια, το μπάνιο και πολλά άλλα, βρέξτε ένα σφουγγάρι με ξύδι ή χυμό λεμονιού και στη συνέχεια ρίξτε αλάτι. Τρίψτε ελαφρά πάνω στην επιφάνεια. Ξεπλύνετε καλά με νερό και αμέσως στεγνώστε με ένα καθαρό μαλακό πανί.

2. Καθαριστικό για όλες τις χρήσεις

Θα χρειαστείτε:

Για να καθαρίσετε τους μετρητές κουζίνας, τις συσκευές και το εσωτερικό του ψυγείου σας, το μόνο που χρειάζεστε είναι η μαγειρική σόδα. «Αποτελεί ένα καλό αποσμητικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει τους νεροχύτες και συσκευές από ανοξείδωτο χάλυβα να λάμπουν», λέει ο Carolyn Forte, διευθυντής του Εργαστηρίου Καθαριότητας του Ινστιτούτου Good Housekeeping Institute. Απλά ρίξτε τη σοδα σε ένα καθαρό σφουγγάρι και σκουπίστε.

3. Καθαριστικό τζαμιών

Θα χρειαστείτε:

Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να πλύνετε τα τζάμια και τους καθρέφτες σας, συνδυάστε τα συστατικά αυτά και  ξεπλύνετε τα με ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ψεκάστε το διάλυμα σε μια χαρτοπετσέτα ή μαλακό πανί πρώτα και στη συνέχεια πάνω στο γυαλί. Συμβουλή: Μην καθαρίζετε τα παράθυρα σε μια ζεστή, ηλιόλουστη μέρα, επειδή η ζέστη θα τα στεγνώσει πάρα πολύ γρήγορα και θα αφήσει πολλούς λεκέδες.

4. Βαθύς καθαρισμός

Θα χρειαστείτε:

Οι λεκέδες σκουριάς σε νεροχύτες και μπανιέρες από πορσελάνη ή σμάλτο θα  φύγουν με αυτό το καθαριστικό. Βυθίστε το λεμόνι στο βόρακα και τρίψτε την επιφάνεια, στη συνέχεια ξεπλύνετε. (Αυτό δεν είναι ασφαλές για μάρμαρο ή γρανίτη.)

5. Καθαριστικό για τα γράσα

Θα χρειαστείτε:

Η αφρώδης αμμωνία, η οποία περιέχει απορρυπαντικό, βοηθά στην απομάκρυνση της σκληρής βρωμιάς. Καθαρίστε τους απορροφητήρες του φούρνου και τις σχάρες βυθίζοντας ένα σφουγγάρι μέσα στο διάλυμα και σκουπίζοντας πάνω στην επιφάνεια, στη συνέχεια ξεπλύνετε με καθαρό νερό.

6. Σημάδια από νερό

Θα χρειαστείτε:

Τοποθεσίες που έχετε αφήσει κατά λάθος ένα ποτήρι νερού και άφησε σημάδι (αλλά όχι σε ημιτελές ξύλο, λάκα ή αντίκες), βυθίστε ένα ύφασμα με νερό, προσθέστε το μείγμα και το σημείο. Στη συνέχεια, πάρτε ένα στεγνό πανί και σκουπίστε. Χρησιμοποιήστε ένα άλλο μαλακό πανί για μια τελική λάμψη. Γυαλίστε όπως συνήθως.

7. Αφαίρεση λεκέδων από ρούχα

Θα χρειαστείτε:

Αντιμετωπίστε έντονους λεκέδες αναμειγνύοντας τα παραπάνω συστατικά σε ένα μπολ από ανοξείδωτο ατσάλι, πλαστικό ή σμάλτο (όχι αλουμίνιο). Μουλιάστε το ρούχο για 15 έως 20 λεπτά. Αν η κηλίδα εξακολουθεί να υπάρχει, αφήστε την να μουλιάσει λίγο περισσότερο και στη συνέχεια πλύνετε όπως συνήθως.

8. Καθαριστικό για μάρμαρα

Θα χρειαστείτε:

Αναμίξτε το απορρυπαντικό και το νερό την επόμενη φορά που θέλετε να καθαρίσετε τους πάγκους φυσικής πέτρας. Καθαρίστε πάνω από το μάρμαρο και ξεπλύνετε εντελώς για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα σαπουνιού. Περάστε με ένα μαλακό πανί. Μην αφήνετε το μάρμαρο να στεγνώσει στον αέρα. Προσοχή: Ποτέ μην χρησιμοποιείτε ξύδι, λεμόνι ή άλλο όξινο καθαριστικό σε επιφάνειες από μάρμαρο ή γρανίτη. θα φάνε στην πέτρα.

9. Καθαριστικό για όλες τις χρήσεις

Θα χρειαστείτε:

Συνδυάστε τα παραπάνω συστατικά μαζί, ρίξτε τα σε μια φιάλη ψεκασμού, ανακινήστε καλά και στη συνέχεια αφήστε την για μια εβδομάδα πριν τη χρήση. Μόλις είναι έτοιμο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να φρεσκάρετε τα ρούχα, να απαλλαγείτε από  σημάδια στα χαλιά και πολλά άλλα. Επιπλέον, το οξύ του φρούτου προσθέτει επιπλέον ιδιότητες καθαρισμού – ιδανικό για επίμονες λεκέδες.

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

πηγή:http://babyradio.gr/special-tips/9-spitika-katharistika-pou-borite-na-ftiaxete-moni-sas/