8ο ΓΕΛ Τρικάλων – «Χρυσοπράσινο Φύλλο»- Διετία 2023-25 συνεχίζουμε δυναμικά

Στην πρώτη προπαρασκευαστική συνάντηση εργασίας και επιμόρφωσης διετίας 2023-25 του διεθνούς δικτύου διασχολικών συμπράξεων του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελλάδας – Κύπρου «Χρυσοπράσινο Φύλλο» συμμετείχαν από το 8ο ΓΕΛ Τρικάλων Ελλάδας η Διευθύντρια και συντονίστρια του Προγράμματος Αποστόλου Μαριάννα, ΠΕ05, με συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς τους: Σαμορέλη Σεραφείμ, ΠΕ03, Κλάντζου  Ευαγγελία, ΠΕ01 και Πατουλιώτη Μαργαρίτα, ΠΕ02, και από το Λύκειο Κολοσσίου Αποστόλου Λουκά Λεμεσού Κύπρου οι καθηγήτριες Χάρις Παπαλουκά, βιολόγος και η Δέσποινα Διογένους, φιλόλογος.

Λίγα λόγια για το Δίκτυο: Το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» είναι ένα Διεθνές Δίκτυο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία που ξεκίνησε το 1994 και συνεχίζεται αδιάλειπτα και με αυξανόμενο ενδιαφέρον μέχρι σήμερα. Συντονιστικός φορέας του προγράμματος είναι από το 1996 το ΚΠΕ Αργυρούπολης. Είναι ένα πρόγραμμα δικτυώσεων Δια Βίου Μάθησης, εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία στο οποίο συμμετέχουν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστήμονες κ.ά..

Η πραγματοποίηση της πρώτης προπαρασκευαστικής συνάντησης εργασίας και επιμόρφωσης εκπαιδευτικών της περιόδου 2023-25 του Διεθνούς προγράμματος διασχολικών συμπράξεων Ελλάδας – Κύπρου «Χρυσοπράσινο Φύλλο» έγινε από 14 έως και 17 Δεκεμβρίου 2023. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 28 σχολεία Β/θμιας εκπαίδευσης από την Ελλάδα και την Κύπρο (14 από κάθε χώρα) που συνεργάζονται σε διετείς διασχολικές συμπράξεις υλοποιώντας προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία. Στα προγράμματα αυτά εκτός από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των Σχολείων εμπλέκονται ενεργά ΚΠΕ, σύλλογοι γονέων, τοπικές κοινωνίες και Δήμοι και έτσι τείνουν να έχουν τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης άποψης για τη δια βίου μάθηση. Στην πρώτη σχολική χρονιά κάθε διετίας πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και στην Κύπρο δύο συναντήσεις στις οποίες παίρνουν μέρος και άλλοι εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, εκπρόσωποι δήμων, εκκλησίας κ.ά.. από τη φιλοξενούσα χώρα.

Τη δεύτερη σχολική χρονιά, την άνοιξη, θα πραγματοποιηθούν  ανταλλαγές επισκέψεων στις δύο χώρες δεκατετραμελών μαθητικών ομάδων με συνοδούς εκπαιδευτικούς με τη μέθοδο της αμοιβαίας φιλοξενίας. Στις συναντήσεις αυτές θα παρουσιαστούν στη σχολική κοινότητα και την τοπική κοινωνία οι ολοκληρωμένες εργασίες που πραγματοποίησε κάθε σχολική περιβαλλοντική ομάδα σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και επιστημονικούς φορείς. Όλοι συμμετέχουν σε κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και σε εξορμήσεις σε περιοχές με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Τέλος πραγματοποιούνται εκδόσεις και ηλεκτρονικές αναρτήσεις των εργασιών και των πορισμάτων τους για περισσότερη διάχυση.

Το πρόγραμμα με αυτό το πλαίσιο ανάπτυξης επιδιώκει:

α) Τη δημιουργία γνωστικού υποβάθρου και αξιακού προσανατολισμού στους συμμετέχοντες στην κατεύθυνση της οικολογικής ισορροπίας και της βιωσιμότητας της ανάπτυξης.

β) Την ανάπτυξη διαλόγου για κοινά περιβαλλοντικά θέματα μεταξύ των μαθητών/τριών, των εκπαιδευτικών, των γονέων και των τοπικών κοινωνιών των σχολείων που συμμετέχουν.

γ) Την ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ των εκπαιδευτικών για εκπαιδευτικά θέματα και παιδαγωγικό προβληματισμό.

δ) Την ενίσχυση των εθνικών, ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών των δύο λαών.

ε) Την προώθηση της ειρήνης και των σχέσεων αλληλεγγύης, φιλίας και συνεργασίας.

Η μέχρι τώρα εμπειρία (30 χρόνων) δείχνει ότι όσοι/όσες έχουν πάρει μέρος έχουν μείνει πολύ ικανοποιημένοι/ες και ότι οι στόχοι του προγράμματος επιτυγχάνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η Κυπριακή αποστολή βρέθηκε στην Αργυρούπολη από 14 έως 17 Δεκεμβρίου 2023 για την πρώτη συνάντηση εργασίας και επιμόρφωσης της διετίας 2023-2055. Οι συναντήσεις για τα σχολεία της Περιφέρειας έγιναν στην έδρα της περιφέρειας κάθε Σχολείου που συμμετέχει στο «Χρυσοπράσινο φύλλο».

Για το 8ο ΓΕΛ Τρικάλων έγινε στα Τρίκαλα και το πρόγραμμα της συνάντησης εργασίας και επιμόρφωσης 14 έως 17 Δεκεμβρίου 2023 είχε ως εξής:

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου

Άφιξη της Κυπριακής αποστολής, υποδοχή, μεταφορά στο ξενοδοχείο, γνωριμία, δείπνο σε ταβέρνα της περιοχής, συζήτηση και αναφορά σε καλές πρακτικές των προηγουμένων ετών, διαμόρφωση συμπράξεων, ανάπαυση .

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου

Καλωσόρισμα από τη σχολική Κοινότητα, συμμετοχή και παρακολούθηση της Θείας Λειτουργίας, της Θείας Κοινωνίας και του Μυστηρίου του Ιερού Ευχελαίου προς ευλογία, ενίσχυση και αγιασμό των μαθητών/μαθητριών στην Εκκλησία της Αγίας Επίσκεψης που αποτελεί και τη θεματολογία του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του 8ου ΓΕΛ Τρικάλων. Θερμές ευχαριστίες οφείλω στον πατέρα Γεώργιο Γραδούλα που πρόθυμα μας δέχτηκε, μίλησε στους μαθητές και στις μαθήτριες και   έδωσε συγχαρητήρια για το ήθος, την ησυχία και  τη συμμετοχή τους στη Θεία Κοινωνία και στο Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου. Μετά τη Θεία λειτουργία έγινε γνωριμία με τους συναδέλφους, με τους μαθητές και τις μαθήτριες που δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα: «Οι Εκκλησίες του Βαρουσίου: Ένα ταξίδι στην Ιστορία, στον Πολιτισμό και στο Περιβάλλον της Πόλης των Τρικάλων».

Μέσα  σε κλίμα συνεργασίας και αμοιβαίας εκτίμησης χτίστηκαν δεσμοί φιλίας, έγινε ενημέρωση για τους στόχους του προγράμματος και για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προέκυψαν μετά  τις πλημμύρες που έπληξαν το τελευταίο διάστημα τον Νομό Τρικάλων.

Ακολούθησε ξενάγηση στο Βαρούσι, όπου έγινε αναφορά στις εκκλησίες και στα αρχιτεκτονικά στοιχεία της παραδοσιακής συνοικίας,  ανέβασμα στο λόφο του βυζαντινού κάστρου με το ρολόι και ενημέρωση της Κυπριακής Αποστολής, για το Άλσος του Προφήτη Ηλία που χαρακτηρίστηκε ως Αισθητικό Δάσος της Ελλάδας για το ιδιαίτερο αισθητικό και οικολογικό ενδιαφέρον καθώς  αποτελεί το σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου της πόλης, χάρη στο εντυπωσιακό του σύνολο από κωνοφόρα.

Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στο τοξωτό γεφύρι της Πύλης και ξενάγηση στην Βυζαντινή Εκκλησία της Πόρτας Παναγιάς. Θα ήταν παράλειψη να μην πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο «Μύλο των Ξωτικών». Αν και ο καιρός ήταν βροχερός και είχε πολύ κρύο το ζεστό περιβάλλον του «Μύλου των Ξωτικών» εντυπωσίασε τις συναδέλφισσες από την Κύπρο.

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου

Επιμορφωτική Επίσκεψη στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης στη Θεόπετρα  από 11.00 έως 13.00 . Παρακολούθηση Ντοκυμαντέρ και ενημέρωση για το σπήλαιο Θεόπετρας το οποίο λόγω εργασιών παραμένει κλειστό. Μεταφορά στα Μετέωρα.  Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Ρουσσάνου όπου υπήρχαν δεσμοί φιλίας με τις μοναχές. Η υποδοχή ήταν συγκινητική και η ξενάγηση μέσα στην μοναστική κοινότητα και στον ιερό χώρο των Μετεώρων ήταν εξαιρετική.

Η Καλαμπάκα στολισμένη με τα καλά της κάτω από τα θεόρατα βράχια εντυπωσίασε τις φιλοξενούμενες. Στο γεύμα εργασίας που ακολούθησε έγινε διαμόρφωση σχεδίων σχολικών προγραμμάτων με βάση όσα συζητήθηκαν και παρουσιάστηκαν την προηγούμενη μέρα, προστέθηκαν νέες σκέψεις και προτάσεις. Το απόγευμα  έγινε ξενάγηση στο Κουρσούμ Τζαμί ή Τέμενος Οσμάν Σάχ και στο Μουσείο Τσιτσάνη, που αποτελεί ένα στολίδι της Πόλης των Τρικάλων. Ακολούθησε δείπνο αποχαιρετιστήριο, προσφορά του κ. Φουτσιτζή, πατέρα μαθητών του σχολείου μας, στο  «Μαντείο της Απόλλωνος».

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου

Αναχώρηση πολύ νωρίς για το αεροδρόμιο και πτήση για Κύπρο.

Το 8ο ΓΕΛ Τρικάλων συμμετέχει για πρώτη φορά στο δίκτυο «Χρυσοπράσινο φύλλο» και κατά τη διετία 2023-25 θα συμπράξουμε με το Περιφερειακό ΓΕΛ Κολοσσίου «Απόστολος Λουκάς»  Λεμεσού Κύπρου. Μετά την επιτυχημένη τετραήμερη συνάντηση με υπευθυνότητα διαρκή προσπάθεια, υπομονή και επιμονή ευελπιστούμε να ολοκληρώσουμε τόσο το περιβαλλοντικό πρόγραμμα που αφορά την κάτω από το κάστρο συνοικία Βαρουσίου με τις πολλές εκκλησίες, με σημαντικότερο εγχείρημα μια προσπάθεια γνωριμίας με το περιβαλλοντικό μονοπάτι γύρω από το κάστρο, όσο και την ανταλλαγή των επισκέψεων με το σχολείο της Κύπρου. Η παραδοσιακή συνοικία  «Βαρούσι» κρύβει μυστικά κι εμείς θα τα αναζητήσουμε μέσα από έρευνα σε βιβλία ιστορίας, σε μυθιστορήματα,  σε αυτοβιογραφίες, σε προφορικές μαρτυρίες. Το «Βαρούσι» πρέπει να διατηρηθεί για τις επόμενες γενιές, γιατί αποτελεί για την Πόλη μας σήμα  κατατεθέν με το ρολόι και το  κάστρο, με την  ι σ τ ο ρ ί α, τον  π ο λ ι τ ι σ μ ό και το  π ε ρ ι β ά λ λ ο ν της Πόλης των Τρικάλων, ένα τρίπτυχο ομορφιάς & κρίκο σύνδεσης με το παρελθόν.

Μετά την αξιολόγηση του τετραήμερου προγράμματος διατυπώθηκαν τα εξής συμπεράσματα: οι δράσεις μας διακρίθηκαν για την ποιότητα σε σχέση με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της συνάντησης, το κλίμα φιλοξενίας και αμοιβαίας εκτίμησης βοήθησαν να χτιστούν δεσμοί φιλίας, η άμεση επικοινωνία και η αλληλεπίδραση βοήθησαν στη ταχεία διαμόρφωση των στόχων των σχεδίων σχολικών προγραμμάτων.

Ευχαριστίες οφείλουμε στο Δήμο Τρικκαίων για τη φιλοξενία της Κυπριακής αποστολής και στον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού Μιχάλη Λάππα για τη στήριξη του διετούς προγράμματος, το οποίο συνεχίζει να  στηρίζεται από το Δήμο Τρικκαίων  διότι δεν έχει καμία χρηματοδότηση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης τις επιχειρήσεις «Αίγλη», «Δωδώνη», «Goody’s»,  «Coffeway», «Benetton», «Στίλβη», «Le Chic» για τα δωράκια που έδωσαν στην κ. Σοφία Μανίκα, γονέα μαθήτριάς μας. Ευχαριστίες τέλος στον ιερέα Γεώργιο Γραδούλα για τη συνεργασία μας και στον κ. Φουτσιτζή για το αποχαιρετιστήριο δείπνο στο  «Μαντείο της Απόλλωνος».

 

Η Διευθύντρια του 8ου ΓΕΛ Τρικάλων

και συντονίστρια του προγράμματος

Αποστόλου Θ. Μαριάννα, καθηγήτρια γαλλικών

Πολιτισμολόγος, Μ.Α., MSc.