Το Σωματείο Αρτοποιών Ν. Τρικάλων φέτος συμπληρώνει 84 χρόνια από την ίδρυσή του. Όλα αυτά τα χρόνια οι φούρνοι της γειτονιάς προσφέρουν το βασικότερο είδος της διατροφής που δεσπόζει σε κάθε τραπέζι, το ψωμί, στους Τρικαλινούς καταναλωτές. Αυτές τις μέρες πρωταγωνιστούν με το τσουρέκι και τα πασχαλινά αρτοπαρασκευάσματα να δεσπόζουν στο τραπέζι των καταναλωτών.
Της Βιβής Μαργαρίτη
Οι φούρνοι μύρισαν μαστίχα και μαχλέπι και η παραγωγή είναι τεράστια. “Πείτε όχι στο βιομηχανοποιημένο τσουρέκι αυτό το Πάσχα” τονίζει το Σωματείο Αρτοποιών Νομού Τρικάλων. Επισημαίνοντας ότι “η καλύτερη συνταγή για τσουρέκι που πετυχαίνει πάντα, είναι να το διαλέξουμε από το φούρνο της γειτονιάς γιατί εκείν μόνο μπορούμε να βρούμε αυθεντικές γεύσεις.
Στόχος των αρτοποιών του Νομού είναι η προσεγμένη παραγωγή προϊόντων φτιαγμένων με μεράκι, με τα καλύτερα κι αγνότερα υλικά από παραδοσιακές συνταγές και η παρουσίαση και διάθεσή τους στους καταναλωτές, ώστε να παραμένουν πρώτα στην προτίμησή τους, όπως λένε οι ίδιοι.
Προτεραιότητα
Όλα αυτά τα χρόνια, το ψωμί παρέμεινε το αγνότερο και το πιο καθαρό προϊόν που υπάρχει σήμερα στον κόσμο. Μπορεί να έχει αλλάξει μορφή και σχήμα ή να πήρε πολλές διαφορετικές ονομασίες, ο τρόπος παρασκευής του όμως παρέμεινε αγνός και παραδοσιακός.
«Προτεραιότητά μας να διαβεβαιώσουμε τους καταναλωτές για τα πλεονεκτήματά μας, τις αξίες μας, τις πράξεις μας, σε σύγκριση με τα μεγαλοκαταστήματα, να παρακινήσουμε την προτίμηση των καταναλωτών. Σκοπός της προσπάθειας του Σωματείου μας, είναι ο φούρνος της γειτονίας να συνεχίσει να υπάρχει με την αναγνωρισιμότητα που του αρμόζει και το σεβασμό που πρέπει να έχει το επάγγελμα» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Λάμπρος Κόγιας.
Από το 1935
Το Σωματείο Αρτοποιών Τρικάλων ιδρύθηκε ως Πρωτοβάθμια Επαγγελματική Οργάνωση (Ένωση) το 1935 με έδρα την πόλη των Τρικάλων. Σκοποί του είναι η διαφύλαξη, η μελέτη και η προαγωγή των κοινών οικονομικών, κοινωνικών κι επαγγελματικών συμφερόντων των μελών της, στα πλαίσια της εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου.
Σήμερα, αριθμεί περίπου 120 μέλη με τη διευκρίνηση ότι σαν σημεία πώλησης ο αριθμός ανέρχεται σε 105, όμως ο αριθμός αυξάνεται από το γεγονός ότι σε πολλά αρτοποιεία υπάρχουν δύο και τρεις συνέταιροι.
Η δουλειά του φούρναρη δεν είναι μία εύκολη δουλειά, όπως άλλωστε λένε και οι ίδιοι οι αρτοποιοί. Οι περισσότερες είναι οικογενειακές επιχειρήσεις. Οι αρτοποιοί ξεκινούν τη δουλειά την ώρα που οι υπόλοιποι πάμε για ύπνο. Πρέπει να είναι στο πόστο τους στις 12 το βράδυ για να βρούμε εμείς οι καταναλωτές φρέσκο ψωμί το πρωί.

Σημαντικότερα προβλήματα
Η εισαγωγή των κατεψυγμένων ψωμιών σε διάφορα σημεία πώλησης, αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Κόγια το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος. «Τα ψωμιά που βρίσκει κανείς στα ράφια του σούπερ μάρκετ ή πρατηρίων άρτου περιέχουν συχνά πολλά συντηρητικά, ζάχαρη και λοιπά άλλα υλικά που δεν χρειάζεται να περιέχει ένα ψωμί. Όλα αυτά δεν τα γνωρίζει ο καταναλωτής. Μέσα σε αυτά τα καταστήματα ο καταναλωτής θα βρει κατεψυγμένο προϊόν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις περιπτώσεις του ψωμιού από το σούπερ μάρκετ δεν υπάρχει σήμανση χώρας προέλευσης των κατεψυγμένων κι επίσης ο καταναλωτής θα πρέπει να προσέχει και να κοιτά την τιμή κιλού και όχι συσκευασίας» υπογραμμίζει.
Εμπιστεύσου το φούρνο της γειτονιάς
«Εμπιστεύσου το φούρνο της γειτονιάς»… Αυτό αποτελεί το σλόγκαν των αρτοποιών. «Επισκέψου το φούρνο της γειτονιάς για να βρεις το πιο αγνό και νόστιμο καρβέλι με μόνα συστατικά το αλεύρι, τη μαγιά και το νερό… Ένας φούρνος της γειτονιάς έχει πάντα φρέσκο ψωμί και είναι της ημέρας. Στο σουπερμάρκετ μπορείς να βρεις και το χθεσινό ψωμί» παρακινεί τους καταναλωτές ο κ. Κόγιας τονίζοντας επιπροσθέτως ότι η διαπροσωπική σχέση με το φούρναρη, το γεγονός ότι ο καταναλωτής δεν ψωνίζει από ένα απρόσωπο σημείο, είναι από τα πλεονεκτήματα του φούρνου της γειτονιάς που «δουλεύει με σπιτικές συνταγές, με αγνά υλικά και με πολύ μεράκι» όπως διευκρινίζει.
Τα αρτοποιεία εκσυγχρονίζονται
Οι καιροί αλλάζουν, οι καταναλωτικές συνήθειες διαφοροποιούνται με το χρόνο και οι φούρνοι ακολουθούν αυτές τις επιταγές κι εξελίσσονται σε σύγχρονα αρτοποιεία. Άλλωστε δεν θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά δεδομένου ότι στην εποχή μας οι καταναλωτές είναι περισσότερο «ψαγμένοι» ως προς τις διατροφικές τους συνήθειες, είναι ενημερωμένοι και προσέχουν πολύ τα προϊόντα που θα βάλουν στο τραπέζι τους.
«Ο κλάδος ήταν έτοιμος και δεν μένει ποτέ πίσω. Ενημερωνόμαστε, προχωράμε και κοιτάμε πάντα μπροστά σύμφωνα με τις απαιτήσεις του καταναλωτή. Πλέον, σε ένα φούρνο θα βρεις διαφορετικά προϊόντα, δεν θα μπεις μέσα μόνο για το ψωμί. Πολλοί φούρνοι πια βγάζουν πολλά γλυκά που τα παράγουν στο εργαστήριό τους. Επιπλέον, τα περισσότερα αρτοποιεία παράγουν τα δικά τους κουλούρια τα οποία δεν προμηθεύονται από βιομηχανίες, αλλά επιμένουν να τα παράγουν παραδοσιακά με τα καλύτερα κι αγνότερα υλικά. Ακόμη, ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής έχουν προστεθεί αρτοποιεία μας πολλά νέα προϊόντα. Πολλά αρτοποιεία παράγουν προϊόντα διαίτης και υγιεινής διατροφής με στέβια, με φρουκτόζη κ.α.. Έχουμε εντάξει στα προϊόντα μας ακόμη και τον καφέ. Έτσι, μαζί με τον καφέ ο καταναλωτής μπορεί να προμηθευτεί και τα αρτοσκευάσματα για να συνοδέψει το πρωινό του» λέει ο κ. Κόγιας.
«Απορροφήσαμε τις αυξήσεις»
Σε μία εποχή οικονομικά δύσκολη όπου οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, τα αρτοποιεία δίνουν το δικό τους αγώνα για να κρατηθούν ζωντανά και να παραμείνουν βιώσιμες επιχειρήσεις. «Μπορούμε να πούμε ότι είναι βιώσιμες επιχειρήσεις, αλλά βάλλονται από τις απανωτές φορολογίες που έχουμε δεχτεί τα τελευταία χρόνια, όπως άλλωστε όλοι οι Έλληνες πολίτες. Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε και κρατούμε σταθερές τις τιμές παρόλα αυτά. Να φανταστείτε ότι έχουμε να κάνουμε αύξηση 11 χρόνια! Η τελευταία αύξηση που έγινε ήταν το Σεπτέμβριο του 2007. Πάντως παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει αλλεπάλληλες αυξήσεις στο ρεύμα, στα υλικά που χρησιμοποιούμε κλπ, οι αρτοποιοί καταφέραμε να απορροφήσουμε όλες αυτές τις αυξήσεις και να διατηρήσουμε χαμηλά τις τιμές» δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου και προσθέτει «Όλοι εμείς οι αρτοποιοί πασχίζουμε να επιβιώσουμε στην Ελλάδα της κρίσης κι αυτό δεν μπορούμε να το καταφέρουμε όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα σούπερ μάρκετ και τον καταναλωτή που επιλέγει τα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτεί ψωμί».
Κρίση και κατανάλωση
Η κρίση έχει επιφέρει μείωση της κατανάλωσης στους φούρνους, αλλά η μείωση αυτή δεν αφορά το ψωμί που αποτελεί το καθημερινό κι απαραίτητο προϊόν για το τραπέζι μας, αλλά κυρίως τα υπόλοιπα προϊόντα. «Έχει μειωθεί η κατανάλωση σε προϊόντα όπως είναι τα κουλουράκια, τα βουτήματα, τα τυροπιτοειδή. Αυτά έχουν μειωθεί κατά πολύ καθώς οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις επιπλέον αγορές, αλλά διατηρούν ακόμη την κατανάλωση ψωμιού ψηλά» μας πληροφορεί ο κ. Κόγιας.
Σελίδα στο facebook
Προσφάτως το Σωματείο Αρτοποιών Ν. Τρικάλων ενεργοποίησε σελίδα στο facebook. «Γνώμονάς μας είναι η άμεση κι έγκυρη πληροφόρηση επί των θέσεων και δραστηριοτήτων μας κι ευελπιστούμε να καταστεί πύλη επικοινωνίας, πληροφόρησης κι ενημέρωσης καταναλωτών για το βασικότερο αγαθό, το ψωμί. Τα μέλη μας και οι καταναλωτές μπορούν να μαθαίνουν τα νέα που αφορούν το Σωματείο μας αλλά και να ενημερώνονται για πολλά άλλα θέματα γύρω από την αρτοποιεία και τα προϊόντα της» εξηγεί ο κ. Κόγιας. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μας βρει στο https://www.facebook.com/artopoioi.trikala
Το Δ.Σ. του Σωματείου Αρτοποιών Ν. Τρικάλων
Πρόεδρος: Λάμπρος Κόγιας
Αντιπρόεδρος: Ιωάννης Παπαπούλιος
Γενική Γραμματέας: Μαρία Χύμα
Ταμίας: Νικόλαος Ευθυμίου
Μέλη: Νικόλαος Αναγνωστόπουλος, Αναστάσιος Καραλάτσιος και Ηλίας Ρουσιάκης.
Το Σωματείο Αρτοποιών έχει εκλέξει 6 αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Νομού Τρικάλων και έξι στην Ομοσπονδία Αρτοποιών.