7 Μυστικά και 50+ ιδέες για συνδιασμούς φυτών σε γλάστρες-ζαρτινιέρες

Τ α λιγότερα και μεγαλύτερουμεγέθους δοχεία φύτευσης (γλάστρες – ζαρντινιέρες) στα οποία θα τοποθετήσετε δύο, τρία ή και περισσότερα φυτά, εκτός του ότι εξοικονομούν πολύτιμο χώρο σε μικράμπαλκόνια και κήπους, δημιουργούν ταυτόχρονα μια πιο όμορφη αισθητικάεικόνα σε σχέση με τις πολλές, ανόμοιες και …σκορπισμένες παντού μικρότερεςγλάστρες. 
Θεωρητικά δεν υπάρχει κανένα είδος που να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τέτοιου είδους “συνθέσεις“, αφού και πολυετή λουλούδια-φυτά που μελλοντικά θα αναπτυχθούν πολύ και θα χρειαστούν την δική τους μεγάλη γλάστρα, στα αρχικά τους στάδια μπορούν να τοποθετηθούν μαζί με άλλα.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των δοχείων πουπεριλαμβάνουν διαφορετικά είδη  είναι ότισυνδυάζοντας εποχιακά  με πολυετή, πουπαραμένουν πράσινα σε όλη την διάρκεια του χρόνου, οι γλάστρες σας συνεχίζουν να έχουν “χρώμα” όλες τις εποχές, σε αντίθετη με το να φυτέψετε μεμονωμένα είδη που π.χ βλασταίνουν και ανθίζουν μόνο την άνοιξη ή το καλοκαίρι.

7 μυστικά και βασικές συμβουλές για πετυχημένες επιλογές-συνδυασμούς σε μικτά δοχεία φύτευσης: 

1 Αν δεν χρησιμοποιήσετε ήδη αναπτυγμένα φυτά, προσπαθείστε να φανταστείτε την εικόνα μιας γλάστρας- ζαρντινιέρας με πολλά είδη όταν αυτά μεγαλώσουν αρκετά. Ο πιο πρακτικόςτρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε ένα-δύο μεγαλύτερα και ψηλότερα πολυετή φυτά μαζί με μικράεποχιακά γλαστράκια που θα προσφέρουν στην σύνθεση χρώμα και ζωντάνια.

2 Ο μοναδικός περιορισμός στα είδη που θα επιλέξετε για την ίδια γλάστρα-ζαρντινιέρα είναι τα φυτά να διαθέτουν την ίδια αντοχή στον ήλιο και γενικά τις καιρικές συνθήκες.

3 Ένας πολύ πρακτικός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε μια μεγάλη γλάστρα ή ζαρντινιέρα ως κασπώ και όχι φυτεύονταςαπευθείας σε αυτή. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να φροντίσετε πιο σωστά είδη που πιθανόν δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες σε νερό, λίπανση κλπ. αλλά και πολύ ευκολότερα νααντικαταστήσετε τα εποχιακά λουλούδια όταν αυτά ξεραθούν.

4 Το σημείο που θα τοποθετήσετε μια τέτοια σύνθεση είναι αυτό που θα σας …καθοδηγήσει στο μέγεθος-σχήμα του δοχείου φύτευσης αλλά και στο μέγεθος-ύψος των φυτών. Όπου υπάρχει μεγάλος διαθέσιμος χώρος επιλέξτε μια αντίστοιχου μεγέθους φαρδιά γλάστρα-ζαρντινιέρα, σε γωνιακά σημεία τοποθετείστε στενότερα και ψηλά δοχεία και ως κεντρικά φυτά κάποια με επίσης μεγαλύτερο ύψος από τα μικρότερα που θα τα πλαισιώσουν.

5 Αναρριχώμενα είδη μικρής ανάπτυξης όπως π.χ ποικιλίες μικρού διακοσμητικού κισσού που θα φυτευτούν στο μπροστινόμέρος μιας τέτοιας γλάστρας ή ζαρντινιέρας και θα “ρίξουν” το φύλλωμά του προς τα κάτω, είναι ο πιο εύκολος τρόπος τόσο για να αυξήσετε οπτικά τον όγκο μιας τέτοιας σύνθεσης όσο και για να “κρύψετε” ένα απλό, πλαστικό ή γενικά δοχεία φύτευσης χωρίς κάποιο ιδιαίτερο στοιχείο.
Αντίθετα φυτεύοντας σε ιδιαίτερες πήλινες, κεραμικές, διακοσμημένες κλπ. γλάστρες-ζαρντινιέρες επιλέξτε είδη αποκλειστικά κάθετης ανάπτυξης, που θα επιτρέψουν στα περίτεχνα δοχεία σας να αναδεικνύονται.


6 Ο συνδυασμός των αποχρώσεων τόσο μεταξύ των λουλουδιών όσο και εκείνων σε σχέση με μια χρωματιστήγλάστρα, είναι επίσης ένα στοιχείο που μπορεί να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό σύνολο.


7 Ανά εποχές θα βρείτε σταφυτώρια μικρού μεγέθουςανθισμένα φυτά όπως για παράδειγμα την άνοιξη και το καλοκαίρι: κατηφέδες, πετούνιες, πανσέδες, άλυσσο, μαργαρίτες, πρίμουλες, γκαζάνια κλπ  σε ποικιλία χρωμάτωνκαι οικονομικές τιμές. Μερικά τέτοια γλαστράκια συνδυασμέναμε εύκολα πολυετή όπως π.χ γεράνια, παχύφυτα, φτέρες, κακτοειδή, λεβάντα, γιούκες, κλπ. είναι αρκετά για ναξεκινήσετε να δημιουργείτε μικτά δοχεία φύτευσης, ενώ πολύ όμορφες συνθέσεις μπορείτε να δημιουργήσετε και χρησιμοποιώντας ως κεντρικό φυτό ένα μικρής ακόμη ανάπτυξης αναρριχώμενο π.χ γιασεμί, βουκαμβίλια, μικρές τριανταφυλλιές, κληματίδα κλπ. συνδυασμένα με χαμηλότεραφυτά χωρίς άνθη.

πηγή :http://www.soulouposeto.gr/2017/04/7-50.html