Όταν η οικογένεια γίνεται τοξική: 7 φράσεις που δεν είναι τόσο αθώες όσο ακούγονται

Οι οικογενειακές σχέσεις είναι περίπλοκες και συχνά γεμάτες με άγραφους κανόνες και προσδοκίες.
Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε 7 τέτοιες φράσεις που χρησιμοποιούν τοξικά μέλη της οικογένειας για να σας χειραγωγήσουν ή να σας ελέγξουν. Θα δούμε επίσης τι σημαίνουν πραγματικά.

Αντιμετωπίστε τις τοξικές σχέσεις και μην τις αφήνετε να σας ταλαιπωρούν
1) «Είσαι υπερβολικά ευαίσθητος/η»
Σας έχουν πει ποτέ ότι υπερβάλλετε ή ότι είστε υπερβολικά ευαίσθητοι/ες όταν εκφράζετε τα συναισθήματά σας; Αυτή είναι μια κλασική φράση που χρησιμοποιούν τα τοξικά μέλη της οικογένειας για να απορρίψουν τα συναισθήματά σας και να σας κάνουν να αμφισβητήσετε τον εαυτό σας. Στην πράξη όμως, αυτή η φράση δεν αφορά εσάς, αλλά εκείνους. Προσπαθούν να αποφύγουν την ευθύνη για τις πράξεις τους, μετατοπίζοντας το βάρος πάνω σας.
2) «Πάντα έτσι το κάνουμε»
Αυτή είναι μια φράση που μας θυμίζει την παιδική μας ηλικία. Φαινομενικά αθώα, αυτή η φράση χρησιμοποιείται για να ελέγχει τη συμπεριφορά και να καταπνίγει τη δημιουργικότητα. Το υπονοούμενο είναι: «Οι δικές σου ιδέες δεν έχουν αξία. Μόνο ο δικός μας τρόπος μετράει».
Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει τοξικούς φίλους
3) «Αν με αγαπούσες πραγματικά, θα…»
Η κλασική φράση της ενοχής. Ένα από τα πιο κοινά εργαλεία στη φαρέτρα ενός τοξικού μέλους της οικογένειας. Η αλήθεια είναι ότι η αγάπη δεν είναι χειραγώγηση. Είναι σεβασμός, κατανόηση και ελευθερία. Αν κάποιος σας αγαπάει πραγματικά, δεν θα χρησιμοποιήσει τα συναισθήματά σας ως μοχλό πίεσης για να πετύχει αυτό που θέλει.
4) «Μη βγάζεις τα άπλυτά μας στη φόρα»
Αν μεγαλώσατε σε μια οικογένεια όπου η εικόνα μετρούσε περισσότερο από την αλήθεια, τότε αυτή η φράση σας είναι οικεία. Χρησιμοποιείται για να σας κάνει να σωπάσετε και να κρατήσετε τα προβλήματα κρυφά. Αλλά να θυμάστε: δεν είναι δική σας ευθύνη να διατηρείτε μια ψεύτικη εικόνα. Έχετε δικαίωμα να ζητήσετε βοήθεια και να εκφράσετε τη δική σας αλήθεια.
5) «Μας χρωστάς για όλα όσα κάναμε για σένα»
Σε ορισμένες οικογένειες, υπάρχει η πεποίθηση ότι τα παιδιά χρωστούν για πάντα στους γονείς τους. Αλλά ενώ η ευγνωμοσύνη είναι φυσιολογική και υγιής, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν εργαλείο ελέγχου. Δεν έχετε υποχρέωση να θυσιάσετε την ευτυχία ή την ελευθερία σας για να “ξεπληρώσετε” την οικογένειά σας.

6) «Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα»
Όταν προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε παλιά τραύματα ή να μιλήσετε για κακές συμπεριφορές, ίσως ακούσετε αυτή τη φράση. Είναι ένας τρόπος να αποφεύγεται η ευθύνη. Ναι, όλοι έχουν τις δικές τους δυσκολίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λογοδοτούν για τα λάθη τους. Μπορείτε να κατανοείτε τις δυσκολίες τους και ταυτόχρονα να ζητάτε τον σεβασμό που σας αξίζει.
Γονεϊκές συμπεριφορές που είναι πολύ τοξικές
7) «Είσαι ίδιος/ίδια με τον/την …»
Αυτή η φράση χρησιμοποιείται για να σας υποτιμήσει ή να σας κάνει να νιώσετε ντροπή. Συγκρίσεις που πληγώνουν, δημιουργούν αισθήματα αναξιότητας. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτή η φράση λέει περισσότερα για εκείνους παρά για σας. Δεν χρειάζεται να ζείτε κάτω από τις προσδοκίες ή τις κρίσεις κανενός.
Το να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε βιώσει τοξικές οικογενειακές συμπεριφορές μπορεί να είναι δύσκολο. Αλλά η αναγνώριση είναι το πρώτο βήμα προς την ίαση.
Η αλλαγή δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη – απαιτεί χρόνο, υπομονή και αγάπη στον εαυτό σας. Δεν μπορείτε να αλλάξετε τους άλλους, αλλά μπορείτε να επιλέξετε πώς θα ανταποκριθείτε. Και αυτό είναι δύναμη.
Με πληροφορίες από geediting.com