Εφευρέσεις που άνοιξαν τον δρόμο σε σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα

Μπορεί να ζούμε σε μία τεχνολογικά προηγμένη εποχή, ωστόσο αυτά που προηγήθηκαν έδειξαν τον δρόμο. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα τέτοιων εφευρέσεων, κάποιες από τις οποίες ακόμα και σήμερα παραμένουν άλυτο μυστήριο.
Τρυπάνι εξόρυξης στην αρχαία Κίνα (II-III αιώνας μ.Χ.)

Το αλάτι ήταν ένας από τους πιο ζωτικούς πόρους στην αρχαιότητα, καθώς χρησιμοποιήθηκε για τη διατήρηση των τροφίμων πολύ πριν από την εφεύρεση των καταψυκτών. Περίπου 2000 χρόνια πριν, οι άνθρωποι στην Κίνα έμαθαν πώς να παίρνουν αλάτι απευθείας από το έδαφος χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία γεώτρησης. Χρησιμοποίησαν ένα τρυπάνι μπαμπού με ένα βαρύ τύμπανο που χτυπούσε ρυθμικά στο έδαφος και μπορούσε τελικά να φτάσει σε βάθος 600 μέτρων. Περιστασιακά, κατά τη διάρκεια της γεώτρησης, χτυπούσαν θύλακες μεθανίου και, στο τέλος, οι μηχανικοί έμαθαν να το εξορύσσουν και να το χρησιμοποιήσουν επίσης.
Ελληνική ατμομηχανή (Ι αιώνας μ.Χ.)

Τα πρώτα σύγχρονα πρωτότυπα ατμομηχανών εμφανίστηκαν τον XVII αιώνα, αλλά υπήρχε ένας άνθρωπος που σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει ατμό πολύ πριν από αυτό. Ο Έλληνας επιστήμονας Ήρωνας έγραψε αρκετά βιβλία για τη μηχανική, όπου περιέγραψε διάφορες εφευρέσεις, συμπεριλαμβανομένης της «αιολόσφαιρας», γνωστής και ως «ατμομηχανή του Ήρωνα». Ήταν μια μεταλλική μπάλα με λυγισμένους σωλήνες, η οποία περιστρεφόταν υπό πίεση υδρατμών, αλλά ήταν πολύ μικρή και αναποτελεσματική για να χρησιμοποιηθεί για οτιδήποτε σοβαρό. Παρ ‘όλα αυτά, οι βασικές αρχές των ατμοκίνητων μηχανών εντοπίστηκαν από επιστήμονες περισσότερο από χίλια χρόνια πριν από τον υπόλοιπο κόσμο.
Βυζαντινά φλογοβόλα (VII αιώνας μ.Χ.)
Το φλογοβόλο, ένα διάσημο όπλο του ΧΧ αιώνα, εφευρέθηκε στην πραγματικότητα στο τέλος της πρώτης χιλιετίας στο Βυζάντιο. Ονομάστηκε ελληνικό πυρ και η ακριβής σύνθεσή του εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο. Αν και, θα μπορούσε κανείς να υποψιαστεί ότι το πετρέλαιο ήταν ένα από τα κύρια συστατικά. Το ελληνικό πυρ έπρεπε να ρίχνεται στους αντιπάλους με κάποιον τρόπο, οπότε πρώτα οι Βυζαντινοί εφηύραν τις χειροβομβίδες και στη συνέχεια το πρώτο φλογοβόλο. Παραδόξως, αυτές οι αρχαίες μηχανές θανάτου χρησιμοποιούσαν την ίδια αρχή με τις σύγχρονες – μια αντλία, μια δεξαμενή και ένα αναμμένο φυτίλι.

Κατά τον Μεσαίωνα, ορισμένοι τεχνίτες γνώριζαν πώς να επικαλύπτουν υλικά με ένα λεπτό στρώμα μετάλλου, όπως ο χρυσός και το ασήμι, και κατά κάποιο τρόπο, οι τεχνικές επικάλυψης μετάλλων που χρησιμοποιούσαν ήταν καλύτερες από τις σύγχρονες. Ένα από τα εκπληκτικά αντικείμενα με τέτοια μεταλλική επίστρωση είναι ο Σιδερένιος Στύλος στο Δελχί. Πρόκειται για μια στήλη ύψους επτά μέτρων, η οποία έχει παραμείνει χωρίς διάβρωση για ενάμιση χρόνο. Το μυστικό είναι ότι η σύνθεση του υλικού από το οποίο είναι φτιαγμένη η στήλη περιέχει μεγάλη ποσότητα φωσφόρου- σώζει επίσης το μέταλλο από τη σκουριά.
Πυξίδα των Βίκινγκς (XI αιώνας μ.Χ.)
Η ναυσιπλοΐα στο παρελθόν ήταν απίστευτα δύσκολη και απαιτούσε την ανάγνωση των αστεριών, του ήλιου και άλλων αναξιόπιστων ορόσημων για να καταλάβουμε πού να πλεύσουμε. Οι επιστήμονες προβληματίστηκαν από το πώς οι Βίκινγκς κατάφεραν να ταξιδέψουν μεταξύ Νορβηγίας και Γροιλανδίας κατά τον Μεσαίωνα μέχρι που ανακάλυψαν τον δίσκο Uunartoq, ένα πολύπλοκο ηλιακό ρολόι που χρησιμοποιούσαν οι Βίκινγκς. Τα κείμενα της ίδιας εποχής ανέφεραν ότι ο δίσκος είχε μέσα του έναν «μαγικό κρύσταλλο». Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ορισμένοι κρύσταλλοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εστίαση του αμυδρού φωτός στην πυξίδα, η οποία θεωρήθηκε τότε ως μαγεία.
Μπαταρία της Βαγδάτης (ΙΙ αιώνας π.Χ.)

Η περίφημη μπαταρία της Βαγδάτης που ανακαλύφθηκε στο Ιράκ πιστεύεται ότι παράγει μερικά βολτ ηλεκτρικής ενέργειας. Η μπαταρία μοιάζει με βάζο με χάλκινο σωλήνα τυλιγμένο γύρω από μια σιδερένια ράβδο μέσα σε αυτό. Προφανώς, η μπαταρία της Βαγδάτης λειτούργησε όπως οι σύγχρονες μπαταρίες, απλά όχι τόσο αποτελεσματικά. Το οξύ στο κάτω μέρος του βάζου δημιούργησε ηλεκτρισμό, προκαλώντας τη μετακίνηση ηλεκτρονίων από το ένα μέταλλο στο άλλο. Ο σκοπός του, ωστόσο, εξακολουθεί να παραμένει ένα μυστήριο. Υπάρχουν δύο πιο πιθανές θεωρίες: είτε οι αρχαίοι βρήκαν τον τρόπο να επικαλύψουν ηλεκτρικά διαφορετικά υλικά με μεταλλικά μόρια, είτε χρησιμοποιήθηκε για θρησκευτικούς σκοπούς για να χτυπήσει τους άπιστους.
πηγή: zestradar