6.520 χριστουγεννιάτικα δέντρα θα υλοτομηθούν και διακινηθούν φέτος στο Νομό Τρικάλων

Προέρχονται από φυτείες-Πότε είναι νόμιμα-Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για την αγορά τους-Εντατικοί έλεγχοι από τα Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας για τον εντοπισμό λαθροϋλοτομιών

Η υλοτόμηση και διακίνηση 124.796 δενδρυλλίων για τα φετινά Χριστούγεννα  εγκρίθηκε με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Από αυτά τα 6.520 χριστουγεννιάτικα δέντρα θα υλοτομηθούν και διακινηθούν στο Νομό Τρικάλων.  Η έγκριση υλοτομίας, μεταφοράς και διακίνησης δέντρων, αλλά και κλαδιών, για την περίοδο των Χριστουγέννων είναι μια τυπική διαδικασία, η οποία επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο λίγο πριν από τις γιορτές.Της Βιβής Μαργαρίτη

«Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών κι Αγροπεριβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας με απόφασή της εγκρίνει την υλοτομία, μεταφορά και διακίνηση δενδρυλλίων , κλάδων για τη χρήση και διακόσμηση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων» μας ενημερώνει ο  Διευθυντής Δασών N. Tρικάλων Χρήστος Κουτσονάσιος.

Ειδικότερα, για την περιοχή του Νομού Τρικάλων έχει εγκριθεί υλοτομία:

Η υλοτομία έχει ήδη ξεκινήσει την 25η Νοεμβρίου και λήγει στις 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων. Η δε μεταφορά τους στα σημεία πώλησης γίνεται από 27 Νοεμβρίου, έως και 24 Δεκεμβρίου.

Ο Διευθυντής Δασών Τρικάλων κ. Κουτσονάσιος

«Αυτά τα χριστουγεννιάτικα δέντρα θα προέλθουν από φυτείες και θα πουληθούν τόσο στις αγορές των Τρικάλων, όσο και σε περιοχές εκτός Τρικάλων όπως η Αθήνα κυρίως, η Κέρκυρα κ.α.» επισημαίνει ο Διευθυντής Δασών Νομού Τρικάλων.

Φυτείες στα Τρίκαλα

Οι δικαιούχοι, σε όλη την Ελλάδα είναι στην πλειονότητά τους κάτοικοι ορεινών παραδασόβιων περιοχών, οι οποίοι υλοτομούν δενδρύλλια που προέρχονται από τεχνητές φυτείες ώστε να μην επιφέρουν βλάβη στον δασικό πλούτο της χώρας. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις όπου η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί και τη μοναδική πηγή εισοδήματός τους.

«Στα Τρίκαλα τα δέντρα χριστουγεννιάτικα προέρχονται από ιδιωτικές φυτείες, που έχουν δημιουργηθεί σε αγροκτήματα, τα οποία βρίσκονται κυρίως στην περιοχή του Δήμου Πύλης, όπως στην Ελάτη, το Βροντερό, τους Καλογήρους κ.α.» σύμφωνα με τον κ. Κουτσονάσιο.

[quote_box_center]

Επισημάνσεις

Φέτος θα υλοτομηθούν σε όλη την Ελλάδα:

[/quote_box_center]

Νόμιμο αν έχει σφραγίδες

Όλα τα δέντρα και τα κλαδιά που υλοτομούνται προσημαίνονται και ελέγχονται στους τόπους υλοτομίας τους. Όμως, πως οι καταναλωτές μπορούν να είναι σίγουροι ότι ένα δενδρύλλιο δεν αποτελεί προϊόν λαθροϋλοτομίας;

«Οι πολίτες που θα προβούν σε αγορά χριστουγεννιάτικου δέντρου θα πρέπει να προσέχουν να είναι νομότυπο» επισημαίνει ο κ. Κουτσονάσιος και συμπληρώνει «Εκείνο που θα πρέπει να προσέξουν είναι το δέντρο που θα αγοράσουν να φέρει ειδική μολυβδοσφραγίδα η οποία προσδένεται πλησίον της κορυφής του δέντρου, καθώς επίσης και σφραγίδα με δασική σφύρα στην επιφάνεια τομής του δέντρου».

Έλεγχοι

Τα Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας, με το συντονισμό της Διεύθυνσης Δασών, κάνουν, αυτή την περίοδο, εντατικούς κι εξονυχιστικούς ελέγχους με καθημερινές περιπολίες προκειμένου να εντοπιστούν παράνομη υλοτομία και διακίνηση χριστουγεννιάτικων δέντρων.

[quote_box_center]

Το έθιμο ανά τους αιώνες

Το δέντρο των Χριστουγέννων ή χριστουγεννιάτικο δέντρο απoτελεί σήμερα ένα διεθνές χριστουγεννιάτικο έθιμο. Ως Χριστουγεννιάτικο σύμβολο – έθιμο φέρεται από τον 8ο αιώνα, όταν ο Άγιος Βονιφάτιος θέλησε περί το 750 να εξαλείψει την μέχρι τότε αποδιδόμενη ιερότητα των “ειδωλολατρών” στην βελανιδιά αντικαθιστώντας την με το έλατο δηλαδή το δένδρο των Χριστουγέννων.

Ο στολισμός του δένδρου είναι καθαρά συμβολικός της ευτυχίας των ανθρώπων και της φύσεως με τη Γέννηση του Θεανθρώπου. Σύμφωνα με ερευνητές του αντικειμένου, το πρώτο στολισμένο δένδρο εμφανίστηκε στη Γερμανία το 1539 και τα πρώτα στολίδια ήταν συσκευασμένα φαγητά ή είδη ρουχισμού ή άλλα χρήσιμα είδη, που στο πέρασμα των χρόνων και με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου εξελίχθηκαν μόνο σε διακοσμητικά αντικείμενα. Κατά την παράδοση ο πρώτος που στόλισε δέντρο ήταν ο Μαρτίνος Λούθηρος. Έχει εκφραστεί όμως και η άποψη ότι το έθιμο έχει ανατολίτικη προέλευση. Σύμφωνα με αυτή, ο Αναστάσιος Α’ το 1512 έχτισε στη Συρία έναν ναό με δύο ορειχάλκινα δέντρα.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το έθιμο αυτό του έλατου ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ήρθε για πρώτη φορά με τον Βαυαρό Βασιλιά Όθωνα το 1833, που σημαίνει ότι είχε ήδη καθιερωθεί ως έθιμο στους βασιλικούς οίκους της Βόρειας Ευρώπης. Αρχικά στολίστηκε στα ανάκτορα του Ναυπλίου και εν συνεχεία στην Αθήνα, όπου οι κάτοικοι έκαναν ουρές για να το θαυμάσουν. Σημειώνεται ότι στη Γαλλία ως έθιμο εισήχθηκε αρκετά χρόνια μετά απ΄ ότι στην Ελλάδα από την Κόμισσα της Ορλεάνης.

Τα χριστουγεννιάτικα δένδρα μπορεί να είναι είτε φυσικά, κυρίως έλατα, είτε τεχνητά των οποίων η παραγωγή είναι σημαντική. Οι δε βιοτεχνίες παραγωγής χριστουγεννιάτικων στολιδιών είναι επίσης πολύ σημαντικές. Η υλοτομία των φυσικών δένδρων για τις ανάγκες του εθίμου γίνεται πάντα από συγκεκριμένα δενδρόφυτα μέρη και μετά από σχετική άδεια του κατά τόπο αρμόδιου Δασαρχείου.

Αντίστοιχο καθαρά ελληνικό παραδοσιακό έθιμο αποτελεί το στολισμένο καραβάκι. (πηγή:wikipedia.gr)

[/quote_box_center]

Δημοσιευμένο στη Νέα Σελίδα