6ο Γυμνάσιο Τρικάλων: Ένα σχολείο με ψηφιακή βιβλιοθήκη διαθέσιμη και στους κατοίκους της περιοχής

Η υλοποίηση της ιδέας ξεκίνησε πριν από ενάμισι χρόνο. Στόχος να δημιουργηθεί ένας χώρος ανάγνωσης. Ένας χώρος διαφορετικός όπου μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς κι αναγνώστες-λάτρεις του βιβλίου θα μπορούσαν να βρουν πολλά κι ενδιαφέροντα βιβλία. Κάπως έτσι άρχισε να παίρνει σάρκα κι οστά η δημιουργία της ψηφιακής βιβλιοθήκης του 6ου Γυμνασίου Τρικάλων.Η βιβλιοθήκη εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες και πλέον δεν παρέχει μόνο τις πληροφορίες που χρειάζονται μαθητές και καθηγητές αλλά είναι στη διάθεση και των κατοίκων της Αγίας Μονής καθώς  θα είναι ανοιχτή στους κατοίκους (εκτός από τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του σχολείου) και τα απογεύματα του Σαββάτου (4-6 μ.μ.).

Η αίθουσα είναι σχεδιασμένη να προσφέρει άνεση και ευχάριστο περιβάλλον στους αναγνώστες και είναι μελετημένες πολλές λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά. Η δε ιστοσελίδα περιέχει στοιχεία ταξινομημένα για τα βιβλία και τους συγγραφείς, ενώ θα μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικός δανεισμός μέσα από την εξαιρετική ιστοσελίδα του σχολείου (http://www.6gymtrikala.com ).

Αισθητική

Αξίζει να αναφέρουμε ότι εκτός από την πρότυπη αίθουσα του αναγνωστηρίου, το σχολείο διαθέτει αίθουσες που έχουν ζωγραφιστεί με διάφορα θέματα που σπάνε την μονοτονία των τεσσάρων  τοίχων, καθώς στόχος του σχολείου είναι όχι μόνο η παροχή στείρας γνώσης, αλλά η ολόπλευρη καλλιέργεια των μαθητών, μέσα σε ένα όμορφο και πρόσχαρο χώρο.

Από το 1978

Το 6ο Γυμνάσιο Τρικάλων είναι ένα σύγχρονο σχολείο, που βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Μονής. Λειτουργεί από το σχολικό 1978-79, σε μια άνετη έκταση 10-11.000 μ. Αποτελείται από ισόγειο και ένα όροφο, με τρεις εσωτερικές σκάλες και τρεις εξόδους, πράγμα που διευκολύνει τη μετακίνηση των μαθητών αλλά και την ασφάλεια τους σε περίπτωση σεισμού.

Περιλαμβάνει 13 αίθουσες διδασκαλίας, Βιβλιοθήκη, αίθουσα Πληροφορικής άριστα εξοπλισμένη, αλλά και Καλλιτεχνικών, εργαστήρια Τεχνολογίας, Φυσικής και Χημείας, ενώ στην είσοδο του σχολείου βρίσκεται η ευρύχωρη και τεχνολογικά εξοπλισμένη αίθουσα εκδηλώσεων.

Στο ισόγειο λειτουργεί κυλικείο, ενώ στον προαύλιο χώρο, που περιβάλλει το κτίριο, υπάρχει κλειστό γυμναστήριο και οργανωμένα γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ. Στο χώρο του προαυλίου διαμορφώθηκε ο κήπος του σχολείου, με φροντίδα μαθητών και καθηγητών, ενώ υπάρχουν δέντρα περιμετρικά, αλλά και κάποια κιόσκια και παγκάκια για την άνεση των μαθητών. Φροντίδα έχει υπάρξει και για την ασφαλή στάθμευση των ποδηλάτων, με τα οποία συνηθίζουν πολλοί μαθητές να έρχονται στο σχολείο, κάτι που καλλιεργεί την οικολογική συνείδησή τους.

Προγράμματα-δραστηριότητες

Το 6ο Γυμνάσιο Τρικάλων, εκτός από το διδακτικό έργο, δραστηριοποιείται και σε προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Καταναλωτή, πολιτιστικά, ενώ συμμετείχε και στο διακρατικό πρόγραμμα Comenius. Παράλληλα γίνονται εκπαιδευτικές εκδρομές (Βουλή, ΚΠΕ) αλλά και επισκέψεις μαθητών σε άλλα σχολεία και ιδρύματα του νομού, ενώ ειδικοί έρχονται κατά διαστήματα στο χώρο του σχολείου για επιστημονική ενημέρωση των μαθητών γύρω από σύγχρονα θέματα. Το σχολείο έχει αναπτύξει εκδοτική δράση με έργα των μαθητών σχετικά με τη Λογοτεχνία, την ενδοσχολική βία και τον ρατσισμό.